سوله کارگاهی یا صنعتی (industrial shed) به منزله فضایی بزرگ برای انجام امور صنعتی و تولیدی و همچنین انبارسازی حجم زیادی از کالاها هستند. اما تفاوت اصلی سوله صنعتی با بناهای ساختمانی، در مقرون بصرفه بودن و سرعت بالای ساخت آنهاست. بطوریکه در کوتاه ترین زمان ممکن، یک فضای سقفدار بزرگ و مستحکم را در اختیار مشاغل صنعتی قرار میدهد. بدون اینکه نیازی به دیزاین خاص یا عملیاتهای پیچیده و زمانبر عمرانی داشته باشند.
سوله صنعتی یا کارگاهی را میتوان بمنظور انجام: امور صنعتی سنگین (خودروسازی، تولیدات سنگین، کارگاه های تولیدی مواد غذایی و فرآوردههای لبنی و…)، امور پرورشی، کشاورزی و دامداری، فرآوریهای پالایشگاهی و نیروگاهی، ایجاد محیط ورزشی، مراکز درمانی موقت و… بکار گرفت. در ساخت سوله کارگاهی سبک و سنگین، میتوان از چندین نوع سقف تخت، گنبدی، تمام قوسی یا شیبدار استفاده نمود. گرچه که بیشتر برای حل دغدغه نزولات جوی، از سقف شیبدار استفاده میشود. اما حال این دو سوال مهم مطرح می شود که:
- هزینهی ساخت این سازهها فلزی چقدر است؟
- و بسته به چه شرایطی باید از سولههای سبک یا سنگین استفاده نمود؟!
سوله کارگاهی چیست؟
پیش از هرچیز، این فکر که سوله کارگاهی (صنعتی) یک فضای کوچک است را از ذهنتان دور بیندازید!!. زیرا انواع سازه های کارگاهی سولهای یک مکان بزرگ برای انجام امورات صنعتی و همچنین انبارسازی حجم زیادی از کالاها هستند. محیطی مسقف که میتواند فضای کارگاهی و تولیدی شما را از گزند هرگونه تکانههای شدید، برف و باران سنگین، فشارهای جانبی و بادهای شدید حفظ کند. بلحاظ شکل و ساختار نیز میتوان گفت که:
بسته به نیازتان، میتوانید فرم سقفی و دهانهای مطلوب خود را به شرکت های سازنده سوله صنعتی اعلام کنید؛ تا دقیقاَ مطابق با آن به ساخت سوله کارگاهی سبک یا سنگین اقدام کنند.
ماندگاری این سازه های فلزی و بتنی (بخصوص فلزی) نیز بسیار طولانیست. بطوریکه با اجرای صحیح و اصولی آن، تا مدتها میتوانید بدون هیچگونه دغدغهای به امور تولیدی خود بپردازید. دیگر عامل محبوبیت سولههای صنعتی، زمان ساخت کوتاه مدت آن است. زیرا در هنگام افزایش تولید در هر نوع کاربری صنعتی، میتوانید سریعاَ به ساخت سوله کارگاهی اقدام نمایید. کاربردهای این ساختارها بسیار متنوع و تقریباَ مناسب با هر نوع کاربری مدنظرتان است.
کاربرد سوله صنعتی
موارد کاربرد ساخت سوله صنعتی، بسیار گسترده و راهگشا می باشد. بطوریکه تقریباَ تمامی فعالیت های صنعتی، تولیدی، پارکینگی و… میتوانند در این سازه ها، نمود پیدا کنند. برخی از اصلی ترین و پراستفاده ترین کاربرد های سوله کارگاهی یا صنعتی عبارتست از:
- آشیانه هواپیماها؛ به منظور شستشو و پارک
- فعالیت های تولیدی نیمه سنگین خودروسازی، ساخت تجهیزات صنعتی، آزمایشگاه های تخصصی و…
- صنایع غذایی و تولیدات لبنی
- ساخت سردخانه صنعتی
- کارگاه های سرویس و تعمیر اتومیبلها
- پارک وسایل نقلیه
- ساخت و آماده سازی انواع سرد خانه
- آسایشگاه خواب اماکن نظامی و پادگانها
- سوله صنعتی دامداری، کشتارگاهی و مرغداری
- گلخانه های پرورشی قارچ، سبزیجات و…
- سالن های ورزشی
- مراکز درمانی حاشیه ای و موقت
قیمت ساخت سوله صنعتی
قیمت ساخت سوله صنعتی یا کارگاهی بر مبنای عوامل گستردهای تعیین میگردد. مواردی که در ذیل به آنها اشاره خواهیم کرد، مهمترین پارامترهای تعیین قیمت سوله کارگاهی بشمار میروند:
- مدل ساختاری سولهها. (برای دهانههای با عرض و طول زیاد، ساخت سوله سبک ارزان تر از مدل های سنگین خواهد بود)
- نوع اجرای سولهها. (تیر ورقی، خرپایی و…)
- ابعاد دهانه. (تأثیر ویژهای بر طول این ساختارها و البته قیمت گذاری نهایی دارد. همچنین بر طول دیوارهها و کیفیت اجرای فونداسیون نیز تأثیر می گذارد.)
- شکل دهانه ها. (متعارف یا نامتعارف)
- فرم سقف
- ابعاد و اندازه و وزن کلی و عملیاتی
- جنس و استراکچر. (قیمت سوله کارگاهی فولادی (فلزی) یا مدل های بتنی)
- تعداد مهاربندهای افقی و قائم بنا
- وجود یا عدم وجود پنجره. (وجود درب که الزامیست)
- نوع پوشش سقف. (پلی کربنات، کارتن پلاست، ورق های گالوانیزه و ساندویچ پانل. ساخت سوله صنعتی ارزان، با استفاده از ورق های ساندویچ پانل در دسترس است)
- مدل جوشکاری یا اتصال پیچ و مهره ای قطعات فلزی سولهها
- پوشش دیوار. (ساندویچ پانل، دیوار آجری هر دو سمت نما، بلوک سنگی، ورقهای موجدار و…)
- رنگ آمیزی ستون ها و مقاطع
- درنظرگیری یا عدم تعبیه ستون میانی در دهانه های بزرگ سازه ای. (سازنده سوله برای اجرای بدون ستون دهانه های بزرگ (ستون میانی)، قطعاَ هزینه بیشتری را طلب خواهد نمود)
قیمت سوله سبک و سنگین صنعتی
قیمت سوله کارگاهی سبک و سنگین در شرایط دهانه ای کم یا عریض، متفاوت است. تفاوت قیمتی این سازه ها بر اساس میزان دهانه، گاهاَ به حدی زیاد است که انتخاب کارفرمایان را بطورکلی عوض میکند. پیشنهاد میشود جهت درک بهتر این مبحث، به حالات زیر توجه نمایید:
- دهانه های زیر 17-18 متر:
هزینه ساخت سولههای صنعتی سبک در دهانه های زیر 17 الی 18 متر، بسیار بیشتر از مدلهای سنگین است. زیرا طبق یک قاعدهی کلی و با توجه به شیوههای ساخت هزینه بردار و خاصتر، هرچقدر دهانهها بیشتر باشد، قیمت سوله سبک صنعتی مناسبتر خواهد بود.
- هزینه دهانه های 17 الی 22 متر:
تقریباَ میتوان گفت هزینه نصب و ساخت در این میزان دهانه، بین هر دو مدل سبک و سنگین یکسان است.
- دهانههای بالای 22 متر:
سولههای سبک، پادشاه سازه های با دهانه زیاد (بالای 22 متر) هستند. به هر میزان که دهانه ها بیش از این مقدار افزایش پیدا کنند، قیمت سولههای سبک بصرفه تر خواهد بود.
نکته: نوع ساختار سوله صنعتی (سبک یا سنگین) و میزان دهانه، مهمترین فاکتورهای تعیین قیمت سولههای کارگاهی (industrial shed) بشمار میروند.
هزینه ساخت سوله ارزان
مبحث هزینه ساخت سوله صنعتی یا کارگاهی، تقریباَ مشابه با همان پارامترهای تعیین قیمت میباشد. با این تفاوت که در این بخش میخواهیم به دسته بندی هزینههای عملیاتی کار بپردازیم. بههمین دلیل میتوان چند مرحله مختلف را برای تمامی هزینهکردهای کارفرمایان در نظر گرفت:
طراحی: طراحی سولههای صنعتی با چالشهای متفاوتی همراه است. از مدل درخواستی و ابعاد و اندازهها گرفته تا ویژگیهای ساختاری که مربوط به سیرکولاسیون حرکتی، ورودیها، میزان انبارسازی کالاها و نوع سقف بنا میباشد. همچنین انواع فشارهای وارده به سولهها و میزان مقاومت آنها هم بایستی طراحی و آنالیز گردد.
حمل و نقل: هزینه های انتقال و جابجایی متریال های مورد نیاز برای ساخت سوله ارزان. (حمل و نقل از مبدأ (کارخانه یا شرکتهای تأمین کنندهی طرف قرارداد) به محل پروژه).
دستمزد ساخت و نصب سوله کارگاهی: ساخت درجا (مدلهای بتنی) یا پیکره بندی و نصب سازه سوله فولادی نیز دیگر عامل موثر بر هزینه نهایی ساخت است. گاهاَ نیاز به جوشکاری نیز حس میشود که هزینههای دستمزد را افزایش می دهد. اجرای بدون ستون دهانههایی با عرض زیاد، هزینههای ساخت را افزایش میدهد).
قیمت متریالهای سازهای: هزینهی تمامی متریالها و اتصالات بکاررفته در ساخت این تجهیزات. (بر مبنای ابعاد و اندازه و متراژ کلی و البته وزن عملیاتی و شاخههای تیرها و ستونها)
قیمت عناصر پوششی: سوله نمیتواند بصورت باز و بر روی سطح عادی زمین طراحی شود. بنابراین عملیات ساخت فونداسیون و و نصب یا ساخت کفپوش بر روی آن هزینههای جداگانه ای دارد. همچنین برای دستیابی به هدف ساخت سوله صنعتی ارزان، میتوانید از پوشش ساندویچ پانل در دیوارهی بنا و پوشش سقف استفاده نمایید.
هزینه های نگهداری: پس از ساخت نیز کارفرمایان باید به نگهداری صحیح این تجهیزات اهتمام به خرج دهند. هزینههای نگهداری مدلهای بتنی به مراتب بیشتر از مدلهای فلزی (فولادی) است.
انواع سوله صنعتی
بلحاظ شکل، انواع سوله کارگاهی و صنعتی را میتوان در دسته بندی های زیر قرار داد:
- سولههای قوسی و هلالی
- سوله چندضلعی صنعتی
- سوله تک دهانه (به شکل هشت)
- سوله دو دهانه دارای ستون مشترک (به شکل هشتاد و هشت)
- ساختارهای دو و چند دهانهای. (به شکل هشتاد و هشت؛ هشتصد و هشتاد و هشت و یا ۸۸۸۸)
- ساخت سوله های شیبدار
- سازه های بتنی
- انبارهای سولهای سقف فایبرگلاسی
هریک از این مدلها بسته به نوع اقلیم منطقه، بودجه کارفرمایان و نیازهای کاربری، قابلیت طراحی، ساخت و استفاده دارند.
سولههای گنبدی فایبرگلاس
استفاده از مدلهای گنبدی فایبرگلاس به دلایل متعدد، چندان در کشور ایران رایج نیست. معمولاَ این ساختارها بیشتر به جهت ذخیره سازی مواد اولیه تولیدی و مواد غذایی کاربرد دارند.
سولههای بتنی
انواع سوله صنعتی بتنی با استفاده از بتن های عیار بالا ساخته میشوند. شیوه ساخت این ساختارهای بتنی بصورت درجا و در محل پروژه است. از همین رو ساخت مدلهای بتنی بسیار زمانبر خواهد بود. همچنین نیازمند استفاده از سازه های فلزی برای دهانه گیری و تضمین استحکام هستند. (بخصوص در ساخت سوله های مرتفع بتنی)
عدم بازیافت و انتقال این سولهها به مکانها و پروژههای دیگر، از دیگر معایب ساختارهای بتنی بشمار میرود. ضمن اینکه در نگهداری سولههای بتنی بایستی دقت و حساسیت بیشتری به خرج دهید. چنانچه قصد ساخت سوله بتنی قوس دار و هلالی را دارید، احتمالاَ با چالشهای بیشتری از جمله فرم پذیری پایین مواجه خواهید شد!
مقایسه سوله فلزی و بتنی
پیش از انتخاب و ساخت سوله فلزی صنعتی و بتنی، همواره بهتر است به مقایسهی این ساختارها بپردازید. قطعاَ شما نیز در مطالعات ابتدایی خود به این نتیجه رسیدهاید که ساخت سوله کارگاهی فلزی انتخابی به مراتب مناسبتر است. اما دلیل این مسئله چیست؟! در پاسخ به این سوال میتوان به پارامترهای زیر اشاره داشت:
- سطح اشغال:
سطح اشغال سولههای فلزی به مراتب کمتر از مدلهای بتنی است. درسوی دیگر، سطح اشغال مردهی کارگاه های سولهای بتنی بیشتر خواهد بود!
- نگهداری:
سوله های بتنی نیاز به نگهداری بیشتر و پرهزینه تری دارند.
- استحکام:
مقاومت سوله فلزی صنعتی در برابر انواع فشار بارهای جانبی و تنشی بیشتر است.
- قابلیت جابجایی:
هر زمان که نیاز به جابجایی سولههای فلزی باشد، کافیست اتصالات مقاطع آن را بصورت ایمن باز نموده و عناصر سازنده سوله را به پروژه و مکان دیگری انتقال دهید. این در حالیست که سازههای بتنی قابلیت هیچگونه بازیافت، برچینی و بازچینی را ندارند!
- مدت ساخت سوله:
مدت زمان اجرای مدلهای فلزی (فولادی)، عملاَ بسیار کمتر از ساختارهای بتنی صنعتی است.
سوله خرپایی سبک
این سولهها در قیاس با مدلهای تیرورقی سنگین، بسیار مستحکمتر هستند. عمدتاَ هر زمان که درخواست کارفرما مبنی بر ساخت سازه هایی با سقف شیبدار باشد، سازنده سوله صنعتی به سراغ مدلهای «خرپای سبک» می رود. توزیع مناسب فشارها و نیروهای وارده بر سازه، یکی دیگر از ویژگیهای سولههای سبک خرپایی محسوب میشود.
در میان تمامی مدلهای سولههای سبک، مدلهای خرپایی دارای ایستایی بسیار بالایی برای درنظرگیری دهانه های بزرگ هستند. البته مدلهای UBM نیز خصوصیتهایی شبیه به ساختار خرپایی دارند؛ بدون اینکه به ستون میانی نیاز داشته باشند. نصب سولههای خرپایی علاوه بر مدت زمان کم، مزیت راحتی کار را نیز در پی دارد.
سولههای قوسی
انواع مدلهای قوسی کارگاهی که با نام هلالی نیز شناخته میشوند، دارای سقف های قوسی هستند. بیاد داشته باشید که:
سوله قوسی کارگاهی با سازه های کاملاَ قوسی متفاوتند. سولههای تماماَ قوسی از نقطهی شروع زمین تا نقطهی فراز سقف، یک قوس کامل را ایجاد میکنند. اما در این مدلها، سقف قوسی بر روی دیواره های صاف برافراشته، قرار میگیرد.
حالت قوسی سقف این سازه ها، میتواند به گردش هوای بیشتر کمک کند. بخصوص در محیط هایی مانند دامداریها که هم دام زنده وجود دارد و هم همواره بوی محیط ناخوشایند است.
انواع سوله صنعتی به لحاظ ساختار
ساخت انواع سوله صنعتی را میتوان بر مبنای نوع ساختارشان، در دو گروه کلی دسته بندی نمود:
- سولههای سنگین کارگاهی
- سوله سبک کارگاهی (صنعتی)
جالب است بدانید که نوع کاربرد، وزن نهایی، مدل اجرا و برپایی سازه، هزینه ساخت و… در هریک از این دو مدل متفاوت است.
ساخت سوله سبک
قطعاَ شما نیز فکر می کنید که سوله سبک در مقایسه با سولههای سنگین از مقاومت کمتری برخوردار است؟؟. در پاسخ باید گفت: سخــــــــــــــــــــــت در اشتباهیـــــــــــــــــــــــد!!. زیرا با توجه به نوع ساختار و وزن کمتر و اتصالات مناسبتر، این سولهها به مراتب ایستایی مقاومتری دارند. در رابطه با این تجهیزات میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- دلیل وزن کم انواع سوله سبک کارگاهی، ساخت آن با استفاده از لولهها و پروفیل فلزی است.
- اینگونه سازه ها هیچگونه مشکلی در راستای نگهداری جرثقیل های سقفی ندارند.
- توجیه اقتصادی مناسبی را جهت اجرای دهانههای بسیار بزرگ، برای صاحبان صنایع به ارمغان می آورند.
- مدل های نصب و اجرای متنوع و مطابق با تکنولوژی های روز دارند.
- نصب و جابجایی مقاطع سولههای کارگاهی سبک، بسیار راحتتر و کم هزینهتر است.
مزایای سوله سبک صنعتی
بمنظور ثبت خرید و ساخت سوله کارگاهی سبک، حتماَ بایستی اطلاعات حداقلی را از ویژگیهای این نوع سازهها کسب نمایید. از همین رو به برخی از مهمترین ویژگیهای سوله سبک صنعتی اشاره خواهیم نمود:
- امکان ساخت با بهره گیری از جدیدترین روشهای ساخت. (مدلهای خرپایی، شیوه ساخت ترکیبی، سولههای چادری، UBM و غیره)
- قابلیت دهانه گیری های بزرگی دارند.
- وزن کم
- سرعت ساخت بالاتر
- جابجایی و نصب به مراتب آسانتر. (بدلیل وزن کم پروفیل ها و لولههای مربوط به این ساختار)
- تنوع فرم سقف (بر مبنای انتخاب دلخواه و آزادانهی کارفرما)
سوله سنگین
سوله سنگین صنعتی یا همان سولههای تیر ورقی، از جمله سازه های مستحکم محسوب میشوند. ورقهای فلزی در این مدلها بیشتر با اتصالات پیچ و مهرهای به تیرها اتصال می یابند. البته گاهاَ استفاده از عملیات جوشکاری توسط سازنده تشخیص داده میشود. بههمین دلیل است که با نام سازه تیر ورقی نیز شناخته میشود.
استحکام فشاری و تنشی و تحمل وزن های سنگین، از مهمترین خصوصیت های مدلهای سنگین است. شاید به همین دلیل است که در صنایع گرانقیمت و گسترده صنعتی، استفاده از سولههای سنگین ترجیح بیشتری دارد. این در حالیست که بلحاظ اقتصادی، استفاده از ساختارهای سنگین تنها برای دهانه های کمتر از 17 متر مناسب است. خبرخوب اینجاست که:
سوله صنعتی سنگین چنانچه با شیوه ساخت تیرورقی اجرا شود، امکان گسترش پذیری در طبقات بالاتر را دارد. زیرا ساختار آن بسیار قدرتمند است و به راحتی میتواند وزن یک طبقهی اضافه را تحمل کند. (البته بر مبنای محاسبات اصولی و عناصر ساپورتر)
ابعاد دهانه محدود، یکی از مشکلات مهم سازه های تیر ورقی سنگین هستند.
تفاوت و مقایسه سوله سبک و سنگین
- میزان استفاده از مقاطع فولادی در سولههای سبک صنعتی در حدود 50% کمتر از سازه های سنگین است. بنابراین هزینه ساخت سوله سبک صنعتی به مراتب کمتر از ساختارهای سنگین است.
- طول دهانه های بدون ستون میانی را در مدلهای سبک، با ابعاد بیشتری میتوان در نظر گرفت.
- سوله سنگین صنعتی را میتوان در مناطق شرجی و دیگر اقلیم های کشور، مورد استفاده قرار داد. این درحالیست که سازه های سبک فولادی در مناطق شمالی دچار ضعف هستند.
- انواع سوله صنعتی سبک، صلبیت کمتری داشته و بلحاظ بصری زیبایی بیشتری دارند.
- هر 2 مدل بلحاظ اتصالات و تحمل وزن جرثقیلهای محوری و قائم، در وضعیت مطلوبی قرار دارند.
- سازه های سبک کارگاهی دارای انهطاف عملیاتی بیشتری هستند.
- هنگام طراحی و ساخت دهانه های 18 تا 23 متر، قیمت سوله سبک و سنگین تقریباَ همسان است. اما با افزایش دهانه، لحظه به لحظه قیمت مدلهای سبک مقرون بصرفه تر خواهد شد. همچنین در دهانه های کمتر از 17 متر، استفاده از سوله کارگاهی سبک هیچگونه توجیه اقتصادی ندارد.
- تحمل سازه های سنگین در برابر وزن جرثقیلهای سقفی و نیروهای وارده از جو، بیشتر است.
- برخلاف مدلهای سبک، امکان گسترش پذیری طبقاتی با ساخت سوله سنگین کارگاهی فراهم است.
- وزن عملیاتی مدلهای سبک، مشخصاَ بسیار کمتر از ساختارهای صنعتی سنگین می باشد.
ذکر این مسئله حائز اهمیت است که:
دلیل سنگینی سوله صنعتی سنگین نسبت به سازه های سبک، استفاده از مقاطع و ساختار فولادی است. این در حالیست که سازه های سک از پروفیلها استفاده میکنند.
مزایای ساخت سولههای کارگاهی
ویژگی های بکارگیری و ساخت انواع سوله صنعتی بسیار گسترده است. ازجمله مزایای قابل توجه این سازه ها میتوان به پارامترهای زیر اشاره نمود:
- قابلیت ساخت در انواع ابعاد و طرح های قوسی و تک و دو دهانه
- امکان درنظر گیری انواع سقف های تخت و شیب دار
- هزینه ساخت سوله صنعتی ارزان تر استفاده از مصالح بنایی است. همچنین نیاز به ستون های بسیار بسیار کمتری دارند. (در مساحت های یکسان با بناهای عمرانی)
- کاهش مدت ساخت. (به نسبت ساختارها و بناهی کارگاهی بتنی و عمرانی)
- امکان استفاده به عنوان یک فضای انبارسازی و یا تولیدی برای کاربری های متفاوت صنعتی
- عایق بندی مناسب دیواره ها و سقف
- ظاهر مناسب و با صلابت
- قابلیت حمل و نقل و جابجایی به مکان ها و پروژه های دیگر. (برچینی و بازچینی مجدد؛ البته برای مدلهای فلزی)
- عدم نیاز به نگهداری خاص برای انواع سوله صنعتی فلزی
- مقاومت در برابر انواع فشارهای واردهی جانبی و تنشی
- مقاومت ضربه ای کاملاَ بالا
- اتصالات ساده و قدرتمند پیچ و مهره ای و جوشکاری مناسب مقاطع
- امکان اجاره بلند مدت با توجه به نوع کاربرد صنعتی آن
- دیواره ها و ستون های فلزی و پلیمری این سازه ها، قابلیت رنگ آمیزی دارند.
- امکان نصب پرده هوا در جلوی دربهای سولههای صنعتی
طراحی سوله صنعتی
طراحی سوله کارگاهی یا صنعتی، بایستی با تمامی دقت و درنظرگیری پارامترهای مختلف انجام شود. عدم رعایت ظوابط، عدم محاسبه صحیح بارهای زنده و مرده وارد به ساختار و عئم توجه به نوع کاربری و متریال بکاررفته، میتواند عواقب جبران ناپذیری را برای سولهها به بار بیاورد. بعنوان مثال بارها دیده شده که ساخت سوله ارزان با استفاده از:
- متریالهای بیکیفیت،
- عدم استفاده از مهاربند
- اتصال نامناسب تیرورقها و ستونها
- و بدون محاسبههای تنشی و برشی،
به اتمام رسیده و با اولین برف سنگین یا دیگر مخاطرات طبیعی (باد، طوفان و…)، بطور کامل فرو ریخته است!!. لذا بهجهت طراحی و ساخت سوله صنعتی توجه به نکات زیر ضروریست:
- محاسبه دهانه بر اساس مقاطع و تیرهای مناسب و درنظرگیری ضریب طول فضا بر مبنای آن
- محاسبه دقق بارهای زنده و مرده. (بارهای وارده از سوی رانش، بادهای شدید، فعالیت زنده، برف و… و در نظرگیری مهاربندها و اتصالات متناسب با آنها)
- محاسبه ویژه بارهای مرده در ساخت سوله های چند طبقه. (بارهای مرده تجهیزات، ادوات صنعتی، کالاها و محصولات انبارشده، کمدها و فایلهای اسناد، کتابخانه و… در طبقات بالاتر)
- ارتفاع جانبی سوله
- آنالیز سستی یا مقاومت خاک محل پروژه؛ بمنظور اجرای پی و نصب بیس پلت بر روی آن.
- شیب دهانهها و سقف
- کیفیت و کمیت قاب و فریم های مورد نیاز برای ساخت سوله کارگاهی
- نوع کاربری
- متریال دیواره و کف. (بعنوان مثال برای کارگاههای خودروسازی، متریال دیوار بهتر است از آجرهای دوسمت نما و متریال کف از بتنهای سخت باشد. پیشنهاد میشود طراحی سولههای کارگاهی صنایع غذایی و لبنی با جنس کف پلی اورتان و جنس دیوارههای ساندویچ پانل انجام شود).
- جنس ورقه های سقف با توجه به سبک یا سنگین بودن طراحی سولهها
- محاسبه مباحث بارگذاری جرثقیلهای سقفی و تیر نگهدارندهی جرثقیل
ساخت سوله کارگاهی در مناطق شمالی و شرجی
بمنظور ساخت سوله ارزان در مناطق شرجی و اقلیم هایی که رطوبت زیادی دارند، گزینهی «سولههای سنگین» بهترین گزینهی ممکن است. زیرا ساخت سوله سبک صنعتی در مناطق پر رطوبت، میتواند به بروز ضعف های شدید مقاومتی و عملکردی ختم شود!!
پیشنهاد میشود حتی الامکان از ورقهای گالوانیزه در سقف این مناطق پرباران و پرطوبت استفاده شود. زیرا هم مقاومت ذاتی بهتری دارند. و هم قابلیت رنگ زدن (افزایش مقاومت ضداکسیداسیون) و روکش کاری خواهند داشت.
عایق بندی سولههای کارگاهی
مبحث عایق بندی سولههای کارگاهی را میتوان از دو منظر کلی مورد بررسی قرار داد:
- عایق دیواره ها:
چنانچه دیواره ها نیاز به شستشوی مداوم و یا برخورد مستمر با آب دارند، لزوم عایق بندی بیش از پیش احسای میشود. بنابراین میتوان با انجام ایزوگام، دیواره ها و محیط را از خطر رطوبت پذیری گسترده نجات داد. همچنین به حفظ برودت، رطوبت و هوای تهویه شده نیز کمک می نماید.
ایجاد عایق سقف:
پیشتر نیز گفته شد که در سقف میتوان از انواع متریالهای ورقه فلزی، ایرانیتی و یا پلیمری استفاده نمود. اما معمولاَ برای محافظت سقف از فشارها، چکههای آب و رطوبت، از عایقهای کمکی استفاده میشود. متریالهای عایقی از جمله: فومها، چشم شیشه و سنگ، توریهای فلزی و پلاستیکهای فشرده.
نکته: در ساخت سوله ارزان، عمدتاَ از ورق گالوانیزه به عنوان پوشش سقف استفاده میگردد. گالوانیزه گرم روکشدار بطور طبیعی میتواند در قالب یک عایق حرارتی، ایفای نقش کند.
نقش جانمایی در ساخت سوله کارگاهی
هنگام جانمایی مکان ساخت، کارفرما یا سازنده سوله صنعتی بایستی به چند نکته کلیدی توجه نماید:
نزدیکی به راه مناسب مواصلاتی. (به منظور حمل و نقل کوتاهتر و راحت تر مقاطع و تیرهای فلزی سنگین. با این امر قیمت نهایی و هزینه ساخت سوله صنعتی نیز کاهش می یابد).
قابلیت توسعه پذیری: با افزایش تولید، گاهاَ نیاز به توسعه پذیری ساختارهای کارگاهی احساس میشود. لذا مکان ساخت سولههای کارگاهی بایستی بگونه ای جانمایی شود تا یکی از جهت آن دارای فضای خالی باشد.
نصب مهاربند. (ترجیحاَ وجه دارای مهاربند افقی و عمودی، در مقابل بادهای مزاحم قرار گیرد)
نورگیری: حتی الامکان بازشوهای سوله کارگاهی را در سمت نورگیر خورشید قرار دهید تا روشنایی فضا افزایش یابد. (کمک به کاهش هزینه های مصرف انرژی)
اندازه دهانه سوله کارگاهی
دررابطه با اندازه دهانه انواع سوله صنعتی، میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- دهانه این ساختارها، رابطهی مستقیمی با عمق طولی سولهها دارد. یعنی باید بلحاظ تحمل وزن سازه و نیروهای جانبی و برشی وارده، هماهنگی کاملی دشته باشند.
- دهانهی سولهها خاص است؛ فلذا نمیتوان از پروفیل های معمولی در ساختشان استفاده نمود.
- بمنظور اجرای دهانه انواع سوله کارگاهی، بایستی اتصال تیرورق به ستونهای عمودی به صورت جوشکاری صورت پذیرد.
میزان فولاد سوله سبک و سنگین تیر ورقی
یک سوال مهم همواره در میان کارفرمایان مطرح است: در سولههای سبک و سنگین، چه مقدار فولاد استفاده میشود؟!
درحقیقت بسته به نوع ساخت، دهانه گیری، نوع سقف و…، بین 48 تا 82 کیلوگرم فولاد در سازه های سنگین کارگاهی بکار میرود. بایستی بدانید که با توجه به استفاده از پروفیلها در سولههای سبک صنعتی، میزان فولاد بکاررفته در آنها بیش از 50% کمتر است. و این یعنی وزن کمتر سازه و کاهش هزینه های ساخت در ابعاد دهانه بزرگ.
اجزای تشکیل دهنده سولهها
ساخت سوله کارگاهی مجموعاَ با استفاده از اجزای تشکیل دهنده زیر تکمیل میگردد:
رفتر: تیرهای افقی
انواع ستون های اصلی صاف و شیبدار در ساخت سوله ارزان و حرفه ای. (بعضاً استفاده از خرپاییها در مدلهای سقف شیبدار)
بالها و جان ستونها
بادبندها: انواع بادبند سقفی و دیواری به منظور کاهش فشارهای وارده به ساختمان سولهها
اتصالات پیچ و مهرهای
ناودانی: هدایت آبهای بارانها و برف از روی سقف به سطح زمین
پوشش سقف industrial shed: (میتواند از ورق گالوانیزه رنگ شده، ساندویچ پانل و … باشد.)
ستونهای فرعی نقطه ای: گاهاَ بدلیل طولانی بودن سولهها، در قسمتی از آن از ستونهای فرعی استفاده میشود.
وال پست: در ابتدا و انتهای این ساختارهای فلزی اجرا میشود تا هم استحکام فشاری را افزایش دهد. و هم عرض بادبندها را محدود میکند تا دست طراح برای درنظرگیری بازشوها باز باشد.
پرلین یا لاپه: عناصر سازه ای برای نگهداری پوششهای سقفی هستند که اجرای آنها بصورت افقی است.
سینه بند: متصل کننده تیرهای سقفی به پرلین ها
فونداسیون
سایه بانها: اجتناب از ریختن آب بارش های جوی بر روی تیرها. (جلوگیری از استهلاک بنا)
پوشش سقف. (غالباَ از یکی از دو متریال ساندویچ پانل یا ورقه های گالوانیزه فلزی استفاده می شود. ساندویچ پنل ها به ساخت سوله صنعتی ارزان کمک می کنند).
بیس پلیت فونداسیونها: ستون ها را به کف و پایهها متصل می نماید. (غالباَ از پیچ و مهره و عملیات ترکیبی جوش در آن استفاده میشود.)
درب و پنجرهها: (در صورت نیاز، پنجره نصب میشود)
پوشش کف ساختارهای سولهای
پوشش های دیوار.
نصب سوله صنعتی
اکثر موارد مربوط به نصب سولههای کارگاهی را در خلال این محتوا بیان نمودیم. با اینحال توجه به چند نکته کلیدی، خالی از لطف نخواهد بود:
- اولین گام در نصب سوله ارزان کارگاهی، توجه به میزان مقاومت و تنشهای مجاز خاک منطقه است. سپس فونداسیون مناسبی بر اساس خاک طراحی و اجرا میگردد.
- در ادامه بیس پلیت ها بر روی پی (فونداسیون) نصب شده و مقاطع فولادی نیز به بیس پلیت متصل میشوند.
- به همین ترتیب، اتصال تیرها به ستون، رنگ آمیزی مقاطع، پوشش کف، پوشش سقف و پوشش دیوار تکمیل میگردد.
- هنگام پیکره بندی (مونتاژ) و نصب سوله صنعتی، به نوع ساختار در مقابل میزان دهانهگیری، توجه داشته باشید. چراکه مثلاَ نمیتوان سازه های سنگین کارگاهی را با دهانههای بیش از حد بزرگ اجرا نمود!
- بطورکلی نصب مدلهای سبک خرپایی، راحت ترین نوع مونتاژ است.
نصب جرثقیل سقفی روی سازه
بسته به نوع کاربرد سولهها، کارفرمایان میتوانند از جرثقیل ها بر روی سقف سوله صنعتی استفاده کنند. این جرثقیل ها برای حمل بارها و تولیدات سنگین کاربرد دارند و باید بمنظور جابجایی تولیدات به سطح کف سوله دسترسی داشته باشند. بنابراین مطابق استانداردها، شعاع حرکتی جرثقیل سقفی یا ریلی باید قابلیت پوشش حداقل هشتاد درصدی کف سالن را داشته باشد.
وزن این جرثقیلها بطور متوسط بین 3 الی 11 تن میباشد. بنابراین سازه های کارگاهی سنگین، تحمل بیشتری برای وزن جرثقیل ها دارند.
سوله کارگاهی ارزان پیش ساخته
تمامی عناصر مدلهای سولهای تیر ورقی در کارخانه و بطور پیش ساخته آماده میشود. لذا هزینه های دستمز در قیاس با مدلهای درجا ساخت به مراتب کمتر می شود. ضمناَ سرعت نصب نیز در سولههای پیش ساخته قابل مقایسه با مدل های بتنی نیست.
گاهاَ برخی از کارفرمایان عقیده دارند که مدلهای پیش ساخته با ضعف عملکردی و مقاومت بیشتری روبرو می باشند. این ادعا نه تنها درست نیست؛ بلکه عملاَ دقت در طراحی سوله پیش ساخته بسیار بیشتر است و اتصالات آن با مقاومت و دقت بیشتری نصب میگردد.
خرید سوله دست دوم
استفاده از سوله دست دوم میتواند تا حدود 30-35% از هزینههای جاری یا ابتدایی واحدهای صنعتی را کاهش دهد. معمولاَ پس از اتمام کار موقت یا چندسالهی سولهها، اجزای لولهای و پروفیلی آن باز شده و در انبارهای دیگری انبار میگردد. بنابراین با گذر زمان و با رنگ آمیزی مجدد قطعات فلزی، بهعنوان سازههای دست دوم به فروش میرسند!
خرید سولههای دست دوم، بخصوص برای صنایع حساس و گرانقیمت از سوی ما پیشنهاد نمیشود. چراکه شما از بسیاری از موارد بی اطلاع هستید؛ مواردی همچون:
- کیفیت ابتدایی سازه های فلزی
- رعایت یا عدم رعایت نکات دپوسازی عناصر سازه ای
- چگونگی نگهداری از سولهها در حین استفاده اول
- چگونگی تعمیر، بازچینی و اصلاح پروفیلها و لوله های فولادی و…
اما بطورکلی به عنوان یک راهکار برای کاهش هزینههای زیرساختی، مطرح می باشد. راهکاری که گاهاَ جواب مطلوبی دارد و در برخی از موارد به ضررهای شدید مالی منجر میشود!
بهترین سازنده سوله صنعتی و کارگاهی
شرکت هلدینگ برتر با تکیه بر توان مهندسین خبره و کارآزمودهی صنعتی خود و دراختیار داشتن کارگاههای ساخت عناصر پیش ساخته، همواره در ساخت انواع سولههای صنعتی سبک و سنگین و انواع تجهیزات صنعتی دیگر همچون برج خنک کننده، چیلر، سیستمهای هواساز، و… پیشتاز بوده است. پیشتاز بوده است. شرکت سوله ساز «هلدینگ برتر» با استفاده از بهترین متریالهای ساخت و شیوه های نوین مونتاژ، رویای کاهش قیمت ها و افزایش کیفیت را به منصه ظهور رسانده است.
از همین رو پیشنهاد میشود جهت دریافت اطلاعات تکمیلی قیمت، شرایط خرید و دریافت دفترچه محاسبات سازه ای، با کارشناسان متخصص ما تماس حاصل نمایید. همچنین با تشریح نیازها و شرایط محیطی و عملکردی پروژهی خود، مشاوره های رایگان دریافت نمایید.
0 دیگاه