دریچه منهول یا درب آدم رو شامل یک قاب گرد یا مربع جهت پوشاندن روی منهولها با قطر و یا طول و عرض 20 تا 120 سانتیمتر با جنس بدنه بتنی، چدن بتن، چدن خاکستری (داکتیل)، کامپوزیت، نانو کامپوزیت، پلی اتیلن و یا حتی استیل است که بمنظور حفاظت از افتادن انسان ها و حیوانات به داخل چاله ها و چاه فاضلاب میباشد.
منهول (Manhole) در لغت به معنی آدم رو میباشد. این تجهیز در واقع به منظور اتصال خطوط لوله و تاسیسات زیرزمینی از جمله خطوط آب و فاضلاب، خطوط مخابراتی، شبکه گاز رسانی و… مورد استفاده قرار میگیرد. منهولها همچنین این امکان را فراهم میکنند تا کارکنان دسترسی لازم برای بازبینی تاسیسات را داشته باشند و در صورت بروز مشکلات احتمالی تعمیرات لازم را انجام دهند. منهولها را از جنس بتن، آجر و یا پلی اتیلن می سازند. منهولهای از هر نوعی که باشند برای استفاده و دسترسی به آن نیاز به دریچه منهول دارند. درب های دسترسی منهول در مدل ها و جنس های متفاوتی ساخته میشوند. منهول پلی اتیلن یکی از پرکاربردترین و مقرون به صرفه ترین نوع منهولها محسوب میشود.
دریچه منهول چیست؟
به قسمت ورودی منهول که شامل قاب و درب منهول است دریچه منهول می گویند. دریچههای منهول را معمولا از جنس کامپوزیت، چدن، ترکیب چدن و بتن و یا ترکیبی از همه این مواد می سازند. این دریچهها علاوه بر ایجاد دسترسی لازم برای تکنسین ها به خطوط آب و فاضلاب،گاز و مخابرات از سقوط افراد و وسایل نقلیه به داخل منهولها جلوگیری به عمل می آورند. درب منهول، بسته به میزان باری که می توانند تحمل کنند در مقاومت های مختلفی ساخته می شوند. همچنین این دریچهها باعث هدایت آبهای سطحی ناشی از بارش ها به داخل سیستم فاضلاب شهری می شوند.
کاربردهای دریچه منهول
همانطور که می دانید دریچههای منهول علاوه بر پوشش منافذ چاه ها، در جهت جمع آوری آبهای سطحی استفاده میگردند. در ذیل به برخی از کاربردهای دریچه منهول اشاره می کنیم:
- بازدید شبکههای انتقال فاضلاب و اگوی شهری
- بازرسی از تاسیسات مخابراتی
- استفاده در ایستگاه آتشنشانی
- دریچه روی کنتور آب
- دریچه منهول شیر و خط
- استفاده بمنظور بازرسی کابلهای برق زیر زمینی
- کاربرد در تاسیسات آب و گاز و نفت
- استفاده بمنظور زیباسازی باغها و مناظر
انواع درب منهول
دریچههای منهول در ابعاد و جنس های مختلفی طراحی و ساخته می شوند که بسته به نوع استفاده ضخامت و قطرشان متغیر است. اما مهمترین عاملی که باعث تمایز بین این دریچهها می شود جنس مواد به کار برده شده در ساخت آنها است. درب منهول از دیرباز مورد استفاده بوده و معمولا از جنس بتن، چدن و کامپوزیت میباشند. با افزایش قیمت چدن و همچنین وزن بالای درب منهولهای بتنی و چدنی میزان استفاده از دریچههای منهول کامپوزیتی افزایش یافته است. در ادامه به بررسی انواع درب منهول می پردازیم.
دریچه منهول چدنی
چدن به عنوان یکی از آلیاژهای آهن با ویژگی هایی نظیر وزن بالا، مقاومت بار زیاد، مقاومت حرارتی بالا، اکسیداسیون کم (دیرتر زنگ میزند) و قیمت مناسب بهترین گزینه در بین سایر فلزات برای تولید درب منهول میباشد. دریچه منهول چدنی در مقایسه با نوع بتنی مقاومت بیشتری داشته و در برابر عوامل محیطی کمتر فرسایش پیدا میکنند. اما امروزه به دلیل بالا رفتن قیمت فلزات و همچنین نرخ بالای سرقت درب های منهول چدنی استفاده از این نوع دریچهها هزینه بالایی دارد.
دریچه منهول بتنی
در دریچههای منهول بتنی معمولا درب دریچه از جنس بتن و قاب آن از فلز ساخته می شود. دریچه بتنی علاوه بر اینکه وزن زیادی دارد، میزان تحمل بار آن نیز پایین است و در صورت وارد شدن ضربه سنگین دچار شکستگی و ترک می شود. همچنین این نوع دریچهها در برابر شرایط آب و هوایی بسیار آسیب پذیر بوده وپس از مدتی استفاده دچار خوردگی و شکستگی می شوند.
درب منهول کامپوزیتی
درب کامپوزیتی از جنس پلاستیک فشرده بوده و با توجه به وزن کمی که دارند اما از مقاومت بسیار بالایی برخوردارند. استفاده از این دریچهها به دلیل مزایای زیادی که دارد در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته است. دریچههای منهول کامپوزیتی از ترکیب رزین های پلیمری و مواد شیمیایی دیگر ساخته می شوند. این نوع دریچهها به دلیل کاهش هزینه های حمل و نقل، مقاومت تحمل بار زیاد، مقاومت شیمیایی، تنوع در طراحی ظاهری و مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی و… در مکان های مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد و در حال جایگزین شدن برای منهولهای چدنی است.
دریچه منهول پلی اتیلن
درب پلی اتیلن نیز از جنس پلاستیک ساخته می شوند با این تفاوت که مقاومت بالایی ندارند و صرفا برای پوشش دریچه برای جلوگیری از ورود اجسام خارجی مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع دریچهها قدرت تحمل فشار را ندارند و در مکان هایی که محل عبور و مرور افراد و وسایل نقلیه است نمی توان از آن ها استفاده کرد. به عنوان مثال درب کنتورهای خانگی آب و فاضلاب و بستن روی چاه فاضلاب از موارد استفاده درب آدم روی پلی اتیلن است.
درب منهول نانو کامپوزیت
این دسته از دریچهها متشکل از خمیر یکپارچه فایبرگلاس و رزین سیمان میباشد که تحت فشاردستگاه پرس هیدرولیکی 700تنی ساخته می شود و به سبب مزایایی که داراهستند امروزه در صنایع گوناگونی اعم از صنایع نفت و گاز، مخابرات، آب و فاضلاب و… کاربرد فراوانی دارند.
دریچه منهول کوپلیمری
دریچه کوپلیمری در گروه دریچههای پلی اتیلنی قرار میگیرد منتها خواصی متفاوت با دریچههای پلی اتیلنی دارند. در کل پلیمر به مولکولهای درشت که از اتصال چندین ملکول ساده وریز به نام مونومر تشکیل شده اند اطلاق میگردد. حال اگر مونومرهای سازنده پلیمر از یک نوع باشد به آن هموپلیمرگفته می شود همانند پلی استایرن، pp، pvc و پلی اتیلن. اما اگر مونومرهای سازنده متفاوت باشد به آن کوپلیمر اطلاق میگردد مانند لاستیک استایرن بوتادین، اکریلونیتریل بوتادین استایرن، پلی استایرنهای HIPS.خاصیت کوپلیمر متشکل از دو مونومر متفاوت از خواص دو مونومر میباشد. دریچههای منهول کوپلیمر ساخته شده از چهار نوع کوپلیمر رندومی، تناوبی، دسته ای و پیوندی میباشند.
انواع دریچه منهول از نظر میزان تحمل فشار
دریچههای منهول از نظر میزان تحمل فشار به شش گروه تقسیم می شوند:
- A15: این نوع دریچهها تا 1.5 تن وزن را می توانند تحمل کنند و فقط برای ترافیک سبک مانند عبور دوچرخه سواران و عابران پیاده مورد استفاده قرار میگیرد.
- B125: درب منهول B125 می تواند در مقابل 12.5 تن وزن مقاومت کند. این نوع دریچهها در پیاده راه ها و پارکینگ خودروهای سبک استفاده می شود.
- C250: این دریچهها حداکثر تا 25 تن وزن را تحمل میکنند. دریچههای C250 در مکان های با ترافیک سبک و همچنین پارکینگ ها استفاده می شود.
- D400: این نوع دریچهها تحمل وزنشان حداکثر تا 40 تن است و در خیاباهای اصلی و مناطق با ترافیک سنگین استفاده می شود.
- E600: این دریچهها تا وزن 60 تن را تحمل میکنند. دریچههای E600 در مکان هایی مانند انبار ها، اسکله ها و جاهایی که ماشین آلات سنگین تردد دارند مورد استفاده قرار میگیرند.
- F900: این دریچهها حداکثر 90 تن را تحمل میکنند و در نواحی مانند فرودگاه ها کاربرد دارند.
ذکر این نکته بسیار حائز اهمیت است که حتما باید نسبت به کاربرد مورد نیاز از کلاس مناسب درپوش آدم رو استفاده شود در غیر این صورت موجب تخریب دریچه منهول شده و می تواند خطرات جانی و مالی زیادی در پی داشته باشد.
انواع دریچه منهول به لحاظ شکل هندسی
در کل دنیا دربهای منهول در اشکال دایره، مربع، مستطیل، مثلثی قابل طراحی و تولید هستند؛ اما در ایران بیشتر دربهای منهول از نوع مربع یا مستطیل و یا دایره ای میباشد و پرکاربردترین و پرمصرف ترین آنها مدل گرد یا همان دایره ای میباشد. اما در ادامه به شما خواهیم گفت چرا اغلب مدل گرد را ترجیح میدهند. دربهای منهول دایره ای حتی اگر تحت فشار مورب قرار بگیرند قطعا به درون چاله (چاه) سقوط نمیکنند. علاوه بر این دریچههای منهول دایره ای در برابر فشردگی زمین در مواقعی که زلزله یا رانش و سایش اتفاق می افتد بسیار مقاوم میباشد.
طریقه بلند کردن و برداشتن درب منهول
برای بالا بردن و بلند کردن درب منهول به هنگام بررسی درون منهول ممکن است تلاش فیزیکی زیادی لازم باشد. اگر این عمل را بدون استفاده از وسایل برقی مناسب انجام دهید قطعا در معرض خطر خواهید بود چرا که این دریچهها متناسب با کلاس ترافیکی دارای وزنهای سنگینی هستند. از کلیدهای بالابر و ماشینهای مخصوص بمنظور راحتی در بازکردن و بالاکشیدن درب منهول استفاده میگردد.
برای بلند کردن درب منهول از دو روش زیر استفاده میگردد:
- روش سنتی بلند کردن درب منهول: در این روش درب منهول را کمی در جهت عمدی بالا برده و بعد در سطح پایین بیرون بکشید. و توسط غلتک به کمی جابجا گردد.
- استفاده از بالابر مغناطیسی: استفاده از بالابر مغناطیسی بهترین روش جابجایی درب منهول میباشد که به راحتی و بدون کمترین ریسک و خطر می توان درب منهول را جابجا نمود
وزن دریچههای منهول
درب های منهول چدنی، بتنی و یا چدن بتنی معمولا بیش از 100 کیلوگرم (245پوند) وزن دارند. وزن استاندارد آن یک مزیت برای حفظ آن در جای خود است حتی اگر ترافیک از آن عبور کند. دربهای منهول کامپوزیتی و فایبرگلاس، کوپلیمیری، نانوکامپوزیتی به لحاظ وزنی خیلی خیلی کمتر از دو مدل فلزی و بتنی میباشند.
تست های طراحی و تولید دریچههای منهول
جهت ساخت انواع درب منهول و تولید نهایی باید این دریچههای از جهات بسیاری مورد آزمون های بسیاری قرار گیرند تا بهترین کارایی را در انواع کاربری ها بسته به کلاس ترافیکی و تحمل فشار را داشته باشند که در ذیل به این آزمونها اشاره می کنیم:
- خاصیت میزان تنش کششی
- پایداری گرمایی
- میزان نفوذپذیری آب
- میزان تحمل در برابر سایش و مواد خورنده و شیمیایی
- تست نیرو
- میزان ماندگاری و مانایی دایمی
- میزان تحمل در برابر اشعه خورشید
- میزان تحمل در برابر ضربه
- میزان مقاومت در برابر مواد مشتعل
- میزان تغییر پذیری و دفرمگی
- میزان مقاومت ویژه سطح مقطع
- میزان انعطاف پذیری
استانداردهای تولید درب منهول
به هنگام تولید و عرضه درب منهول حتما محصول نهایی باید دارای مجوزها استاندارد زیر باشد:
- مقاومت به مواد شیمیایی ASTM D 543
- خصوصیات کششی ASTM D 638 :2003
- انعطاف پذیری ASTM D 790 :2003
- سختی سنجی ASTM D 2583 :1994
- اشتعال پذیری ASTM D 635 :2003
- جذب آب ASTM D 570 :1994
- تابش نور خورشید ASTM D 1501 :1994
سایزبندی انواع دریچههای منهول
- انواع دریچههای چهارگوش مربعی شکل داخلی: 40*40 تا 100*100
- انواع دریچه های چهار گوش مستطیلی: 40*50، 40*60، 40*70، 40*80، 40*90، 40*50، 100*60، 50*70، 50*80، 50*90، 50*100، 60*70، 60*80، 60*90، 60*100، 70*80، 70*90، 70*100، 80*90، 80*100، 90*100
- انواع درب منهول گرد: 20، 25، 32، 40، 47.5، 56، 59، 60، 62.5، 65، 80
انواع دریچه منهول چدنی
جنس چدن یکی از پر کاربردترین انواع متریال برای ساخت درب های دسترسی منهول محسوب میشوند که در ادامه به معرفی انواع آنها پرداخته ایم.
دریچههای منهول چدن داکتیل
جنس درب این دریچه و طوقه آن از جنس چدن داکتیل میباشد که مقاومت مناسبی در برابر اثر گازهای خوردنده از جمله اسید سولفوریک و نفوذ یون کلر دارد. ولی اگر پوشش مناسب نداشته باشد بدون شک در برابر خوردگی آسیب پذیر خواهد بود. مواد اولیه لازم برای تولید این دریچه داخلی بوده و قابل بازیافت است. پس احتمال سرقت این نوع دریچه بالاست.
درب منهول چدن خاکستری
درب این دریچه و طوقه ی اطراف آن از جنس چدن خاکستری میباشد. این دریچه در مقابل ضربات ناشی از محیط مقاوم بوده و در تماس با گازهای خورنده از جمله اسید سولفوریک مقاومت بالایی دارد. (منظور مقاوم در برابر واکنش های سولفاتی و نفوذ یون کلر که باعث خوردگی میگردد نیز است). اما اگر پوشش مناسبی نداشته باشد بدون شک بسیار آسیب پذیر در برابر خوردگی است. سطح تخت رویه دریچه برجسته بوده و به راحتی میتواند اصطکاک کافی را تامین نماید. کیفیت لوگوی دریچه ی چدن خاکستری پایین بوده و مندرجات منقوش در سطح بیرونی آن براحتی قابل تشخص نیست. همچنین تنوع رنگ در تولید این نوع دریچه نخواهیم داشت (چون برای اینکار بایستی پوشش های مقاوم رنگی نیز استفاده شود که مقرون بصرفه نخواهد بود).
درب منهول چدن بتن پلیمر
پوشش درب این نوع دریچه از الیاف پلیمری و جنس درب از چدن خاکستری بهمراه بتن مسلح با آرماتور میباشد. در دریچه چدن بتن پلیمر برای حفاظت و مقاومت در برابر اسید خوردنده مثل اسید سولفوریک که بصورت گاز متصاعد می شود، از یک پوشش قیر مانند بصورت دولایه روی هم استفاده شده است که راهکار خوبی برای جلوگیری از آسیب پذیری در برابر خوردگی و فرسایش میباشد. اما به علت استفاده از بتن مسلح دانه شنی مقاومت کافی در برابر نفوذ یون کلر و واکنش های سولفاتی ندارد. حتی دانه شنی بودن دریچه باعث می شود تا آب بسیار بالایی را به خود جذب کند و این امر سبب می شود در برابر فرآیندهای انجماد و ذوب مقاومت مناسبی نداشته باشد و پتاسیل آسیب پذیری در مقابل این عوامل را دارد.
مزایای دریچه منهول چدنی
- قابلیت بازیافت و استفاده مجدد: دریچههای منهول چدنی به دلیل اینکه از جنس فلز هستند امکان ذوب و تولید دریچههای جدید را فراهم میکنند.
- محدود نبودن از نظر کلاس کاری: منهولهای چدنی قابلیت تحمل 90 تن فشار را داراست و از این جهت نسبت به دریچههای منهول کامپوزیتی برتری دارد.
- عدم تغییر شکل و دفرمگی: مقاومت بالا در برابر فشار و تغییر شکل ندادن در اثر ضربه از ویژگی های بارز درب منهول چدنی است.
معایب درب منهول چدنی
- احتمال شکسته شدن
- زنگ زدگی
- نیاز مداوم به رنگ آمیزی گران قیمت اپوکسی
- طول عمر پایین پوشش های اپوکسی
- وزن بالا و مشکلات حمل و نقل و نصب
- نرخ سرقت بالا به دلیل افزایش قیمت ضایعات فلزی
- خورندگی بالا در برابر مواد شیمیایی
مزایای دریچههای منهول بتنی
- ضد سرقت بودن
- قیمت پایین
- مقاومت در مقابل زنگ زدگی
- استقامت بالا در برابر فشار بار زیاد
- عدم تولید صدا هنگام عبور وسایل نقلیه
- قابلیت آشکارسازی توسط فلزیاب در صورت مدفون شدن به دلیل وجود میلگرد در ساختارشان
معایب درب منهول بتنی
- آسیب پذیر بودن در برابر تغییرات آب و هوایی در گذر زمان
- سخت بودن حمل و نقل و نصب به دلیل وزن زیاد
- عدم تنوع در طراحی و ساخت
- آسیب پذیری در محیط های سولفاتی و کلری
- زمان بر بودن تعمیرات و نگهداری
مزایای درب منهول کامپوزیتی
- حفاظت از محیط زیست و کاهش آلودگی ها: تولید دریچههای منهول چدنی نیاز به انرژی بیشتری برای رسیدن به دمای قالب چدن (بالاتر از 1200 درجه سانتیگراد) دارد و این در مقایسه با انرژی لازم مواد کامپوزیتی برای قالب گیری (حدودا 60 درجه سانتیگراد) انرژی بیشتری مصرف میکند. به همین دلیل میزان دی اکسید کربن تولید شده برای ساخت منهول کامپوزیتی بسیار کمتر از منهول چدنی است. از طرف دیگر وزن بالای دریچه منهول چدنی باعث افزایش مصرف سوخت هنگام حمل و نقل این دریچهها می شود.
- سبک بودن و مقاومت بالا: وزن درب منهول کامپوزیتی در مقایسه با منهولهای چدنی تقریبا 70 درصد کمتر است. این دریچهها به دلیل وزن کمی که دارند نصبشان آسان تر است که این مساله باعث کاهش هزینه های نیروی انسانی و همچنین کاهش صدمات ناشی از حمل، نصب، تعمیر و نگهداری می شود. وزن کمتر این دریچهها باعث کاهش چشمگیر هزینه های حمل و نقل می شود. تمامی دریچهها مطابق با استاندارد EN124 طراحی شده اند که دارای تحمل بار A15 ،B125 ،C250 ،D400 میباشند.
- کنترل بوهای منتشره از فاضلاب ها: سیستم های جمع آوری فاضلاب در صورت استفاده از منهولهای چدنی می توانند بوهای نامطبوعی را در محیط منتشر کنند و سبب بروز مشکلات فراوانی شوند. دریچه های کامپوزیتی به گونه ای طراحی و ساخته شده اند که میزان انتشار این بوها را به حداقل میرسانند. این نوع دریچهها برای استفاده در محیط های حساس به بوی فاضلاب مانند مناطق تفریحی، تفرجگاه ها، پارک ها و استراحتگاه ها مناسب هستند.
- مقاومت در برابر خوردگی و عدم ایجاد جرقه: مواد کامپوزیتی در برابر مواد شیمیایی مقاوم هستند و تحت تاثیر عوامل جوی دچار زنگ زدگی و خوردگی نمی شوند. ظرفیت تحمل بار این مواد در محدوده دمایی بین منفی 80 در جه سانتیگراد تا مثبت 100 درجه سانتیگراد بدون تغییر باقی می ماند. به همین دلیل است که دریچههای منهول کامپوزیتی هیچ وقت نیاز به رنگ آمیزی ندارند.
استفاده از منهولهای کامپوزیتی در مناطقی که دارای مواد قابل اشتعال هستند مناسب میباشد زیرا در برابر مواد خورنده مقاوم هستند و خطر ایجاد جرقه های خطرناکی که منهولهای فلزی ممکن است ایجاد کنند را ندارند. بنا به دلایل گفته شده منهولهای کامپوزیتی انتخاب مناسبی برای استفاده در نیروگاه های ذخیره سوخت و یا ایستگاه های سوخت گیری هستند. - پیشگیری از سرقت: با افزایش روز افزون قیمت ضایعات فلزی سودجویان زیادی اقدام به سرقت دریچههای منهول چدنی میکنند. این مساله علاوه بر خسارت های مالی که برای جایگزینی این دریچهها به بار می آورد خسارت ها و خطرات جانی زیادی را به دنبال دارد. تصادفات و خسارات جانی ناشی از این سرقتها گاها غیر قابل جبران میباشد و می تواند منجر به مرگ افراد شود.
- عایق الکتریکی و حرارتی: دربهای منهول ساخته شده از مواد کامپوزیتی جزء مواد نارسانای الکتریکی هستند و مانع از تاثیرات ناخواسته میدانهای مغناطیسی کابلهای زیرزمینی می شوند. همچنین این مواد رسانای ضعیف حرارتی میباشند که در برابر نشت بخار آب داغ از سیستمهای لوله کشی حرارت مرکزی مقاومت میکنند. به همین دلیل برای نصب در مکان هایی که محل رفت و آمد عابرین پیاده است مناسب هستند و از آسیب های احتمالی پیشگیری میکنند.
- کاهش سر و صدا: یکی دیگر از مزایای استفاده از درب منهولهای کامپوزیتی در مقایسه با دریچه منهولهای چدنی کاهش سر و صدای ایجاد شده است. با عبور خودروها از روی درب منهولهای چدنی صداهای ناهنجاری تولید می شود که می تواند آزار دهنده باشد در صورتی که این مشکل توسط درپوش منهولهای کامپوزیتی رفع شده است.
- سفارشی سازی: دریچههای منهول کامپوزیتی امکان ساخت در ابعاد و رنگهای مختلف برای کاربردهای گوناکون را داراست. همچنین امکان درج آرم شرکتها و سازمانهای مختلف بر روی این دریچهها وجود دارد تا تشخیص آنها آسان تر باشد. ابعاد دریچه منهول کامپوزیت که در هلدینگ صنایع برتر ایران تولید میگردد با توجه به درخواست مشتریان قابل تولید میباشد. ابعاد این دریچهها از قطر 20 سانتیمتر شروع شده و تا یک متر ادامه دارد. برحسب نوع پروژه و شکل منهول میتواند مربع، دایره یا مستطیل باشد.
معایب دریچههای منهول کامپوزیتی
- نیاز به تستهای هشت گانه مقاومتی و سایشی: دریچههای کامپوزیتی باید هشت مرحله تست را که شامل تغییر شکل تحت نیرو، مقاومت خزشی، مقاومت ضربه، مقاومت ویژه سطح، جذب آب، مقاومت خستگی، پایداری گرمایی و مقاومت سایشی است را بگذرانند تا بتوان از آن ها استفاده کرد.
- محدودیت کلاس کاری: دریچههای کامپوزیتی حداکثر تا 40 تن وزن را می توانند تحمل کنند واین مساله باعث می شود تا نتوان از آن ها در هر محیطی استفاده کرد.
- غیرقابل بازیافت بودن: دریچههای کامپوزیتی به دلیل موادی که در ساخت آن ها استفاده شده است، غیر قابل بازیافت هستند. این امر سبب آسیب رسیدن به محیط زیست می شود.
- دفرمگی و تغییر شکل: با گذر زمان و در اثر ضربه های وارد شده به دریچههای کامپوزیتی امکان دفرمگی و تغییر شکل آن ها وجود دارد.
مزایای درب منهول نانو کامپوزیتی
دریچه منهول نانوکامپوزیت از جمله جدیدترین و ارتقا یافته ترین انواع دریچههای آدم رو به حساب می آیند که دارای مزایای فراوانی به شرح ذیل میباشد:
- این نوع دریچهها از قیمت پایین تری برخوردارند
- عمری بیش از 65 سال دارند.
- به سبب عدم بازیافت بودن و وزن سنگین آنها ضد سرقت هستند.
- در برابر ضربه و فشار از تحمل بالایی برخوردارند.
- ضدخورندگی و پوسیدگی هستند.
- دارای مواد آنتی UV هستند بنابراین در مقابل نورخورشید مقاوم میباشند.
- در برابر یخ زدگی و مواد مورد استفاده جهت یخ زدایی معابر بسیار مقاوم هستند و در مقابل نفوذ آب به درون لایههای میانی مقاوم هستند.
- در برابر شعله و حرارت مقاومت بالایی دارد و همچنین در برابر لغزش و سائیدگی معابر نیز ایمن و مقاوم است.
- آستانه مقاومت دمایی بین 80- تا 250+ درجه سانتیگراد میباشد. در مواردی خاص نیز بسته به سفارش مشتری به گونه ای طراحی میگردند که تحمل دمایی بیش از 1100 درجه سانتیگراد را داراست.
- ماکزیمم تحمل فشار تا 50 تن با ضخامت برابر دریچههای کامپوزیتیGRP
- دارای وزن بیش از کامپوزیت و خیلی کمتر نسبت به نوع چدنی و بتنی
- بر روی هر نوع منهول با متریالهای مختلف قابل نصب میباشد.
- از تنوع رنگ و طرح برخوردار است و رنگ آنها ثابت و تغییرناپذیراست.
- قابلیت حک شدن نام تجاری شرکت ها بر روی آن
- در صورت مدفون شدن قابلیت ردیابی دارد و این ناشی از همان وجود میلگردها و الیاف فولادی در ساخت آن میباشد. و این یکی از مهمترین تفاوتهای دریچه نانو کامپوزیت با دریچههای کامپوزیتی و پلی اتیلن میباشد.
- قابلیت تولید در 6 کلاس تحمل فشار را دارد.
ابعاد درب منهول کامپوزیت
- سایز 26/5
- سایز 32/5
- درب منهول کامپوزیت سایز 34/5
- سایز 60
- درب منهول کامپوزیت سایز 80
- دریچه منهول کامپوزیت سایز 100
استانداردهای ساخت دریچه منهول نانو کامپوزیت
به هنگام ساخت درب منهول نانو کامپوزیتی که طرفداران و مشتریان بسیاری دارد از معتبرترین استاندارد ملی با کد و شماره EN124 که دارای سه بخش میباشد استفاده میگردد: قوانین و الزامات کارایی که شامل میزان تحمل نیرو توسط درپوش و رده فشاری آن میباشد، الزامات طراحی نیز در بردارنده تمام نکات فنی در باب ابعاد، متریال و حداکثر لقی، حداکثر عمق جانمایی درپوش میباشد، الزامات تکمیلی که حاوی قوانین لازم اعم از کیفیت بتن، میزان تحمل فشار بتن، نسبت آب به مواد سیمانی، حداکثر میزان یون کلراید در بتن میباشد. اما نکته مهم در طراحی دریچههای نانو کامپوزیتی در نهایت شاخصه ی میزان تحمل فشار میباشد.
مزایای دریچه منهول کوپلیمری
- قیمت نسبتا پایین نسبت به مدل بتنی و چدنی و پلی اتیلن
- ضد سرقت بودن آن به سبب گردش 15 درجه
- حمل و نقل آسان و راحت
- وزن مناسب
- قابلیت تولید در طرح و رنگهای متنوع
- در سه رده ترافیکی، سوپاپ دار و غیرترافیکی طراحی و تولید میگردند.
- در رده مقاومتی فشار1و نیم تن بسیار پرکاربرد هستند.
- قابل استفاده جهت جمع آوری آبهای سطحی مازاد همانند سطح خیابانها، کارواش ها، آشپزخانه های صنعتی، پمپ بنزین ها، دامداری ها و…
- قابل باز یافتی بودن دریچه منهول کوپلیمری
- دارای تاییدیه استاندارد تست تحمل فشار ASTMD 3735
- مقاوم در برابر اشعه خورشید، خوردگی، لغزش و ساییدگی
- فاقد آلودگی و سازگار با محیط زیست
- در کمترین زمان به تعداد بالا قابل تولید هستند.
- دارای طول عمر بیش از 50 سال
دریچه منهول فایبرگلاس
یکی از بزرگترین مشکلات موجود در زیر ساختهای کشور اعم از پل ها، خطوط آب و فاضلاب شهری، بزرگراه ها و… مسئله خوردگی و زنگ زدگی تجهیزات فلزی و راهکارهای مقابله با آن میباشد.
این تجهیزات زیر ساختی در تماس با آب و مایعات خورنده دچار نابودی و پوسیدگی می شوند. یکی از مناسبترین راهکاهرهای مقابله با زنگ زدگی درب منهول استفاده از دریچههای منهول فایبرگلاس(GRP) میباشد.
درب منهول فایبرگلاس علاوه بر اینکه در برابر مواد خورنده و مایعات مقاوم هستند ارزش سرقت ندارند. و هر ساله هزینه های زیادی بابت سرقت دریچههای فلزی به دولت تحمیل میگردد.
گروه صنعتی هلدینگ صنایع برتر با استفاده از روش تولید تمام مکانیزه قالب گیری گرم و با استفاده از دو روش تولید BMC و SMC انواع دربهای منهول فایبرگلاس را در انواع و طرحهای و ابعاد مختلف بصورت مدور یا مستطیلی استاندارد بر حسب نیاز مشتریان و کارفرمایان تولید و عرضه میکنند.
مزایای دریچههای منهول فایبرگلاس
- ضد سرقت بودن
- وزن بسیار سبک
- محدوده وسیع قابلیت تحمل نیرو از 1/5 تا 60 تن
- مناسب جهت محیط های اسیدی و خورنده
- نفوذ ناپذیر در برابر انواع مواد شیمیایی خورنده
- تطابق فرآيند توليد با استاندارد BS EN 124:1994
- مقاوم به امواج UV به دلیل وجود مواد افزودنی
- مقاوم در برابر آتش (کمترین میزان خسارت در آتش سوزی احتمالی)
- انتقال حرارت بسیار پایین
- عایق بسیار مناسب حرارتی
- مقاومت بالا به رطوبت
- نفوذ ناپذیر در برابر آب
انواع روشهای تولید درب منهول کامپوزیتی
روش لایه گذاری دستی: فرایند لایه گذاری دستی یا Hand lay-up، قدیمیترین و در عین حال اصلیترین روش ساخت قطعات کامپوزیتی است. این روش برای تولید قطعات در تعداد کم طراحی شد، اما اینک برای تولید انبوه نیز به کار میرود. اگرچه توسعه فرآیند قالب گیری انتقال رزین، تولید سریع تر قطعات بزرگ را مقدور ساخته است، اما لایه گذاری دستی مناسب ترین روش تولید قطعات بسیار بزرگ در تعداد محدود بوده و غالباً برای قطعاتی که هندسه سادهای دارند پرکاربرد است.
روش BMC: روش BMC (Bulk Moulding Compound) ترکیبی از رزین پلاستیکی گرما سخت است که از پرکننده های مختلف بی اثر، تقویت کننده فایبر، کاتالیزور، تثبیت کننده ها و رنگدانه هایی تشکیل شده است که ترکیب چسبناک و بتونی مانند تزریق را تشکیل میدهند. ترکیب BMC کاملاً پر و تقویت شده با الیاف شیشه ای کوتاه است. بسته به نوع کاربرد نهایی، مواد BMC به گونه ای فرموله می شوند که در برابر خوردگی، حرارت، الکتریسیته و … مقاوم می شوند. ویژگی های عالی جریان، خواص دی الکتریک و مقاومت در برابر شعله باعث می شود که این ماده ترموستات در طیف گسترده ای از برنامه های کاربردی که نیاز به دقت در جزئیات و ابعاد و همچنین کارایی بالا دارند، مناسب باشد. این ماده در طیف گسترده ای از رنگ ها موجود است و می تواند روکش پودری یا رنگی مبتنی بر آب را تحمل کند. برای تولید دریچههای منهول در این روش مواد اولیه به صورت خمیری شکل وارد قالب می شوند و سپس الیاف تقویت کننده با طول 10 تا 15 میلیمتر به آن اضافه می شود.
روش SMC :SMC (sheet molding compound) روشی است که در آن قالب ریزی به صورت فشاری انجام می شود، این روش جهت تولید قطعاتی که نیاز به استحکام مکانیکی بالایی دارند، استفاده می شود. ماده اولیه در این روش به شکل ورقه درآمده و سپس مقدار مشخصی از این ورقه را داخل قالبی با حرارت مشخص قرار داده و پس از اعمال فشار (بر اساس الگوی مشخص) به قالب در مدت زمان مشخصی این ورقه (تحت فشار و دمای مذکور) اصطلاحا پخته شده و قطعه ای که از قالب خارج خواهد شد دارای ترکیبی از خواص مواد اولیه تشکیل دهنده ی ورقه و شکل قالب خواهد بود. در این کامپوزیت فاز تقویت کننده را غالبا الیاف شیشه یا کربن و فاز ماتریس را رزین دما سخت مانند پلی استر غیر اشباع تشکیل میدهد.
روش FRP :FRP (fiber reinforced plasticc) فاز زمینه پلی استر غیر اشباع به همراه فاز تقویت کننده الیاف شیشه و یا کربن طولانی به همراه کوارتز و افزودنی در قسمتهای مختلفی از قالب قرار میگیرند و تحت فشار و دمای معین فشرده میگردند.
برای تولید دریچههای منهول غیر ترافیکی و نیمه ترافیکی از روش BMC و برای تولید دریچههای ترافیکی از روش SMC استفاده میگردد.
مزایای درب منهول پلی اتیلن
- در برابر گازهای خورنده از جمله اسید سولفوریک مقاومت بالایی دارند.
- مقاومت بالایی در برابر تغییرات شرایط آب و هوایی دارند و همچنین ضد زنگ هستند.
- وزن کم و حمل و نقل آسان این دریچهها موجب شده تا هزینه های نیروی انسانی، حمل و نقل و تعمیر و نگهداری دریچههای پلی اتیلن پایین باشد.
- این دریچهها قابلیت بازیافت را دارند و باعث آلودگی محیط زیست نمی شوند.
معایب دریچه منهول پلی اتیلن
- آسیب پذیری بودن در برابر اشعه فرابنفش خورشید و امکان ترک خوردگی، سوختگی و شکستگی در این نوع دریچهها وجود دارد.
- به دلیل قابل بازیافت بودن دریچههای پلی اتیلن احتمال سرقت آن ها نیز وجود دارد.
- با عبور و مرور از روی این دریچهها صداهای ناهنجاری تولید می شود که می تواند آزار دهنده باشد.
- در صورت مدفون شدن امکان مرئی سازی با استفاده از دستگاه های فلزیاب وجود ندارد.
چگونگی نصب درب منهول
دستورالعمل کلی نصب دریچه منهول شامل اجرای دال بتنی، نصب دریچه منهول درون دال بتنی و قرار دادن آن درون بتن مسلح میباشد. جهت راحتی کار نصب دریچه، تولیدات شرکت هلدینگ برتر بصورت سوراخ دار طراحی و تولید می شوند تا به سهولت درون دال بتنی متصل شوند.
مراحل نصب دریچه منهول
برای انجام این کار مراحلی را باید به ترتیب انجام دهید که در ذیل به آن اشاره می نماییم.
- اطمینان ازدرست بودن ابعاد واندازه دریچه وقالب
- چک کردن وضعیت بازشو و تمیز کردن آن (در صورت نیازآغشته به روغن یا گریس شود)
- توجه داشته باشید از هیچ براکت یا دوک نخ برای تنظیم ارتفاع قاب استفاده نشود.
- چسباندن یک روکش از SEALING PRODUCT در قسمت بالای منهول
- در زمان جاگذاری قاب توجه داشته باشید بصورت مستقیم قاب روی محصول آب بندی قرار گیرد.
- با اعمال فشار قاب را درهمان سطح پوشش تنظیم نمایید.
- بررسی کنید که دهانه های قاب کاملاً پر شده است. و بعد ازآن محصول آبندی را کاملا پرکنید.
- در پایان کار از تراز بودن دریچه منهول اطمینان حاصل نماید.
تولید کننده درب منهول
اگر قصد خرید دریچه منهول را دارید باید فاکتورهای اصلی درب منهول اعم از معایب و مزایای هریک را بدانید. اولین سوال قبل از خرید دریچه منهول این است که از چه کسی این محصول را بخریم؟
اگر مجهز به اطلاعات کافی در ارتباط با دریچه منهول نباشید قطعا خرید درستی نخواهید داشت. اولین مورد در هنگام خرید درب منهول از تولید کننده معتبر این است که بدانید اندازه ورودی منهول چقدر است و ابعاد و قطر آن چه عددی است؟
دربهای منهول و قاب آن دارای استانداردهای خاصی میباشند. اما گروه صنعتی هلدینگ صنایع برتر از بزرگترین تولید کنندگان منهول و درب منهول میباشد که هرگاه شما کاربران گرامی درپوش منهول متناسب با ابعاد و اندازه ورودی منهول خود را پیدا نکردید بصورت سفارشی ساز با دیتاهای شما، دریچه منهول مدنظر شما را تولید و به شما تحویل خواهد داد.
مورد بعدی که باید در نظر گرفت ظرفیت بارگیری است. شما باید بتوانید محلی را که محل نصب درپوش منهول قرار دارد شناسایی کنید تا بدانید چه بارهایی را حمل میکند. خواه یک منطقه برای عابران پیاده باشد یا یک بزرگراه یا برای اهداف کاربرد تجاری.
پس از دانستن ظرفیت بارگیری، مطمئناً می توانید تشخیص دهید که چه متریالی برای درب منهول شما مناسب است. دربهای منهول متنوعی به لحاظ متریال موجود است اما متداول ترین آنها چدن، بتن یا ترکیب این دو است. چه ترکیب معمولی را انتخاب کنید و چه درپوش با مواد اولیه تازه کشف شده (کامپوزیتی، فایبرگلاس، کوپلیمری و…)، فقط مطمئن شوید که درب منهول مدنظر شما به اندازه کافی مناسب و بادوام میباشد تا بتواند به راحتی بر روی منهول شما با کمترین نیاز به نگهداری قرار گیرد.
ما اعتقاد داریم که جلب رضایت یک مشتری می تواند مشتریان بیشتری را برای خرید درب منهول با کیفیت خوب، با دوام و اقتصادی به ارمغان بیاورد.
قیمت دریچه منهول
عوامل متعددی در تعیین قیمت دریچههای منهول نقش دارند. از جمله این عوامل موثر می توان به اندازه، ضخامت، کلاس کاری (بار ترافیکی قابل تحمل) و مخصوصا جنس مواد به کار رفته در آن ها اشاره کرد. به طور کلی با استفاده از فرمول زیر می توان قیمت دریچه منهول را محاسبه کرد:
قیمت درب منهول = وزن درب ضربدر قیمت مواد اولیه + سود تولید کننده دریچه + هزینه های بالاسری تولید + هزینه حمل از محل کارخانه تا محل پروژه.
برای سفارش انواع درب و دریچه منهول و یا دریافت مشاوره رایگان شما می توانید همه روزه با کارشناسان هلدینگ صنایع برتر ایران تماس بگیرید تا راهنماییهای لازم در اختیار شما قرار بگیرد.
از درب منهول می توان هم برای بستن روی سپتیک تانک پلی اتیلن و هم روی چربی گیر پلی اتیلن استفاده نمود.
من دریچه منهول استیل میخام واسه افغانستان از 20 در 20 تا 60 در 60 عکسش رو هم براتون واتزاپ میکنم از هر کدوم 500 تا میخام قیمت خوب بدید بتونیم کار رو بگیریم واسه سفارتخانه ایران میخام .
سلام جناب بلبلی . ما تولید کننده درب منهول چدن و کامپوزیت هستیم و قاب و دریچه آدم رو با جنس بدنه استیل تولید نمیکنیم . اگر ممکنه با شرکت های منهول تماس بگیرید و از ایشون جویا بشید .
درب چاه فاضلاب میخام دو تا. قطر 90 سانتی متر تراکتور از روش تردد میکنه. بیزحمت قیمت بدید. چدنی باشه حتما و تا 25 تن رو هم تحمل کنه .
سلام داداش من نداریم دو تا . ما تیراژ بالای 50 تا میتونیم در خدمت تون باشیم اگر ممکنه از بازار تهیه کنید .
سلام وقت بخیر
لطفا برای موارد زیر قیمت اعلام بفرمایید
یک کانتینر 20 فوتی برای شروع نیاز است. برای کشور لبنان
MH covers and frame, 750x750mm double triangular, 750x750mm double circular opening D400 BS124, Gully Grating 400x400mm
با سپاس
محمدی
09363326287
همکاران با شماره ای که مرقوم فرمودید تماس می گیرن.