قطعات برج خنک کننده

قطعات برج خنک کننده

قطعات برج خنک کننده را میتوان بر اساس نوع کارایی، نوع سیستم کولینگ، میزان کارایی، جنس قطعه و…، به دسته‌های مختلفی تقسیم نمود. بطورکلی این تجهیزات در 4 گروه سیستمهای آبرسانی، اجزای جداره‌ ای و ساختاری، سیستم‌های کنترلی و اجزای خنک کننده دسته بندی می‌شوند. عملکرد صحیح و با بازدهی بالای کولینگ تاورها، مسلماَ به:

  • انتخاب صحیح نوع سیستم کولینگ،
  • کیفیت آب
  • و البته میزان کیفیت و کارایی قطعه‌ها،

بستگی خواهد داشت. حتی اگر کیفیت آب در گردش (درون کولینگ تاور) نیز مناسب نباشد، بازهم میتوان با استفاده از مناسبترین قطعات برج خنک کننده، تمامی این مشکلات و کمبودها را پشت سر گذاشت. و درواقع بازدهی مناسبی را برای سیستم کولینگ آب به ارمغان آورد. بنابراین انتخاب صحیح قطعه‌ها، چه بلحاظ کیفیت و چه بلحاظ درصد کارآمدی، مبحثی بسیار پراهمیت است. همچنین بایستی به طول عمر تجهیزات مصرفی برج های خنک‌کن، توجه ویژه‌ای داشته باشید. بدین صورت که از پایان حدودی عمر مفید قطعات کولینگ تاور آگاهی داشته باشید و نسبت به تعویض به‌موقع آنها اقدام نمایید.

عملکرد قطعات برج خنک کننده در سیستم مدارباز

تجهیزات کولینگ تاور

آبهای داغ صنعتی همواره برای استفاده مجدد در خطوط تولید، نیاز به خنک‌شدن دارند. بدین منظور کارفرمایان میتوانند برای بهره‌گیری از راندمان بالاتر، از سیستم‌های مدارباز استفاده کنند. قطعات برج خنک کننده در سیستم های کولینگ مدارباز، در راستای فرآیند تبخیر فعالیت دارند. چنانکه ابتدا سیال داغ از طریق لوله‌های ورودی وارد کولینگ تاور شده و بوسیله‌ی پمپها به سیستم توزیع آب در بالای دستگاه منتقل می‌شوند.

سپس لوله‌ی متصل به سیستم توزیع آب، آب را به نازلها می‌رساند. درادامه آب پرحرارت از طریق نازلها بر روی پکینگ مدیا ریخته میشود. بطور همزمان فن‌ها نیز عملیات مکش هوای بیرونی به درون دستگاه و دمش آن به سمت آبهای موجود بر روی پکینگ‌ها را پیش می‌برند. بدین ترتیب آب با هوای خنک مستقیماَ برخورد پیدا نموده و عملیات تبخیر و خنکسازی سیال ادامه می‌یابد. تمامی انرژی حرکتی فن‌ها (پروانه) از طریق الکتروموتور و سیستم انتقالی گیربکس تأمین میشود.

اما این پایان کار قطعات برج خنک کننده نیست. چراکه آبها پس از خنکسازی و باتوجه به حفره‌های پکینگ‌ها، به درون بیسین (تشتک جمع‌آوری سیال) ریخته می‌شوند. نهایتاَ سیال خنک شده بوسیله‌ی لوله‌های انتقالی خروجی، مجدداَ به چرخه تولید بازگردانده خواهد شد. به‌سبب کاهش اتلاف آب، قطره گیرهایی روی کولینگ تاور نصب میشود. اما نکته مهم اینست که بهرحال همواره مقداری از آب در فرآیندهای تبخیر (در سیستم‌های مدارباز) هدر میرود. ازهمین رو باید گفت که:

به جهت تأمین کسری، بایستی آب جبرانی به دستگاه تزریق گردد. اینجاست که نقش برخی از قطعات برج خنک کننده نظیر: پورت ورودی آب و قطعه‌ی شناور موجود در بیسین، بیش از پیش مشخص می‌شود. البته چنانچه آب تزریقی بیش از حد باشد، بوسیله‌ی پورت خروجی میتوان نسبت به کاهش سطح سیال اقدام نمود.

عملکرد قطعات برج خنک کننده در سیستم مداربسته

اساس عملکرد قطعات برج خنک کننده در سیستم های مداربسته، بر مبنای خنکسازی غیرمستقیم (غیرتبخیری) است. بدینصورت که آب داغ بوسیله لوله‌های ورودی مستقیماَ به کویل کولینگ تاور مداربسته وارد میشود. بنابراین دیگر خبری از سطوح پکینگ و گردش و پاشش آزادانه‌ی آب در درون دستگاه نخواهد بود. بلکه سیال در مجرای بسته‌ی کویل و لوله‌های پره‌دار آلومینیومی، به حرکت در می‌آید.

پس از ورود آب به این مجرای بسته، فنها نیز شروع به کار نموده و جریان هوای بیرونی را وارد دستگاه می‌کنند. جریان هوای ورودی از طریق قدرت چرخانندگی فن، به سطح خارجی پایپ‌های آلومینیومی وزیده میشود. درنتیجه به تدریج، آبهای درون لوله و کویل، خنک‌ خواهند شد. ذکر این نکته الزامیست که گاهاَ هوای ورودی در سیستمهای مداربسته معمولی، بطور مستقیم به لوله‌ها برخورد می‌کنند. اما در برج های خنک کن هیبریدی و آدیاباتیک، هوای ورودی با تعبیه‌ی قطعات برج خنک کننده سیستم هواخنک، ابتدا خنک‌تر شده و سپس به لوله‌ها وزیده میشوند؛ تا راندمان تبادل گرمایی افزایش یابد.

مجموعه‌ی عملکرد قطعات برج خنک کن در کولینگ تاورهای مداربسته، حاوی 3 نکته مهم است:

  • بدلیل عدم بهره گیری از فرآیند تبخیری، راندمان عملکردی این برجها کمتر از مدلهای مدارباز می‌باشد.
  • چرخش سیال در مجرای بسته، از هرگونه آلودگی آب جلوگیری می‌نماید.
  • الگوی مصرف آب در حالت بسیار بهینه‌تری قرار میگیرد. (کاهش چشمگیر اتلاف آب)

قطعات برج خنک‌کن مکعبی و گرد

سیستم های کولینگ تاور مکعبی و مخروطی، دارای تفاوتهای متعددی با یکدیگر هستند. البته که میتوان اذعان داشت که سیستم های مکعبی نسبت به مدلهای گرد، چندین سر و گردن باکیفیت‌تر و پربازده‌تر هستند. اما بلحاظ اجزا و قطعات برج خنک کننده نیز دارای تفاوتهایی هستند. بعنوان مثال میتوان به مشخصه‌های زیر اشاره داشت:

  • پکینگ‌ها گاهاَ بر اساس نوع جریان برج خنک‌کن، در مرکز یا گوشه‌های دستگاه چیدمان میشوند. ازهمین رو چنانچه در برجهای مخروطی، چیدمان سطوح پرکن (پکینگ) در گوشه‌ها صورت گیرد، شاهد برش ابعادی متفاوتی خواهیم بود.
  • همچنین در برجهای مکعبی، از نازلها برای پاشش آب بر روی سطوح پرکن استفاده می‌شود. این در حالیست که برجهای گرد از سیستم‌های توزیعی آب پخش‌کن متحرک (چرخان) بهره می‌گیرند.

انواع قطعات برج خنک کننده

معرفی تمامی قطعات برج خنک کن

انواع دستگاه‌های کولینگ تاور از مجموعه‌ای از اجزا با نام قطعات برج خنک کننده تشکیل یافته‌اند. هریک از این عناصر، نقش تعیین کننده ای را در فرآیندهای:

  • واردسازی سیال،
  • پاشش، توزیع و مکش آب و هوا،
  • خنکسازی،
  • تنظیم سطح و دمای سیال و هوا
  • و ذخیره سازی انتهایی و انتقال (بازگردانی سیال به چرخه تولید)

ایفا میکنند. قطعات برج خنک کننده از جنس های مختلف و براساس ارائه کارایی های متنوعی ساخته می‌شوند. همچنین بر مبنای مدل سیستم، نوع این قطعه‌ها نیز میتواند متفاوت باشد تا کارایی مطلوبتری را به‌ارمغان بیاورد.

الکتروموتور؛ محرک اجزای برج خنک کننده

الکتروموتور

قطعه‌ی الکتروموتور از مهمترین قطعات برج خنک کننده بشمار می‌رود که قادر است تا انرژی الکتریکی را به انرژی حرکتی تبدیل نماید. تبدیل این انرژیها منجر به حرکت قطعه‌ی پروانه میشود تا فعالیت دستگاه آغاز گردد. راجع به انتخاب و نگهداری الکتروموتور توجه داشته باشید که:

  • حتی الامکان موتوری را انتخاب کنید که در انواع اقلیم‌ها، کارایی مطلوب خود را حفظ کند.
  • چنانچه احتمال انفجار سیستم کولینگ (به هر دلیلی) وجود داشته باشد، الکتروموتورهای کلاس IP66 گزینه‌ای مناسب هستند. درغیر اینصورت، غالباَ از مدلهای IP55 استفاده میشود. کاربری‌های نیروگاهی، پالایشگاه‌های نفت و صنایع پتروشیمی از آندست مواردی هستند که نیاز به نصب الکتروموتورهای ضدانفجار دارند.
  • نفوذ سیال، آب نزولات جوی و رسوب به الکتروموتور، موجب خرابی این تجهیزات می‌شود. بنابراین با خاموش شدن موتورها، دستگاه نیز روشن نمیشود. پیشنهاد ما اینست که از GLAND کابل بهره گرفته شود؛ تا آب از طریق سطح کابل، به باکس تقسیم موتور نفوذ نکند.

گیربکس برج خنک کن

گیربکس کولینگ تاور

سرعت زیاد چرخش دورانی موتور دستگاه، هم موجب مصرف بیشتر انرژی میشود. و هم روند استهلاک قطعات سیستم کولینگ را سریعتر میکند!!. درچنین مواردی گیربکس که نقش کنترل کننده را در میان قطعات برج خنک کننده ایفا میکند، وارد عمل میشود. گیربکس‌ها با در اختیارداشتن چرخ‌دنده‌هایی در سایزهای متفاوت، سرعت بهینه‌ای را برای دور الکتروموتور تنظیم می‌کنند.

همچنین میتوان از سیستم‌های کاهنده‌ی دور سرعت نیز برای کاهش مصرف انرژی استفاده نمود. سیستم‌هایی که دارای قطعه پولی (در سایزهای مختلف) می‌باشند. به‌بیان دقیقتر:

  • برجهای با ظرفیت تا صد تن تبرید، دارای سیستم‌های کاهش دور دایرکت (مستقیم) می‌باشند.
  • تاورهای با ظرفیت بیشتر از 100 تن تبرید نیز دارای سیستمهای کاهنده‌ی دور سرعت فولی تسمه گیربکسی هستند.

ذکر این نکته الزامیست که به علت هزینه‌ی زیاد و نگهداری‌های آسانتر، کارفرمایان خرید سیستم‌های کاهنده‌ی فولی (پولی)  تسمه را به خرید گیربکسهای دنده‌ای ترجیح میدهند. بطورکلی گیربکسها میتوانند به کاهش آلودگی صوتی و لرزشهای کولینگ تاور کمک کنند. بنابراین علاوه بر طول عمر بالای خود، در کاهش استهلاک دیگر قطعات برج خنک کننده (در پی لرزشهای پیاپی) نیز موثر هستند.

شفت سیستم کولینگ

وظیفه شفت در برج‌های خنک کننده

ممکن است این سوال برایتان بوجود بیاید که رابط انتقال نیروی محرکه‌ی الکتروموتور به گیربکس و سیستم کاهنده سرعت، کدام قطعه است؟!. در پاسخ باید گفت که: شفت این کار را انجام می‌دهد. اینگونه قطعات برج خنک کننده، همانند یک محور چرخشی عمل نموده و نیرو را از موتور به گیربکس منتقل می‌کنند. بدلیل نقش محوری شفت برج خنک کن، این قطعه‌ها بایستی از جنسهای:

  • پلیمری ضداکسیداسیون و ضد ضربه
  • و یا فولاد آبکاری‌شده (لعابدار ضدزنگ)،

ساخته شوند تا هم از پوسیدگی و هم از خستگی ناشی از تنشها، در امان بمانند.

فن کولینگ تاور

تعویض فن در برج خنک کننده

فن‌ها غالباَ در دو مدل کلی سانتریفیوژی و محوری تولید می‌گردند. چه در سیستمهای مدارباز و یا سیستم‌های مداربسته، این قطعات برج خنک کننده نقشی کلیدی را ایفا می‌کنند. بطوریکه با مکش هوای بیرونی و دمش مستقیم و غیرمستقیم آن به سیال، موجب خنکسازی آبهای داغ میشوند. افزایش تعداد فنها و قراردهی آنها در جهات مختلف دستگاه (بسته به نوع سیستم)، میتواند به تسریع فرآیند خنکسازی سیال کمک کند. البته ذکر این نکته الزامیست که فن باید از وزن کمی برخوردار باشد. دلیل این امر اینست که با کمترین میزان انرژی حرکتی وارده، به چرخش دربیاید.

این قطعات برج خنک کننده غالباَ از یکی از متریالهای:

  • استنلس استیل
  • پلیمر پلاستیکی فشرده
  • آلومینیوم
  • و یا GRP

تولید می‌شوند. متریال انتخابی برای ساخت پره‌ها نیز عمدتاَ چدنی یا پلی‌پروپیلنی می‌باشد.

فن استک قطعات برج خنک کننده

فن استک نیز یکی دیگر از قطعات حفاظتی برج خنک کننده بشمار می‌آید. معمولاَ برای سبک سازی استراکچر کولینگ تاور، جنس بدنه فن استک‌ها از پلیمرها (PP یا GRP) ساخته می‌شود. وظایف مهم فن استک به شرح زیر می‌باشد:

  1. موجب نظم بخشیدن به جریان هوای ورودی به دستگاه می‌شوند.
  2. از پره‌های پروانه‌ها (فنها) محافظت می‌کند.
  3. کاهش اصطکاک در شرایط محیطی و عملکردی مختلف و بالطبع کمک به کاهش هدررفت انرژیها
  4. تنظیم فشار و سرعت جریان هوای ورودی به برج خنک کن
  5. غالباَ دارای یک توری برای ممانعت از سقوط پرندگان، حیوانات و حتی انسان‌ها به روی پره‌های فن می‌باشد.
  6. گاهاَ ممکن است که به حضور تعمیرکار بر روی سکوهای فن‌استک یا فن دک نیاز باشد. بنابراین جنس این قطعات، غالبآَ از پلیمرهای پرقدرتیست که توانایی تحمل وزن حداقل یک فرد را داشته باشد.

تابلو برق قطعات برج خنک کننده

تابلو برق

تابلو برق وظیفه‌ی برقرسانی به اجزای تشکیل دهنده و قطعات برج خنک کننده را بر عهده دارد. این سیستم ها معمولاَ دارای اجزای مرتبطی همچون:

  • سوئیچ
  • سوئیچهای تعمیراتی قطع و وصل جریانهای برق وارده به الکتروموتورها
  • تابلوهای برق
  • پنل تاچ مرکزی
  • سوئیچهای لرزشی
  • انواع سوئیچ‌ آنالیز میزان لرزش
  • سوئیچ‌های کنترل‌کننده‌ی سطح روغن‌ها
  • تکنولوژی تشخیص سطح جریان
  • ترموکوپلهای اندازه‌گیری درجه دما

و… می‌باشد.

قطعات کنترلی برج خنک کننده

برخی از اجزای تشکیل دهنده برج خنک کن، بعنوان قطعات کنترل کننده جانبی محسوب می‌شوند. اجزایی که در تنظیم شرایط بهینه برای سیستم خنک کن، کاربردهای غیرقابل انکاری دارند. مهمترین اجزای جانبی کنترل کننده‌ی قطعات برج خنک کننده عبارتند از:

  • اینورترها: بر مبنای سیال خنک خروجی، به تنظیم بهینه‌ی دور فن (پروانه) می‌پردازند.
  • سنسورهای دماسنجی: میزان دمای سیالات خروجی و ورودی به دستگاه را کنترل نموده و سیگنالهایی (متناسب با عملکرد پروانه) به اینورترها ارسال می‌کنند.
  • ترموستات‌های کنترلی: بمنظور قطع و وصل جریان کارکرد هیترهای سنسوردار و فن‌ها تعبیه میشوند.
  • کنترلر دمایی: بمنظور تشخیص حرارت و دماسنجی الکتروموتورهای برج خنک کن کاربرد دارند. همچنین میتوان با استفاده از این قطعات برج خنک کننده، جریان برق موتور کولینگ تاور را قطع نمود.

دریفت الیمیناتور (قطره‌گیر)

سیستم‌های مدارباز یا تبخیری، با استفاده از عملیات تبخیر به خنک‌سازی سیالات داغ می‌پردازند. پرواضح است که همواره در طول فرآیند تبخیر، مقداری از آب به هدر میرود. درنتیجه نصب دریفت الیمیناتور یا قطره گیر برج خنک کننده در دستور کار قرار می‌گیرد. دررابطه با نحوه‌ی عملکرد این تجهیزات بایستی گفت که:

قطره گیر یکی از قطعات برج خنک کننده است که اصطلاحاَ آبهای موجود در توده‌های بخار را به دام می‌اندازد. به‌عبارت دیگر، دریفت الیمیناتور مانع از خروج آب موجود در لایه‌های بخار شده و شدیداَ در کاهش مصرف آب سیستم‌های مدارباز تأثیرگذار است.

قطره‌گیرها همچنین در جمع نمودن قطرات پرتابی یا دریفت‌شده نیز نقشی فعال دارند. وجود این قطعه‌ها در افزایش کیفیت هوای بیرون نیز موثر است. چراکه قطرات پرتابی همواره شامل املاح و TDS بالایی بوده و موجب کثیفی هوای پیرامونی می‌شوند.

فلوتر قطعات برج خنک کننده

فلوترها نوعی ابزار سنجش سطح آب هستند که قادرند در شرایط مختلف و بصورت خودکار، سطح آب مناسب برج خنک کن را تنظیم کنند. به‌بیان دیگر هرگاه سطح سیال زیاد یا کم باشد، شناورهای فلوتری سیگنالهای مناسبی را ارسال خواهند کرد. یعنی:

  • هنگام پایین بودن بیش از حد سطح آب، با استفاده از این کنترل کننده‌ها سطح مخزن پر می‌شود.
  • همچنین به هنگام زیاد بودن سطح سیال، مقداری از آب از طریق پورت های خروجی خارج می‌گردد.

بخاطر داشته باشید که:

در هر دو حالت کاهش یا افزایش بیش از حد سطح آب، هشدارهای الکترونیکی اتوماتیکی از طریق فلوتر قطعات برج خنک کننده به تابلو برق و سوئیچرها ارسال میشود.

پمپ آبرسان قطعات برج خنک کننده

پس از ورود سیال داغ به دستگاه، پمپ آبرسانی قطعات برج خنک کننده وارد عمل میشود. بطوریکه با فشار آن، سیال داغ به سمت بالای کولینگ تاور هدایت می‌شود. انتقال آب به سمت بالای دستگاه، بمنظور قرارگیری سیال در مدار پاشش و توزیع آب صورت می‌پذیرد. همچنین فشار این قطعات، موجب حرکت دورانی اسپرینکلرهد نیز برای توزیع سیال بر روی پکینگ مدیا می‌شود.

یکی از دلایل فشار به پمپ‌های آبرسان برج خنک‌کن، گرفتگی‌های داخلی و دهانه افشانک‌ها می‌باشد. فلذا سرویس بموقع نازلها، میتواند به ماندگاری هرچه بیشتر پمپ آب کمک کند.

اسپرینکلر هد برج خنک کن

فروش انواع اسپرینکلر هد

این قطعات برج خنک کننده با نام کلگی تقسیم و پخش آب نیز شناخته می‌شوند. ضدزنگ بودن اسپرینکلرهد به مانند اکثر قطعات برج خنک کن، حائز اهمیت است. چراکه بطور مستقیم و مستمر با سیالات سر و کار دارند. هنگام تولید فشار از سوی پمپ و انتقال آب به بخش فوقانی برج، اسپرینکلرهد به گردش در می‌آید و سیال از بخش پایین، وارد این تجهیزات می‌گردد. سپس آب از طریق خروجیهای 4 یا 8 گانه کلگی، بر روی پکینگ برجهای گرد پاشیده می‌شود.

اسپرینکلرهدها از دو بخش «اتصال ثابت» (استیتور) و «پاشش مدور» (روتور) تشکیل شده‌اند. بخش ثابت به لوله‌های انتقال سیال متصل بوده و با ایجاد فشار آب ورودی، بخش توزیع آب مدور نیز به حرکت در می‌آید. درنتیجه فرآیند پاشش آب بر روی سطوح پرکن (پکینگها) صورت می‌پذیرد.

نازل برج خنک کننده

انواع نازل برج خنک کننده

نازل یا افشانک پاشش آب، یکی دیگر از مهمترین قطعات برج خنک کننده محسوب می‌گردد. ابعاد دهانه نازلها معمولاَ بصورت:

  • 2 اینچی
  • و 3 اینچی

در نظر گرفته می‌شود. آبهای منتقل‌شده به سیستم توزیع آب ثابت، از طریق نازل برج خنک کن به روی پکینگ‌ها پاشیده می‌شود. کولینگ تاورهای کراس فلو معمولاَ پای دائمی استفاده از افشانکها هستند. سیالات داغ وارده به حوضچه توزیع فوقانی سیستمهای کراس فلو، بوسیله‌ی نازلها به روی سطوح پرکن ریخته می‌شوند. قرارگیری این قطعات برج خنک کننده (نازلها) در فواصل معین نیز به همین دلیل است که تمام سطح پکینگ‌ها را پوشش دهند. بخصوص در هنگام استفاده از نازلهای مربع پاش، خیال کارفرمایان از پوششدهی حداکثری سطح پکینگها راحت‌تر میشود.

بسته به نوع نازلها، این تجهیزات میتوانند پاششی بین 10 الی 25 مترمکعب آب را در هر ساعت داشته باشند. عملکرد ضعیف نازلها، منجر به خشک ماندن سطح فیلر و رسوب پذیری آنها میشود. گاهاَ این عملکرد ضعیف به انسداد و گرفتگیهای دهانه افشانک ربط دارد. بنابراین هنگام خرید آنها به جنس نازلها توجه داشته باشید تا مقاومت خوبی در برابر اسیدشویی از خود ارائه دهند.

لوور (دریچه‌های مکش جریان هوای خنک)

لوور یا همان دریچه مکش هوا، از جمله‌ی مهمترین اجزای تشکیل دهنده برج خنک کننده بشمار می رود. نقش های کلیدی لوور در کولینگ تاورها به شرح زیر می‌باشد:

  • دریچه‌های وارد کننده‌ی جریان هوا، نقش هدایتگر هوای خنک بیرونی به درون دستگاه را ایفا میکنند. بنابراین نحوه‌ی فعالیت آنها ارتباط تنگاتنگی با فن ها دارد.
  • این قطعه از نفوذ اشعه‌های فرابنفش خورشیدی به برج خنک کننده جلوگیری می‌نماید. درنتیجه شاهد کاهش چشمگیر رسوب پذیری و عدم استفاده‌ی زیاد از مواد ضدرسوب خواهیم بود.
  • قطعه لوور قادرست تا با کاهش دریفت قطرات سیال، به اصلاح الگوی مصرف آب سیستم‌های کولینگ کمک کند.

قطعات هیتر سنسوردار برج خنک کننده

گاهاَ قطعات برج خنک کننده بصورت سفارشی و بسته به نیاز در بازه‌های زمانی خاصی از سال، بر روی کولینگ تاور ها نصب می‌شوند. هیترهای سنسوردار، از این دست محصولات بشمار می رود. بطوریکه در فصول سرد سال و بمنظور جلوگیری از یخ زدگی سیال، شدیداَ بکار می‌آیند. نحوه کارکرد این تجهیزات بطوریست که پس از نصب آنها در بیسین دستگاه، مرتباَ سطح دمای سیال چک میشود. سنسورها هنگام پایین آمدن دمای آب از میزان مشخص، سیگنالهای مربوطه را ارسال نموده و هیترها به گرمسازی آب می‌پردازند. درغیر اینصورت احتمال یخزدگی آب در فصلهای پاییز و بخصوص زمستان، افزایش می‌یابد.

شیرآلات صنعتی قطعات برج خنک کننده

شامل شیرآلاتی صنعتی مختلفی می باشد که بیشتر در تشتک‌ها جانمایی میشوند. وظیفه‌ی این اجزا، کنترل الکترونیکی سطح آب و کم و زیاد نمودن متناسب سطح سیال است. بنابراین با پورت های ورودی و خروجی آب جبرانی، رابطه‌ی مستقیم و مستمری دارند. غالباَ این اجزا نیاز به تعمیرات خاصی ندارند.

بدنه و استراکچر کولینگ تاور

انواع بدنه قابل استفاده در برج خنک کننده

بدنه و درزگیرهای داخلی را میتوان در زمره‌ی کلیدی ترین اجزای تشکیل دهنده و قطعات برج خنک کننده جای داد. زیرا محافظت کلی از تمامی ریزاجزا و عملیات های خنکسازی، بر عهده‌ی بدنه می‌باشد. فایبرگلاس عمدتاَ انتخاب اول کارفرمایان برای بدنه برج های خنک کن است. زیرا دارای ویژگیهایی نظیر:

  • سبکی
  • مقاومت بالای فشاری و ضربه ای
  • طول عمر بالای 50 سال
  • مقاومت دمایی مناسب
  • فرم پذیری گسترده
  • ضد زنگ و مقاوم در برابر سیالات اسیدی و شیمایی
  • عدم ترک پذیری و نشت

و… می‌باشد. پوشش دهنده‌ها یا درزگیرهای داخلی نیز در محافظت از بدنه سیستم کولینگ، نقش مهمی ایفا می‌کنند. ضخامت بدنه‌ی برجها عمدتاَ بین 4 الی 12 میلیمتر در نظر گرفته میشود. ضمن اینکه در ساخت بدنه‌ها حتماَ باید از مواد آنتی یووی استفاده شود؛ تا دستگاه در برابر اشعه‌های فرابنفش مقاوم باشد.

پکینگ؛ قلب قطعات برج خنک کننده

پکینگ قلب سیستم خنک کننده

سطوح خنک کننده یا همان «پکینگ مدیا»، بی شک در زمره‌ی مهمترین و کارآمدترین قطعات برج خنک کننده جای دارند. آبهای داغ وارده به دستگاه، از طریق نازلها به روی سطوح خنک کننده پاشش پیدا می‌کند. پکینگها به عنوان یک سطح میزبان، آب را به صورت لایه‌هایی نازک یا قطراتی ریز درآورده و در معرض هوادهی قرار می‌دهند. بنابراین:

  • استفاده از پکینگها، هم سطح تماس میان جریانهای آب و هوا را گسترش میدهد.
  • و هم غالباَ موجب افزایش زمان تماس میان سیال داغ و جریان هوای خنک میشود. فلذا بدینصورت (فرآیند تبخیر)، عملیات خنکسازی آب صورت می‌پذیرد.

سوراخهای تعبیه‌شده در ساختار پکینگ مدیا، سیال خنکسازی‌ شده را به سمت پایین دستگاه (تشتک) هدایت می‌کند. پکینگ مدیا غالباَ در دو فرم کلی زیر تشکیل می گردد:

  • پکینگ‌های فیلمی یا لانه زنبوری. (شامل زیرمجموعه هایی همچون: پکینگهای موشکی، شانه تخم مرغی، بلوکی و…)
  • و پکینگ اسپلش. (شامل زیرمجموعه هایی نظیر رینگ پال، نت اسپلش، توربو اسپلش، گرید اسپلش و…)

بایستی بدانید که:

طراحیهای چندگانه‌ی پکینگ مدیا، موجب کارایی‌ها و خدمات گسترده‌ی اینگونه قطعات برج خنک کننده می‌شود. مثلاَ چنانچه با آبهای سخت و آلوده‌ای سر و کار داشته باشید، استفاده از پکینگ اسپلش گزینه‌ای عالیست و کاملاَ ضدرسوب می باشد. ضمن اینکه عمر بیشتری نیز دارد. درسوی دیگر، راندمان عملکردی پکینگهای فیلمی بسیار بالاست و قابلیت برشکاری راحتی را نیز به کارفرمایان ارائه می‌دهند.

شیوه عملکرد پکینگ فیلمی و اسپلش

اما شیوه‌ی کار هریک از این مدلها به چه صورت است؟!. سطوح خنک کننده (فیلر) اسپلش، قادرند تا جریان آب توزیعی را به قطرات بسیار ریزی تبدیل کنند. این کار موجب میشود تا با پرتاب گسترده قطرات سیال، تمامی نقاط پکینگها خیس شده و میزان رسوب پذیری، به مراتب کاهش یابد. همچنین این مدلها در شرایط عملیاتی با دمای بالا نیز عملکرد قابل توجهی دارند. پیشتر نیز عنوان نمودیم که:

اینگونه قطعات برج خنک کننده (سطوح پرکن اسپلش)، در هنگام به گردش درآوردن آبهای کثیف و با سختی زیاد (مانند صنایع غذایی، رنگرزی و…)، عملکرد و ماندگاری ویژه ای دارند.

درسوی مقابل با نصب پکینگ فیلمی، لایه‌ای بسیار نازک از آب بر روی سراسر سطوح پرکن تشکیل می‌شود. همین لایه‌ی وسیع و کم عمق، میزان و مدت تماس آب و هوای خنک را افزایش می‌دهد. فلذا میزان بازدهی پکینگهای فیلمی برج خنک‌کن، همواره بیشتر از مدلهای اسپلش است.

جنس قطعات برج خنک کننده

متریال مورد استفاده برای ساخت هریک از قطعات برج خنک کننده میتواند متفاوت باشد. درحقیقت استفاده از جنس‌های مختلف در تولید، میتواند ویژگیهای خاصی را به این تجهیزات ببخشد. بعنوان مثال پی وی سی همواره به سبکی و ارائه‌ی راندمانهای کاری بالا، شناخته می‌شود. و یا پلی پروپیلن گرچه در قیاس با پی‌وی‌سی اندکی سنگینتر است. اما میتواند قابلیت ضدحریق قابل توجه، انعطاف عالی، تحمل دمایی زیاد و عدم ضربه پذیری را برای قطعات کولینگ تاور به ارمغان بیاورد. جنس برخی از مهمترین قطعات برج خنک کننده عبارتست از:

  • بدنه اصلی: فایبرگلاس، گالوانیزه، بتنی و یا از مدلهای منسوخ شده‌ی قدیمی از جنس چوب. (80% برجهای تولیدی در سراسر جهان از جنس فایبرگلاس می‌باشند).
  • پکینگ مدیا: غالباَ پی وی سی و پلی پروپیلن. (گاهاَ در برخی از مدلهای اسپلش، استفاده از پلی اتیلن و عناصر فلزی نیز رواج دارد).
  • کویل: جنس مسی آن بسیار پرطرفدار و ماندگارتر است.
  • لوله‌های پره‌دار: غالباَ الومینیومی.
  • اسپرینکلرهد: آلومینیومی. (البته از پلیمرهای فشرده و متریالهای برنجی نیز ساخته می‌شود).
  • شفت: پلی پروپیلن، فولادهای لعابدار ضد اکسیداسیون و همچنین گاهاَ پلی اتیلن
  • شیرآلات شناور الکترونیکی: عمدتاَ از جنس برنج.
  • نازل یا افشانک: خرید قطعات برج خنک کننده نازل از جنس پلی پروپیلن، در اولویت بیشتری است. البته که از جنس های باکیفیتی همچون: پی وی سی و abs نیز تولید میشوند.
  • هیترها: جنس اجزای شناور آن غالباَ مسی (ضدزنگ) در نظر گرفته می‌شود.
  • پایه: فولاد آبکاری شده یا فایبرگلاس
  • فن‌ها: استنلس استیل، پلاستیک، آلومینیوم و grp.

ویژگی‌های جنس قطعات برج خنک کن

خرید قطعات برج کننده بر مبنای پارامترهای مختلفی، از جمله جنس بدنه این تجهیزات صورت می‌پذیرد. چراکه متریال مورد استفاده در پروسه‌ی تولید این قطعه‌ها، ویژگیهای منفی و مثبت مختلفی را به کارکرد قطعات می‌افزاید. مهمترین ویژگیهای وابسته به متریالها، عبارتست از:

  • سبکی. (وزن کم قطعه‌ها به سبکتر شدن کل دستگاه منجر می‌شود؛ و جابجایی و نصب سیستم خنکساز را راحت‌تر میکند. همچنین برای قطعات استفاده‌کننده از انرژیهای حرکتی، سبک بودن وزن بسیار حائز اهمیت است. چراکه با کمترین میزان انرژی وارده، به جنبش و حرکت درمی‌آیند).
  • مقاومت. (عدم شکنندگی و سایش پذیری و افزایش طول عمر)
  • بهداشتی بودن
  • ضد زنگی. (عمدتاَ از متریالهای پلیمری و یا فلزات آبکاری شده و لعابدار استفاده می شود)
  • تحمل دمایی.
  • قابلیت مشبک سازی. (گاهاَ به هر دلیل نیاز به عبور آب و… از یک ورقه یا دیواره‌ می‌باشد. بنابراین هنگام ساخت آن بایستی از متریالی استفاده شود که چنین قابلیتی را در طراحی و تولید به آسانی داشته باشد).
  • انطعاف پذیری. (مسلماَ متریالهایی که قابلیت انعطاف ویژه‌ای دارند، قابلیت فرم پذیری و حتی برشکاری بهتری نیز خواهند داشت. جنس های پلیمری (پلی اتیلن، پلی‌پرویپلن، abs، فایبرگلاس و…، از جمله مهمترین متریالهای انعطاف پذیر بشمار می‌روند).
  • قابلیت اسیدشویی. (بسیاری از متریالها، در مقابل اسیدشویی ضعیف هستند و دچار خوردگی و شکستگی میشوند. متریالهایی نظیر: عناصر فلزی بدون لعاب، پی وی سی آسیب‌دیده و…)

قیمت قطعات برج خنک کننده

قیمت قطعات برج خنک کننده

قیمت قطعات برج خنک کننده، بسیار متفاوت و تابع عوامل موثر متنوعی می‌باشد. چراکه هریک از قطعه‌ها، کارکرد بسیار متفاوتی را ارائه نموده و فرآیند ساخت مختص به خود را دارند. بطورکلی قیمت قطعات برج خنک کننده مختلف، بر اساس پارامترهای کلی زیر تعیین میشود:

  • نوع قطعه؛ و میزان کارایی و اهمیت آن
  • ابعاد و اندازه. (به هر اندازه که با قطعه‌ی بزرگتر و توپری روبرو باشیم، قطعاَ میزان استفاده از مواد اولیه برای ساخت آن بیشتر بوده است. لذا قیمت نهایی آن بیشتر خواهد بود).
  • وزن اجزای تشکیل دهنده
  • مصرفی یا غیرمصرفی بودن قطعه
  • جنس متریال. (مثلاَ باید گفت که قیمت قطعات برج خنک کننده پلیمری، کمتر از مدلهای فولادی و استیل است. همچنین در میان پلیمرها نیز، هزینه نهایی پلی اتیلن و پلی پروپیلن به مراتب کمتر از فایبرگلاس است).
  • میزان پیچیدگی طراحی و ساخت
  • مارک سازنده. (و بخصوص وارداتی یا داخلی بودن محصول)
  • میزان مقاومت و ضربه پذیری
  • تحمل دمایی متریال و قطعه
  • کیفیت ساخت؛ و میزان طول عمر

اصول نگهداری قطعات و اجزای برج خنک کننده

اصول نگهداری اجزای برج خنک کن، بسیار گسترده و شامل موارد و اقدامات زیادی می‌باشد. به‌همین دلیل بیان تمامی اصول سرویس و نگهداری قطعات برج خنک کننده، خارج از حوصله‌ی این مقاله می‌باشد. درادامه و به اختصار، به بیان برخی از این موارد کارگشا و راهبردی خواهیم پرداخت:

  • بالانس نبودن پروانه‌ها به شکستگی پره‌ها و اختلال در عملکرد هوادهی کولینگ تاور منجر میشود. لذا به‌ازای هر 11 تا 12 ماه، به بالانس نمودن آنها اقدام نمایید. مرتباَ به سرویس و بازدید بالکها و بلبرینگ فن‌ها نیز بپردازید.
  • پکینگهای رسوب گرفته را در بازه‌های زمانی مشخص، مورد اسیدشویی یا شستشو با واترجت قرار دهید.
  • از نفوذ آب و سیالات اسیدیته به اجزای برقی برج خنک کن جلوگیری کنید. بخصوص الکتروموتورباکس گیربکس و تابلوهای برق.
  • نازلها همواره در معرض رسوب پذیری قرار دارند. لذا هم در بازه‌های زمانی مشخص و هم در هنگام مشاهده‌ی عملکرد بد آنها، سریعاَ نسبت به شستشوی نازلها اقدام نمایید.
  • استفاده از نازلهای مربع پاش در مقایسه با افشانک های دک اسپری، پوششدهی حداکثری سطوح پرکن و درنتیجه کاهش لایه‌های رسوبی را به همراه خواهد داشت. ضمن اینکه افت فشار به مراتب کمتری نیز دارند.
  • عدم سرویس و شستشوی بموقع لوورها، منجر به پوسته‌پوسته شدن این ریزتجهیزات میگردد. لذا در بازه‌های زمانی معین و یا در هنگام مشاهده‌ی هرگونه تشکیل رسوب، شستشوی این قطعه‌ها را در دستور کار قرار دهید.
  • اسپرینکلرهد یا کلگی پخش سیال، دارای یک بخش ثابت و یک بخش متحرک است. بخش متحرک آن به‌علت چرخش مستمر، همواره با انسداد و رسوبگذاری مواجه میشود. لذا باید به شستشو و سرویس مرتب آن پرداخت.

نکته: غالباَ یکسری از مهمترین قطعات برج خنک کننده (مصرفی) را در قالب تجهیزات یدکی، ذخیره‌سازی کنید. چراکه به هنگام خرابی موقت یا دائمی آنها، قابلیت جایگزینی سریع تجهیزات یدکی و راه اندازی مجدد سیستم کولینگ را داشته باشید.

طول عمر قطعات برج خنک کننده

فروش قطعات برج خنک کننده

هریک از اجزای تشکیل دهنده برج خنک کن دارای طول عمر مفیدی هستند. استهلاک اجزای سیستم کولینگ معمولاَ در سیستمهای تبخیری و بدلیل تماس مستمر با بخار و املاحات، بیشتر است. اما گاهاَ ممکن است بدلایلی نظیر:

  1. کارکرد در شرایط سخت و غیرمعمول
  2. و عدم نگهداری و سرویس صحیح اجزای کولینگ تاور،

قطعات برج خنک کننده دچار خرابی و ناکارآمدی زودرس شوند. درنتیجه بمنظور پیشگیری از بروز هرگونه اختلال در سیستم، این قطعه‌ها بایستی تعویض شوند. ذیلاَ طول عمر مفید برخی از ریز تجهیزات مهم برجهای خنکساز بیان خواهد شد:

  1. سالی یکبار به بالانس استاتیکی و داینامیک فنها بپردازید. چنانچه بازهم عملکرد آن مطلوب نبود، بایستی مورد تعویض قرار بگیرند.
  2. شکستگی بلبرینگ فن غالباَ قابل ترمیم نیست. بنابراین در صورت مشاهده‌ی این اتفاق، نسبت به تعویض بلبرینگ فن اقدام کنید.
  3. بطورکلی قطعه‌های بیرونی کولینگ تاورها بین 5 تا ماکزیمم ده سال عمر مفید دارند.
  4. لوورها یا همان دریچه‌های مکش جریان هوا، عموماَ تا 5 سال عمر مفید دارند.
  5. قطره گیر یا دریفت الیمیناتور، دارای ماندگاری حدوداَ 5 ساله است.
  6. پکینگ‌های فیلمی بین 3 الی 4 سال و سطوح خنک کننده اسپلش بین 4 تا 7 سال عمر مفید خواهند داشت. پکینگ های از جنس پلی پروپیلن، مسلماَ ماندگاری بیشتری نسبت به مدلهای از جنس «پی وی سی» دارند.
  7. نازلها و اسپرینکلرهد ها بسته به «کیفیت ساخت، شرایط نگهداری و میزان کیفیت سیال»، دارای عمری در حدود 5 الی 6 سال می‌باشند.
  8. گیربکس ها ماندگاری به‌مراتب بیشتری نسبت به سیستمهای تسمه پولی دارند.

نکات خرید قطعات برج خنک کننده

خرید قطعات برج خنک کننده

عدم انتخاب صحیح و اشتباه در خرید برج خنک کننده، هم در ایجاد ضررهای مالی فراوان به کارفرمایان تآثیرگذار است. و هم موجب اختلال در امر تأمین آب مورد نیاز برای تولید و فرآیندهای صنعتی میشود. ضمن اینکه قطعاَ موجب افزایش هزینه‌های مصرف آب نیز خواهد شد. به‌همین علت به سراغ نکات خرید قطعات برج خنک کننده می‌رویم:

  • چنانچه سیال در گردش درون برج خنک کن دارای سختی و کثیفی قابل توجهی باشد، به سراغ پکینگهای ضدرسوب اسپلش نت بروید.
  • استراکچر و بدنه کولینگ تاورها بهتر است از جنس فایبرگلاس مقاوم باشد.
  • فن‌های محوری عمدتاَ بیشتر از فن های سانتریفیوژی به کار صاحبان صنایع می‌آیند. (البته بازهم در انتخاب این اجزای تشکیل دهنده، باید به نوع سیستم و شرایط عملیاتی توجه داشت)
  • هنگام انتخاب و خرید قطعات برج خنک کننده، به محل جانمایی آنها و میزان برخوردشان با نور خورشید توجه داشته باشید. اجزایی که با نور آفتاب و اشعه‌های فرابنفش آن بطور مستقیم در ارتباطند، باید دارای مواد آنتی-یووی باشند.
  • بخصوص در سیستم‌های خنکساز تبخیری، حتماَ باید از قطره ‌گیرها استفاده نمود. (کاهش مصرف آب، جلوگیری از دریفت قطرات و استهلاک قطعات و…)
  • بمنظور استهلاک کمتر اجزا و نیاز کمتر به خرید قطعات برج خنک کننده (قطعه‌های مصرفی)، به سراغ سیستم‌های خنکساز مکعبی بروید.
  • خرید پکینگ های فیلمی بلوکی یا سطوح اسپلش نت ضدرسوب، قابلیت برشکاری راحت و استانداردی را برایتان به همراه خواهد داشت. درنتیجه میزان پرت سطوح پرکن به حداقل ممکن می رسد.
  • حتماَ به سراغ تولید کننده‌های معتبر بروید. زیرا همواره در هنگام فروش قطعات، گارانتی و خدمات پس از فروش معتبری ارائه می‌کنند. تمامی قطعه‌های مصرفی ارائه‌شده توسط شرکت هلدینگ برتر، شامل گارانتی و خدمات پس از فروش طولانی می‌باشد.

خرید قطعات برج خنک کن از هلدینگ برتر

گروه صنعتی هلدینگ صنایع برتر امروزه به لطف دراختیار داشتن برترین و خلاقترین مهندسی صنعتی ایران زمین و افتتاح خطوط تولید و آزمایشگاه‌های تخصصی متعدد، بر جایگاه رفیع برترین تولید کنندگان صنعتی کشور تکیه زده است. همین توجه زیاد به کیفیت تولید، نمونه گیری مداوم، بهره‌گیری از متریالهای اولیه درجه یک و توجه کامل به ضوابط جهانی و داخلی، موجب شده تا تمامی محصولات مجموعه هلدینگ صنایع برتر با بالاترین کیفیت ممکن روانه‌ی بازارهای داخلی و خارجی شود.

درهمین زمینه بایستی بدانید که تولید قطعات برج خنک کننده، اعم از انواع سیستم های:

  • برج خنک کن جریان متقاطع
  • جریان مخالف
  • آدیاباتیک
  • جریان طبیعی و هذلولی
  • هیبریدی
  • خشک صنعتی
  • مدلهای متفرقه مداربسته و مدارباز
  • مکعبی و مخروطی

و… همواره در دستور کار مهندسین مجموعه قرار دارد. لذا به جهت دریافت مشاوره‌های تخصصی و دریافت قیمت خرید قطعات برج خنک کننده، میتوانید از طریق شماره های زیر با کارشناسان مجموعه هلدینگ صنایع برتر ارتباط بگیرید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 3 میانگین: 5]