نازل برج خنک کننده (Nozzle Cooling Tower) یکی از اجزای سیستمهای کولینگ است که وظیفهی پاشش آب پر حرارت صنعتی را بر روی صفحات پکینگ یا فیلرها بر عهده دارد. قطعات افشانک یا همان نازل برج خنک کن، همانند یک اسپری عمل میکنند و مسئول نهایی توزیع آب خواهند بود. البته باید بدانید که بسته به نوع نازلها، نوع پاشش میتواند متفاوت باشد (مربع پاش، دایره پاش، قطره پاش و…). این تجهیزات ثابت، غالباَ در برجهای خنکساز مکعبی مورد استفاده قرار میگیرند. دراین میان نازلهای متحرکی نیز وجود دارند که با نام اسپرینکلرهد شناخته میشوند و در برجهای گرد نصب میشوند.
از اهمیت انواع نازل برج خنک کننده همینقدر بدانید که در صورت خرابی و ایجاد نقص در این تجهیزات، باید با عملکرد پر بازده برجهای خنک کن خداحافظی کنید!!. ضمناَ با عدم پاشش مناسب آب از سوی افشانکها، احتمال رسوب گذاری پکینگها افزایش خواهد یافت!. اما با توجه به این میزان از اهمیت، با انواع افشانک کولینگ تاور چقدر آشنایی دارید؟
نحوه عملکرد نازل برج خنک کننده
بوسیلهی لولههای ورودی، آب داغ وارد کولینگ تاورها میشود. این حجم آب از طریق پمپاژ پمپ مرکزی دستگاه به سیستم توزیع میرسد. افشانک یا نازل کولینگ تاور به سیستم توزیع متصل میباشد و به نوعی نقش خروجی آب آنها را بر عهده دارد. نوع طراحی نازل برج خنک کنننده بگونه ایست که سطح مقطع خروجی این تجهیزات محدود شده است. اما به لطف همین کاهش سطح مقطع، آب را با فشار و سرعت بیشتری توزیع میکنند.
نازلها با انواع مدل پخش آب (دایره پاش، مربع پاش، دورانی و…)، بایستی آبهای گرم را بر روی تمام سطوح فیلر خنککننده اسپری یا پاشش کنند تا هیچ نقطهی خشکی باقی نماند. چنانچه به هر دلیلی نازل برج خنک کننده دچار مشکل شود و نتواند تمامی سطح پکینگ مدیا را خیس کند، دو عیب اساسی بوجود میآید:
- با عبور هوا از سطوح خشک، روند خنکسازی و راندمان دستگاه با اشکال مواجه میشود.
- پکینگ مدیا دچار رسوب گرفتگی و انسداد خواهد شد!
روتور نازل برج خنک کننده
روتور یکی از ریزاجزای بسیاری از انواع نازل کولینگ تاور بشمار میرود. درحقیقت روتورها بوجود آورندهی تلاطم در آب هستند تا همین آب از سوی نازلها بر روی سطوح فیلر، اسپری شود. ذکر این نکته حائز اهمیت است که:
به هر میزان که سطح مقطع نازل برج خنک کننده کوچکتر شود، روتورها میتوانند تلاطم بیشتری را بوجود بیاورند. در نتیجه شاهد خروجی مناسبتری از افشانکها (نازلها) خواهیم بود.
برای روتورهایی با شعاع یکسان، باید یک نازل کوچکتر (سرعت جریان کمتر) را نصب نمود. بطورکلی برای روتور 90 درجه (چهارم دایره) در مقایسه با روتور 360 درجه (دایره کامل)، بایستی افشانک کوچکتری انتخاب شود. زیرا روتور 90 درجه چهار برابر بیشتر روی قوس کوچکتری که پوشانده شده است، به جلو و عقب میرود. در این مورد خاص، یک روتور 360 درجه باید دارای نازلی باشد که چهار برابر نازل استفاده شده در روتور 90 درجه، آب در دقیقه مصرف کند. (آبفشانی)
انواع نازل کولینگ تاور براساس مدار عملکردی
- نازلهای متحرک یا دوار: این مدلها به نامهای نازل چرخشی، اسپرینکلرهد و آب پخش کن نیز معروف هستند. مکانیزم عملکرد این مدلها بر مبنای فشار سیال است. بطوریکه با فشار سیال، امکان چرخش این نازلها فراهم میشود. (مخصوص سیستمهای کولینگ گرد و با قیمتی بیشتر از مدلهای ثابت!)
- نازلهای با توزیع ثابت: دارای پرهای در درون خود هستند که در به گردش درآوردن و توزیع سیال موثر است. (بوسیلهی ایجاد تلاطمهای شدید در سیال؛ اما محل استقرار نازل تغییر نمیکند).
انواع نازل برج خنک کننده
انواع نازل یا افشانک با توجه به شعاع و نوع بارندگی بر روی سطوح خنککننده به سه دستهی کلی:
- نازل قطره پاش
- افشانک اسپری زن
- و نازل مهپاش
تقسیم بندی میشوند. هر یک از این دسته بندیها دارای مدلهای زیر مجموعهای نیز میباشند. با ما همراه باشید تا به تجزیه و تحلیل هر یک از این مدلها بپردازیم.
نازل مهپاش برج خنک کننده
انواع نازل مهپاش قادرند تا آبهای داغ پمپاژ شده به سیستم توزیع را به صورت قطرات بسیار بسیار ریزی تبدیل کنند. شدت ریز شدن قطرات در افشانک مهپاش به قدری است که قطرات آب به صورت مه در فضای برج پاشش پیدا کند و بر روی سطوح پکینگ مدیا بنشیند. بیاد داشته باشید که:
شعاع پاشش در انواع نازل برج خنک کننده مهپاش بسیار کم است. از همین رو باید از تعداد افشانک بیشتری استفاده نمود.
نازلهای مهپاش عمدتاَ دو کاربرد اصلی را ارائه میدهند:
- ایر واشرها بصورت نامحسوس به افزایش میزان رطوبت نسبی فضاها کمک میکنند. لذا استفاده از این مدلها در دستگاه ایر واشر گزینهای مناسب و سازگار خواهد بود.
- برجهای خنک کن مداربازی که وظیفهی تأمین آب خنک چیلرها را بر عهده دارند، دیگر گزینهی استفاده از نازل مهپاش بشمار میروند. (در کولینگ تاور هیبریدی استفادهی چندانی ندارند)
نازل برج خنک کننده مهپاش NFP
انواع نازل مهپاش NFP دارای دیسکی از متریال استیل ضدزنگ هستند که دیسک آن نیز قابل تعویض میباشد. دبی این افشانکها 0.65 لیتر بر دقیقه میباشد. جنس بدنه این نوع نازلهای مهپاش از برنج روکش دار استیل است. مجرای پاشش افشانک مهپاش NFP میتواند از 100 تا 500 میکرون باشد.
نازلهای مه پاش هدایت شونده
بلحاظ جنس بدنه و جنس دیسک، نازل برج خنک کننده مهپاش هدایت شونده شبیه به مدلهای NFP میباشد. اما مجرای پاشش آن از 10 تا 50 میکرون است. همچنین دبی یا حجم خروجی بیشتری نسبت به مدلهای مهپاش NFP دارند.
نکته مهم طراحی نازل مه پاش هدایت شونده، استفاده از یک «پین هدایت شونده» است. بطوریکه قادرند قطرات مه پاشش یافته را از سر افشانک فاصله دهند. با این کار شعاع و زاویه پاشش بیشتر و قابل کنترل تری به دست میآید. یکی از نکات مهم طراحی نازلهای مه پاش هدایت شونده، عدم امکان تعویض دیسک آن است. (که به عنوان یک عیب به حساب میآید!)
نازل مهپاش فیلتردار
یک فیلتر استیل بر روی سر نازل برج خنک کننده مهپاش فیلتردار تعبیه شده است. درحقیقت تمامی آبهایی که قرار است از سر این افشانکها خارج شود، ابتدا فیلتر میشوند. طی عملیات فیلتراسیون فیلترهای استیلی، ذرات و ناخالصیهای سیال گرفته خواهد شد. در نتیجه انسداد سرنازلها به حداقل میرسد.
دبی افشانک مهپاش فیلتردار در حدود 0.07 لیتر بر دقیقه است.
نازل قطره پاش
همانگونه که از نام این افشانکها مشخص است، سیال را به صورت قطرات کوچک آب به روی پکینگ برج خنک کن توزیع میکنند. مدلهای نازل قطره پاش شعاع پاششی در حدود 200 تا 600 میلیمتری هستند. از مهمترین مدلهای افشانک قطره پاش میتوان از:
- نازلهای چپقی
- افشانک فانوسی
- نازل حلزونی قطره پاش
- و افشانکهای خورشیدی
نام برد.
نازل چپقی برج خنک کننده
شعاع پاشش نازلهای چپقی در حدود 250 الی 400 میلیمتر میباشد. شکل ظاهری این افشانکها شبیه به چپق میباشد. اما نکتهای که موجب متمایز شدن انواع نازل برج خنک کننده چپقی شده است، ویژگیهای زیر میباشد:
- قابلیت عملکرد عالی در بازه دمایی گسترده. بطوریکه در دمای سیالات از -30 تا +120 درجه سانتی گراد به خوبی کار میکنند.
- جنس ساخت این نازلها از مواد پلیمری میباشد. (عمدتاَ پلیمرهای مقاوم و بهداشتی ABS و پی وی سی)
- قطره پاشی عالی. (از زیرمجموعههای نازل قطره پاش هستند)
- مقاومت عالی در برابر هرگونه سایش و پوسیدگی. (بدلیل تولید از جنس متریالهای پلیمری)
- امکان ساخت در 2 سایز پرطرفدار: ½ اینچ تا 3/4 INCH را دارند. قطر دهانه خروجی در سایز ½ اینچ برابر با 22 میلیمتر و در سایز ¾ اینچ برابر با 34 میلیمتر میباشد.
- مصرف انرژی پایین که موجب استهلاک کمتر سیستم کولینگ میشود.
- دو نوع اتصال متفاوت در مدلهای مختلف رزوه دار و واشردار
نازل کولینگ تاور حلزونی
افشانکهای حلزونی در زمرهی مدلهای مربع پاش قرار دارند. شعاع پاشش این قطعات، در حدود 500 میلیمتر (50 سانت) میباشد. البته در سایزهای ½ اینچ، شعاع پاشش به 30 الی 40 سانتیمتر تقلیل مییابد. همچنین به مانند اکثر مدلها، نازل حلزونی نیز در دو سایز متداول «1/2» و «3/4» اینچ تولید میشود. فشار کاری سایزهای ½ و ¾ اینچ، به ترتیب معادل «1.2» و «1.5» بار است. همچنین قطر دهانه خروجی هر دو سایز، برابر با «13 میلیمتر» میباشد.
جانمایی این قطعات نیز شبیه به جانمایی و استقرار شیپورههای مربع پاش و خورشیدی است. بطوریکه برای پوشش دهی تمام سطوح پکینگمدیا، بایستی از تعداد زیادی از این نازلها استفاده نمود. یعنی در فاصلهای از هم قرار گیرند که شعاع پاشش آنها، دارای فصل مشترک یا همان همپوشانی باشد. ضمناَ به مانند افشانکهای خورشیدی، بایستی فاصلهی ارتفاعی کمی نسبت به سطوح خنککننده داشته باشند.
نازل برج خنک کننده محوری یا فانوسی (SPN)
افشانک محوری یا فانوسی را به نوعی میتوان در دستهی نسل جدید نازلها قرار داد. این قطعات با ظاهر مارپیچ خود به صورت دایره پاش به توزیع سیال میپردازند. طراحی 2 لایهای نازل محوری، موجب افزایش مقاومت این تجهیزات شده است. ضمن اینکه سطح پکینگها را با زاویهای در حدود 120 درجه، آبرسانی میکنند.
جنس بدنه نازل فانوسی عمدتاَ از متریال پلی پروپیلن ساخته میشود. بنابراین با خیال راحت به شستشوی این نازلها اقدام نمایید. چراکه میزان رسوب پذیری کمی داشته و در مقابل خوردگی و پوسیدگی کاملاَ مقاوم هستند. البته ذکر این نکته الزامیست که:
سیال از نازل برج خنک کننده فانوسی (محوری) طی چندین مرحله عبور کرده و بر روی سطوح فیلر پاشش پیدا میکند. بنابراین میزان رسوب گیری عملیاتی در این نوع افشانکها بسیار کم است. همچنین این تجهیزات به دلیل پاشش دایرهای در طی چندین مرحله، به نام «نازل مرحلهای» نیز معروف هستند.
نازل برج خنک کننده خورشیدی
انواع نازل خورشیدی با شعاع پاششی 800 الی 1000 میلیمتری، بسیار قابل توجه میباشند. چنین شعاع پاششی در حالی از سوی این قطعات ارائه میشود که فقط در دو سایز 1 و ½ اینچ، قابلیت تولید دارند. مدلهای خورشیدی در زیرمجموعهی نازلهای قطره پاش قرار دارند (با پاشش دایرهای). البته مدلهای مهپاش نازل برج خنک کن خورشیدی نیز اخیراَ تولید شده است.
بمنظور همپوشانی مناسب سطوح فیلر، پیشنهاد میشود در ارتفاع 600 میلی متری پکینگها نصب شوند. جنس اصلی ساخت نازلهای خورشیدی، از پلیمرهای پلی پروپیلن است.
نازل اسپری برج خنک کننده (Spray Nozzle)
نازل برج خنک کننده مدل اسپری زن دارای چندین ویژگی قابل توجه است. اول آنکه با قابلیت بارندگی مربعی (و پوششدهی کامل سطوح فیلر)، بازدهی بالایی را برای برج خنککن به ارمغان میآورند. دوم آنکه شعاع توزیع مناسبی دارند. شعاع توزیع نازل اسپری کننده در حدود 600 تا 1200 میلیمتر است. همچنین گاهاُ با پرتاب آب مناسب، به نوعی یک خودشستشویی انجام میدهند.
بهلطف همین ویژگیهاست که میتوان افشانک اسپری کننده را به عنوان محبوبترین مدل در میان نازلها بشمار آورد. مهمترین مدلهای زیرمجموعهای افشانکهای اسپری زن، قطعههای:
- نازل دک اسپری مربع پاش
- افشانک H2
- نازل درخت کریسمسی
- و سرنازلهای بالتیمور
- هامون (HAMON)
میباشند.
نازل دک اسپری
نازل دک اسپری در زیرمجموعهی مدلهای افشانک اسپری کننده قرار میگیرد. باتوجه به مشخصات فنی جذاب و ویژگیهای فراوان، مدلهای نازل دک اسپری مربع پاش بسیار محبوب هستند. برخی از مهمترین مشخصات فنی و ویژگیهای این تجهیزات عبارتست از:
- با قابلیت پاشش مربعی (مربع پاش) به خوبی سطوح پکینگ مدیا را تر میکنند. بنابراین با پوششدهی کامل، راندمان حداکثری برای برجهای خنک کن بدست میآید.
- جنس قطعات نازل دک اسپری از پلیمرهای بهداشتی ABS و پلی پلی پروپیلن میباشد. درنتیجه در برابر آبهای سخت و شیمیایی، پوسیدگی، ضربه و سایش مقاومند.
- اتصال این قطعات با رزوههای داخلی و به کمک بستهای کمربندی تکمیل میگردد.
- قیمت نازل برج خنک کننده دک اسپری مربع پاش، بسیار اقتصادیست.
- دبی ورودی این نازلها عددی در حدود 15 الی 30 متر مکعب در ساعت است.
- در سایزهای 1 الی 3 اینچ تولید میشوند.
نازل مربع پاش دک اسپری مجموعاَ از دو بخش کلی تشکیل شده است. یک بخش مهم آن «توربولاتور افشانک» است که کارکرد پروانهای دارند و با بوجود آوری تلاطم، حرکت و جریان آب را کنترل میکنند.
نازل درخت کریسمسی
قطعات نازل درخت کریسمسی در 2 سایز 1 و ½ اینچ تولید میشوند. امکان تولید افشانکهای درخت کریسمسی از متریال ABS نیز فراهم است اما غالباَ از جنس پلی پروپیلن هستند. ساخت سه لایهی این سرنازلها کمک میکند تا بتوانند به خوبی نیازهای انواع کولینگ تاور جریان مخالف و جریان متقاطع را برآورده سازند.
نازل 2H برج خنک کننده
از مهمترین ویژگیهای نازل H2 کولینگ تاور میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- غالباَ در 2 نوع: «SPN30» و «SPN20» تولید میشوند.
- نازل برج خنک کننده H2 از جنس پلی پروپیلن میباشد. بههمین دلیل مقاومت دمایی بسیار بالایی دارند. (تا حدود 130 درجه سانتی گراد)
- پلی پروپیلن یکی از مطرحترین متریالهای پلیمری در بحث عدم خوردگی، عدم پوسیدگی و مقاومت ضربهای بالاست.
- قابلیت کارکرد عالی در آبهای با سختی بالا دارند.
- در سایزهای 2 الی 3 اینچ طراحی میشوند.
- مدل توزیع آب در نازل H2 بصورت دایره پاش میباشد.
نازل بالتیمور (Baltimore Nozzle)
نازل برج خنک کننده بالتیمور (Baltimore) در 2 سایز 1/2 و 3/4 اینچ تولید میگردد. فشار کاری این مدلها عمدتاَ بالا نیست (1.2 بار). افشانک بالتیمور غالباَ از دو متریال پلیمری:
- پلی پروپیلن
- و ABS
طراحی میشود. بنابراین دارای تمام ویژگیهای مثبت محصولات پلیمری است. قطر دهانه خروجی مدلهای بالتیمور سایز 3/4 اینچ 5 میلی متر میباشد و شعاع پاششی در حدود 250 میلیمتر ارائه میکند. نوع اتصال این قطعات به گونهی «رزوه از بیرون» خواهد بود.
نازل اکو اسپری
گونهای دیگر از انواع نازل برج خنک کننده است که پاشش قدرتمند اسپری مانند دارد. شعاع پاششی این افشانکها همواره برجسته تر از بسیاری دیگر از مدلها میباشد. البته میزان شعاع پاششی نازل اکو اسپری با سایز این محصولات رابطه مستقیمی دارد.
نکته جالب طراحی این نازلها، توزیع آب بصورت افقی میباشد. خروجیهای این نوع نازل بسیار هوشمندانه طراحی شده است. علاوه بر دریفت افقی آّب، مجراهای زاویه دار دیگری نیز در قطعات اکواسپری طراحی شده تا آب را در زاویهها و جهات مختلف توزیع نماید. از مهمترین موارد کاربرد این نازلها میتوان به:
- برجهای مرتفع بتنی (هایپربولیک و صنعتی)
- و کولینگ تاورهای پرظرفیت با سطح پکینگ بسیار گسترده
اشاره کرد.
نازل اوریفیس
نازل برج خنک کن اوریفیس، امروزه باتوجه به عمکلرد فشاری محدودش، کمتر مورد استفاده قرار میگیرد. این مدل نازلها توسط شرکتهای مختلف هم بصورت دایره پاش و هم بصورت مربع پاش تولید شدهاند. شباهت حالت مقاطع انترانس و اگزیت این نازلها به پلکان، موجب شده تا با نام «نازل پلکانی» نیز شناخته شوند.
بسته به سایز، فشارپذیری این قطعات میتواند بین 1.2 تا 1.8 bar باشد. همچنین شعاع پاششی در حدود 600 الی 850 میلیمتر دارند. استفاده از بست کمربندی در رزوههای درونی افشانک اوریفیس، رایجترین مدل اتصالاتی این تجهیزات بشمار میرود.
نازل کولینگ تاور مارلی (افشانک NS)
نازل مارلی از جملهی تولیدات ابرشرکت آمریکایی مارلی است که سه ویژگی عالی را در اختیار صاحبان صنایع قرار میدهد:
- به راحتی نصب این قطعات صورت میپذیرد.
- شعاع پاشیی در حدود 80 سانتیمتر الی 1 متر ارائه میدهد.
- در مقابل عملیاتهای گرمایشی شدید و دمای بالا، بسیار مقاوم میباشند.
بدلیل تولید از جنس پلی پروپیلن، هیچگونه پوسیدگی و زنگ زدگی در نازل برج خنک کننده مارلی اتفاق نمیافتد. همچنین عملکرد چشمگیری در برابر فشار و هرگونه ضربه و سایش دارند.
سایز تولید افشانک مارلی، ½ الی 3 اینچ میباشد.
نازل برج خنک کنندههامون
نازل هامون از جمله تجهیزات تولیدی کمپانی «HAMON» میباشد. افشانکهای هامون دارای پاشش آب اسپری کننده هستند. چندین نکتهی مهم در طراحی، موجب متمایز شدن نازلهای هامون شده است:
- عملکرد عالی در پوششدهی تمامی سطوح پکینگ مدیا
- وجود دندانههای قدرتمند که به بهبود عملکرد هیدرولیکی نازل برج خنک کنندههامون کمک میکند.
- استحکام قرارگیری عالی دارند.
- براحتی امکان تعویض این نازلها وجود دارد.
- درهنگام تغییر سرعت جریان سیال، به سهولت میتوان مدلهای متناسب نازل هامون را جایگزین نمود.
اسپرینکلر یا آب پخش کن متحرک
اسپرینکلرهدها با نام سیستم توزیع آب دوار، چرخشی و آب پخش کن متحرک نیز شناخته میشوند. در رابطه با ویژگیهای نازل متحرک (افشانک پروانهای) میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- مدلهای ثابت با تعداد زیاد و در ردیفهای مشخص و ثابتی (درون کولینگ تاور) نصب میشوند. اما بدلیل گرانی نازلهای متحرک (سیستم آب پخش کن چرخشی)، نصب این موارد در تعداد بسیار محدودتری صورت میگیرد. ازهمین رو این نازلها از سایزهای 2 الی 20 اینچ طراحی میشوند تا بتوانند نیازهای ظرفیتی مختلفی را برطرف سازند.
- اسپرینکلرها و نازلهای چرخشی را میتوان از دو دستهی فلزی و پلیمری ساخت. (فلزی: آلومینیومی، برنجی و چدنی؛ و پلیمری: پلی پروپیلن و abs)
- نازل برج خنک کننده متحرک، عموماَ در کولینگ تاورهای گرد و با ظرفیت کم تعبیه میشود.
- بسته به نوع جنس آب پخش کن و نازلهای دوار، هرچقدر فشار کمتر باشد، افشانک نیز به همان میزان کندتر میچرخد!
- بطورکلی سیستمهای توزیع آب چرخشی، نیاز به نگهداری بیشتری دارند. چراکه بدلیل چرخشهای مداوم و سایش، زودتر امکان خرابی و گرفتگی داند.
مزیت نازلهای برج خنک کننده مربع پاش
عمدهی کارفرمایان و کارشناسان شرکتهای صنعتی، استفاده از نازل مربع پاش را به خرید مدلهای دایره پاش ترجیح میدهند. وجود مزیتهای گسترده در این مدلها، همواره توانسته که رضایت را برای صاحبان صنایع به همراه بیاورد. اصلیترین دلایل استقبال بیشتر از انواع نازل برج خنک کننده مربع پاش، عبارتست از:
- قیمت این نازلها عالیست.
- بازدهی فوق العادهای دارند.
- رسوبپذیری به مراتب کمتر. (عدم وجود فضاهای خالی در آن، توانایی در بوجودآوری تلاطم مصنوعی قطعه و خیس سازی مناسب سطح فیلرها)
- اتلاف انرژی کمتر
- مقاومت ویژهای را در مقابل سیالات اسیدی و بازی از خود ارائه میکنند. (چه سرنازلهای استیل و چه نازلهای از جنس پلیمر)
- افشانکهای مربع پاش قادرند تا بطور طبیعی فشار آب را بشکنند. بنابراین اجزای دستگاه و سطوح پکینگها، با فشارپذیری کمتری مواجه شده و دیرتر مستهلک میگردند.
- نازلهای مربع پاش بصورت ثابت به بارندگی سیال بر روی فیلرها میپردازند. لذا برای پوششدهی تمامی سطوح خنک کننده، نیاز به نصب تعدادی از این افشانکها میباشد. میتوان نتیجه گرفت که با خرابی یکی از نازلها، باقی نازلها به کار خود ادامه میدهند و عملکرد سیستم بطور کامل مختل نمیشود.
- اتصالات نازل مربع پاش به گونه ایست که به سهولت به لولهها متصل شوند.
فشار کاری نازل کولینگ تاور
فشار کاری انواع نازل برج خنک کننده را میتوان در 2 دسته کلی تقسیم بندی نمود:
- نازلهای کم فشار:
به نازلهایی با فشار کاری زیر 1.2 بار اتلاق میشود. مشخصاَ از این قطعات باید در سیستمهایی با ظرفیت و دبی محدود استفاده نمود.
- نازل برج خنک کن پرفشار:
نازلهایی با فشار کاری 1.2 بار تا فشار 3 بار با عنوان مدلهای پرفشار شناخته میوشند. کولینگ تاورهای صنعتی از جمله مشتریان بالقوهی این نوع افشانکها بشمار میروند.
هنگام ورود سیال در برجهای خنک کننده پرظرفیت و صنعتی، امکان افزایش فشار به 10 بار نیز وجود دارد!!. لذا باید بسته به ظرفیت برج و سرعت خطی لولهکشی، از فشار وارده کم شود تا نازلها دچار آسیب نشوند. به بیان ساده، فشار کاری دبی آب ورودی، نسبت به فشار نازل برج خنک کننده استانداردیزه شود.
روشهای تولید نازل برج خنک کننده
تولید افشانک، شیپوره یا همان نازلها، به دو روش عمده اصلی صورت میپذیرد:
- شیوه تراشکاری:
بوسیلهی دستگاههای تراشکاری، قالبهای فلزی آماده میشود. و یا اینکه بصورت مستقیم، شکل نازل مورد نظر را با چکش کاری بوجود میآورند. هزینههای دستمزد در این روش بسیار بالاست و بلحاظ مدت ساخت نیز بسیار زمانبر است. شیوه تراشکاری برای تولید نازلهای فلزی استفاده میگردد.
- شیوه تزریق پلاستیک و پلیمر:
در روش تزریق پلاستیک برای تولید نازل برج خنککننده پلیمری، ابتدا شکل، دیتیلها و کلیات افشانک بوسیلهی نرم افزارهای 3D طراحی میشود. سپس براساس طرح ترسیم شده، قالب مورد نظر آماده خواهد شد. درادامه مواد اولیه (شامل PVC، PE، مواد گرانولی و بخصوص پلی پروپیلنی) درون قیف تجهیزات تزریق پلاستیک ریخته میشود. سپس دو مرحلهی پیاپی صورت میپذیرد. ابتدا ذوب مواد اولیه و ایجاد سیال مذاب و سپس ریختن این سیالات مذاب پلیمری به داخل قالب.
گاهاَ با گذر زمان و گاهاَ با استفاده از تجهیزات برودتی، فرآیند خنک کاری قالب رخ میدهد. پس از خنک کاری، نازلها امادهی تستهای نهایی و عرضه به بازار خواهند شد.
قیمت نازل برج خنک کننده
قیمت نازل برج خنک کننده بر اساس پارامترهای متعددی تعیین میشود. در فرآیندهای قیمت گذاری افشانکها، بایستی به تک تک مولفههای زیر توجه داشت:
- مدل نازلها. (نازلهای دک اسپری، حلزونی، مارلی، محوری، هامون، فانوسی و…)
- فشار کاری. (افزایش تحمل فشاری نازلها، قیمتهای این تجهیزات را افزایشی خواهد کرد).
- دبی ورودی
- سایز خروجی و اتصالات
- جنس ساخت. (قیمت نازل برج خنک کننده مه پاش برنجی با دیسک استیل، قاعدتاَ بدلیل متریالهای مصرفی گرانتر خواهد بود. گرچه که عمدتاَ افشانکها از جنس پلیمر (پلی پروپیلن، ABS و گاهاَ پی وی سی) ساخته میشوند.
- اندازه دهانه خروجی
- وجود قطعات و تکنولوژیهای اضافه در نازل. (مانند فیلتر، سری هدایت کننده و…)
- نوع پاشش؛ دایره پاش یا مریع پاش. (نازل مربع پاش در عین اینکه کارایی بهتری دارد، از قیمت مناسبتری نیز بهره میبرد).
- گستره و میزان زاویه پاشش.
- نوسانات ارز و قیمتهای جهانی مواد اولیه
- برند سازنده
- نحوه اتصال
- نوع مدار پاشش. (مدار پاشش و بارندگی ثابت یا متحرک (روتوری))
نکته: بخاطر داشته باشید که قیمت نازل برج خنک کننده متحرک بیشتر از مدلهای با پاشش ثابت است.
نصب نازل برج خنک کننده
چنانچه آب بندی افشانک یا شیپورهها به درستی صوت نگیرد، قطرات سیال از نازل نشت میکند. درنتیجه میزان اتلاف آب و البته درصد رسوبگذاری بیشتر خواهد شد. اتصالات نازل برجهای خنک کن میتواند به یکی از گونههای:
- اتصالات پیچی
- رزوه از بیرون
- رزوه از داخل (بسیار رایج)
- اتصالات فلنجی
و… باشد. بعنوان مثال اکثراَ در نازل مربع پاش ثابت، اتصال رزوه از داخل طراحی شده و با بست کمربندی محکم میگردد. نصابهای افشانکها گاهی نیز به جای بستهای کمربندی از مغزیهای اتصالاتی استفاده میکنند. آب بندی این قطعات نیز میتواند با استفاده از:
- واشرهای پلاستیکی
- نوارهای تفلونی
و… صورت پذیرد. همچنین نصب نازل متحرک (سیستم آب پخش کن چرخشی) نیز با چالشهای خاصی روبروست. نصب نازلهای دوار با استفاده از بلبرینگها انجام میپذیرد تا حالت چرخشی این قطعات حفظ شود. مشخصاَ آب پخش کنهای چرخشی از مجراهای خروجی زیادی تشکیل شده اند که به هریک از این مجراهای خروجی سیال، تعدادی لوله متصل میگردد.
بمنظور پاشش آب از بالا به پایین (روی فیلرها)، این لولهها بایستی به صورت عمودی نصب شوند. بنابراین به یکسری مهاربند برای این کار نیاز میباشد. نهایتاَ پیش از استفاده از ظرفیت 100 درصدی دستگاه، به «تنظیم فشارهای ورودی سیال (به سیستم) با میزان فشارپذیری استاندارد نازل پروانهای (سیستم توزیع آب متحرک)» اقدام نمایید.
نصب نازل در برج خنک کننده مکعبی
براساس فاکتورهای متعددی نظیر: استحکام، راندمان حرارتی، سیستمهای کاهش سرعت، نحوه توزیع و گردش آب و…، برجهای خنک کن مکعبی نسبت به مدلهای مخروطی (گرد) از مزایای بسیار کارآمدتری برخوردار هستند. جالب است بدانید که:
از نازل مربع پاش ثابت، بیشتر برای کولینگ تاورهای مکعبی مدارباز استفاده میشود. در برجهای گرد نیز عمدتاَ از اسپرینکرهای چرخشی استفاده میشود.
همچنین در طراحی مدلهای کولینگ تاور جریان متقاطع، استفاده ترکیبی از کانالهای آبرسانی و افشانکها مدنظر قرار میگیرد. گاهاَ نیز تنها فقط از مدلهای توزیع آب کانالی بر روی سیستم بهره گرفته میشود.
نازل برج خنک کننده با ظرفیت بالا
یک سوال اساسی همواره وجود دارد:
«از نازل برج خنک کننده برای سیستمهای کولینگ کم ظرفیت استفاده میشود یا پرظرفیت؟!».
پاسخ مشخص است: در هر دو مدل ظرفیتی، از نازلها یا افشانک استفاده میشود. اما بطورکلی در برجهای با ظرفیت زیاد، استفاده از نازلها توصیه میگردد. چرا که با نصب تعداد زیادی افشانک، میتوان حجم زیاد سطوح پکینگها را پوشش داد و حوضهی آبریز گستردهای را تشکیل داد. به بیان دیگر، سطح تمامی پکینگهای گسترده را میتوان با استفاده از نازلهای پرتعداد خیس نمود.
یکی دیگر از دلایل استفاده از نازل در برجهای پرظرفیت، عدم اختلال گسترده در فرآیند خنک کاری است. قطعاَ میدانید نصب نازلهای مربع پاش به افزایش سطوح خیس شده کمک میکند و از رسوب پذیری دستگاه جلوگیری میکند.
نازل برج خنک کننده مداربسته
برجهای خنک کننده مداربسته، عمدتاَ فاقد نازل و سیستم توزیع آب باز میباشند. درحقیقت آبهای گرم بخشهای صنعتی از طریق مجراهای لولهای مستقیماَ وارد مجرای بسته کولینگ تاورهای مداربسته میشوند. این مجراهای بسته و کاملاَ تمیز، شامل لولههای پره دار و کویلهایی از جنس مس است. بنابراین دو نکتهی واضح وجود دارد:
اول آنکه به جای پکینگ، از کویلها و لولههای بسته حاوی آب استفاده میشود. درنتیجه در سیستمهای مداربسته، شیوه تبادل گرمایی و خنکسازی غیرتبخیری (غیرمستقیم) عملیاتی میگردد. دوم آنکه نیازی به نازل برج خنککن و همچنین نیازی به توزیع باز آب بر روی کویل نیست. چراکه تمام فرآیند ورود و گردش آب، بصورت بسته و در درون کویلها اتفاق میافتد.
البته برجهای هیبریدی را میتوان در زیرمجموعهی سیستمهای خنکسازی مداربسته قرار داد. اما باید توجه کنید که مدلهای هیبریدی ترکیبی موفق از سیستمهای مدارباز و مداربسته میباشند. بطوریکه هم:
- از سیستم توزیع آب باز و نازل برج خنک کننده استفاده میکنند. (شبیه به مدلهای مدارباز یا تر)
و هم از سیستم هوادهی هواخنک و کویلها بهره گرفته و پایینترین میزان مصرف آب را ثبت میکنند. (شبیه به سیستم کولینگ مداربسته)
سوالات متداول در مورد نازل برج خنککن
- شیپوره کولینگ تاور چیست؟
شیپوره نام دیگر نازلهای برج خنک کن یا همان افشانه میپاشد. (قطعه یا کارکرد متفاوتی نیست)
- بهترین نازل برج خنک کننده کدام است؟
نمیتوان مدل خاصی را به عنوان بهترین نوع افشانک معرفی نمود. چرا که هریک از مدلها بسته به نوع سیستم کولینگ، نوع پکینگ مدیا و شرایط پروژه میتوانند گزینهی کارآمدی باشند. اما بطور کلی مدلهای نازل مربع پاش یا دک اسپری عملکرد بهتری در خیس نمودن سطوح پکینگ دارند. (ضمن اینکه کمتر خراب میشوند و مانایی بیشتری دارند)
- نازل در کولینگ تاورهای مداربسته بکار میرود یا مدلهای مدارباز؟
افشانکها بیشتر در سیستمهای تبخیری مدارباز (تبادل حرارت مستقیم) تعبیه میشوند. گرچه که سیستمهای خنک ساز هیبریدی مداربسته مکعبی نیز از نازلها (شیپوره) استفاده میکنند.
- نازل پروانهای چیست؟
درحقیقت تمامی نازلهایی که در کولینگ تاورها مورد استفاده قرار میگیرند، با نام نازلهای پروانهای شناخته میشوند. البته در بازار صنعتی، به مدلهای نازل متحرک (دوار)، افشانکهای پروانهای نیز گفته میشود.
خرید افشانک کولینگ تاور از شرکت هلدینگ برتر
شرکت هلدینگ صنایع برتر با سالها تلاش منسجم و ساختاریافته در سطح اول تولیدات صنعتی کشور، امروزه به قطب صنعتی بزرگی در تمامی منطقه تبدیل گشته است. خدا را شاکریم که در سایه سار لطف الهی و تلاش مجدانهی مهندسین و نیروهای انسانی مجموعه هلدینگ صنایع برتر، توانایی تولید انواع محصولات سبک و سنگین صنعتی، اعم از:
- برجهای خنک کننده
- قطعات مصرفی کولینگ تاور. (خرید نازل برج خنک کننده، الکتروموتور، گیربکس، پکینگ مدیا و…)
- مخزن اسید فایبرگلاس، گالوانیزه، استیل و پلی اتیلن
- چیلر
- پکیج تصفیه فاضلاب
- سپتیک تانک پلی اتیلن
- منهول و دریچه منهول
- رادیاتور
- دیزل ژنراتور
- آب شیرین کن صنعتی
- دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس
- انواع لوله کاروگیت، لوله پلی اتیلن، پلیکا، آتشخوار بدون درز و…
- انواع ساندویچ پانل و سردخانه صنعتی
- یخساز صنعتی
و… را بوجود آوردهایم. در همین راستا و بمنظور دریافت قیمت نازل برج خنک کننده و دیگر محصولات صنعتی، میتوانید از طریق شمارههای زیر با متخصصین واحد فروش شرکت هلدینگ صنایع برتر ارتباط مستقیم برقرار نمایید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع نازل کولینگ تاور و دریافت قیمتهای جهانی میتوانید روی لینک زیر کلیک کنید:
0 دیگاه