مخزن ذخیره آب زیرزمینی یا دفنی برای ذخیره سازی زیرزمینی آب آشامیدنی، فاضلاب، سوخت و جمع آوری آب باران استفاده می شود. تا زمانی که شما زیر زمین آب ذخیره کنید، خاک موجبات نگهداری از آب و سیال را فراهم می نماید. مخزن آب زیرزمینی پلی اتیلنی یک جایگزین عالی برای مخزن ذخیره بتنی است. در بسیاری از محافل مهندسی به این مخازن مخزن کاروگیت دفنی نیز گفته می شود چرا که بدنه این مخزن از لوله کاروگیت یا اسپیرال با قطرهای بالا ساخته شده است.
کاربردهای مخازن دفنی
از مخزنهای دفنی پلاستیکی با نام مستعار مخازن کاروگیت جهت کاربردهای زیر می توان استفاده نمود.
- نگهداری آب جهت استفاده بمنظور آبیاری مزارع و مراتع بعد از پایان بارندگیهای فصلی
- نگهداری و ذخیره سیالات شیمیایی و قلیایی
- ذخیره آب آشامیدنی در صورت استفاده از گرانول فود گرید
- ذخیره مواد شیمیایی و سوخت
- استفاده بمنظور سپتیک تانک
- استفاده بمنظور ته نشینی گل و لای آبهای آلوده خروجی از چاهها و قنات ها
آبهای زیرزمینی:
به مجموع آبهایی که در لایههای آبدار و اشباع زیر سطح زمین وجود دارند و تقریبا 4 درصد مجموع آبهای چرخه هیدرولوژیکی کره زمین (زیر زمین، اتمسفر و سطح زمین) را شامل می شوند.
در حقیقت این آبها همان آبهای سطح زمین، منافذ داخلی خاک و زیرین و شکافهای سنگی، چشمهها، آبهای بستر رودخانهها، آبهای باران و… می باشند. هر چند که درصدی از کل حجم آب کره زمین را شامل می شوند اما حدود 50 درصد جمعیت کره زمین به لحاظ دسترسی به آب شرب متکی به این نوع آبها هستند.
بنابراین به مرور زمان نیاز به ذخیره سازی این آبها به شدت احساس گردید و در پی آن مهندسین و متخصصین صنایع به فکر طراحی مخازن ذخیره آب زیر زمینی یا دفنی افتادند که در ذیل هر آنچه در ارتباط با مخازن آب زیر زمینی لازم بدانید را مفصلا بیان خواهیم نمود. آبهای زیر زمینی بر مبنای تغییرات آب و هوایی به چهار دسته تقسیم می گردند:
- سفرههای آب زیر زمینی محدود با لایههای غیرقابل نفوذ فوقانی که فقط توسط بارش باران دوباره شارژ می گردد.
- سفرههای آب زیر زمینی محدود در مناطق مرطوب که میزان بارندگی درآنها زیاد و تبخیر و تعرق در آنها کم می باشد. این سفرههای آب بسیار قابل تمدید و شارژ می باشند.
- سفرههای آب زیر زمینی محدود در مناطق نیمه خشک و خشک که غالبا تحت تاثیر تغییرات آب و هوایی قرار دارند. شارژ این سفرهها خیلی سخت صورت می پذیرد.
- سفرههای آب زیر زمینی ساحلی که در برابر افزایش سطح دریا و نفوذ آب و نمک در آنها بسیار آسیب پذیر می باشند.
- در حقیقت ذخیره آب زیرزمینی تفاوت بین شارژ و دشارژ آب ها در طی یک بازه زمانی می باشد که در طول روزها و تا سالیان سال توسط اتفاقات و فرآیند محیطی اتفاق می افتد.
مخازن آب زیرزمینی
سیستمهای ذخیره زیرزمینی (UST) که حاوی سوخت، مواد شیمیایی و مواد زاید بسیار زیاد و گسترده در عین حال خطرناک برای محیط زیست و سلامت بشرمی باشد، تهدید خیلی جدی برای کیفیت آبهای زیر زمینی محسوب می گردند.
در حال حاضر صنایع بسیاری از این مخازن استفاده می کنند که در صورت نشت آنها با پدیده آلودگی خاک و آبهای زیرزمینی حتی آبهای سطحی نیز روبرو خواهیم شد. چه بسا که در صورت بروز این پدیده چنانچه اگر آبها بمنظور تهیه آب آشامیدنی استفاده شوند تصفیه این آبها بسیار سخت و پر هزینه خواهد بود.
در سال 1985 در ایالات متحده آمریکا جهت پیشگیری از بروز این حوادث استانداردهای بهبود یافته ای را جهت طراحی، نصب و بهره برداری این مخازن ایجاد و به کار بستند. اما با تمام این توضیحات باز هم برخی از مواد شیمیایی همانند متیل ترت بوتیل اتر تهدیدات جدی ایجاد می کنند.
از اینرو بهترین راه حل جهت عدم نشت UST به مخازن و سفرههای آب زیرزمینی ویژه مصارف بهداشتی، کشاورزی، آشامیدنی و… استفاده از مخازن آب زیر زمینی می باشد.
مخزن آب دفنی
امروزه صاحبان املاک و واحدهای مسکونی و حتی واحدهای صنعتی و کشاورزی و… جهت دسترسی دایم به آب چه به منظور شرب و چه بمنظور مصارف دیگر در حال نصب مخازن ذخیره آب برای تقویت برداشت آب باران و صرفه جویی در مصرف آب می باشند.
مخازن ذخیره آب زیر زمینی دارای ساختار خیلی پیچیده ای نیستند و بسته به محل نصب و نوع نیاز شما به دو دسته مخازن ذخیره آب در زیر زمین (دفنی) یا مخازن ذخیره آب در بالای سطح خاک (قابل نصب در پشت بامها وزیرپلهها و هر جایی که فاقد تردد باشد) تقسیم می گردند.
کاربرد مخازن آب زیرزمینی
بسته به مزایا و معایب انواع مخازن ذخیره آب زیر زمینی و نیاز خود ممکن است نیازمند نصب مخزن ذخیره آب باشید که در ذیل به برخی از موارد کاربرد این مخازن اشاره می کینیم:
- استفاده از مخزن آب زیرزمینی در واحدهای مسکونی، تجاری، صنعتی و… جهت مقاصد مصرفی و داخلی و…
- استفاده از مخزن ذخیره آب در مناطق و کاربریهایی که آب آشامیدنی به راحتی در دسترس نیست بعنوان مثال موقعیتهای جغرافیایی که ظرفیت آب چاه و یا کفیت آب پایین می باشد.
- استفاده از مخازن آب زیرزمینی به منظور برداشت و جمع آوری روانابهای باران که موجب تخریب و فرسایش خاک می گردد و حیات زیست را به مخاطره می اندازد.
- جهت اماکن و املاکی که جهت سیستم مهار آتش نیازمند دسترسی سریع به آب می باشند.
- به منظور جمع آوری و ذخیره آبهای حاوی آلاینده (آبهای خاکستری به اصطلاح) که هنوز در اهداف غیر شرب مورد استفاده می باشند.
- استفاده از مخزن آب زیرزمینی در بخش کشاورزی و آبیاری باغات و مزارع
- استفاده در بخش دامپروری و طیور جهت ذخیره پساب همچون سپتیک تانک پلی اتیلن و یا آب خوراکی دامها
مزایای مخازن آب دفنی
در ذیل به برخی از مزیتهای مخازنی که جهت نگهداری و ذخیره ساری آب در زیرخاک تا حد معینی مدفون می گردد اشاره می نماییم:
- محافظت در برابر سرقت یا خرابکاری
- ایمن در برابر تحولات جوی (یخ زدگی، نورخورشید و حرارت بالا)
- اشغال نمودن کمتر فضا
- عمر و ماندگاری بالا نسبت به مدل نصب شده در پشت بامها و سطحی
معایب مخازن آب زیر زمینی دفنی
- هزینه بالا جهت نصب و استفاده از سیستم پمپاژجهت تقویت
- به هنگام وجود نقص اعم از شکستن تا ترک و درز بعد از نصب تعمیر آنها بسیار دشوار است.
- مناسب نبودن هر خاکی جهت نصب و دفن آنها علی الخصوص خاکهای رسی
مزایای مخزن ذخیره آب اکسپوز (رو زمینی)
- نصب راحتر و تعمیر آسانتر
- فاقد هزینه نصب و حفاری
- دارای مولفه زیبایی شناسی برای مشاغلی که مایل هستند اعتبارات و امتیازات محیطی شرکت یا املاک خود را به نمایش بگذارند.
- در معرض دید بودن آنها موجب اهمیت دادن ساکنین به مسئله صرفه جویی می گردد.
انواع مخازن ذخیره آب زیرزمینی
مخازن آب زیر زمینی را براساس شاخصههای مختلفی می توان دسته بندی نمود. متریال مورد استفاده در ساخت این مخازن آنها را به سه دسته زیر تقسیم می کند:
- پلی اتیلنی
- فایبرگلاس (FRP)
- استیل
مخزن آب دفنی پلی اتیلن
این مخازن به شکل استوانه می باشند و بهترین گزینه جهت نگهداری و ذخیره آب چه در سطح زمین و چه بصورت دفنی می باشد. البته اگر بخواهیم این مخازن در سطح زمین نصب و استفاده گردند باید مقادیر استفاده از مواد پلیمری پلی اتیلن افزایش یابد که هزینه بیشتری را می طلبد. استفاده از مخازن پلی اتیلن جهت ذخیره آب آشامیدنی و غیر آشامیدنی، جمع آوری آب باران، یا نگهداری و ذخیره پابها جهت آبیاری محوطهها و زمین ها و… استفاده نمود. اغلب این مخازن بصورت عمودی تولید می شوند بنابراین فضای کمتری را اشغال می کنند. مخازن پلی اتیلن غالبا ارزان ترین گزینه جهت ذخیره آبهای زیرزمینی به شمار می روند.
مخازن ذخیره آب زیرزمینی استیل
این نوع از مخازن از فولاد ضد زنگ تولید می شوند و از آنها جهت ذخیره آب، کود، لبنیات و… استفاده می شوند و قابل بازیافت نیز می باشند. اما از این مخازن نمی توان بصورت دفنی در بخش ذخیره و جمع آوری آبهای زیرزمینی استفاده نمود. دلیل آن این است که پوشش فولادی در برابر خوردگی مقاوم است، به این معنی که هنگام ذخیره مواد شیمیایی مانند کودهای مایع یا اسید سولفوریک، تحت تأثیر قرار نخواهد گرفت. این مخازن برای دوام ساخته شده اند و نیازی به تعمیرات مداوم ندارند. امروزه مخازن استیل ضد زنگ ساخته شده اند تا در برابر جلبک نیز مقاومت کنند، بنابراین مخزن فولاد ضد زنگ شما باید حداقل 50 سال دوام داشته باشد و آب شما را در تمام مدت تمیز نگه دارد.
مخازن ذخیره آب دفنی فایبرگلاس
متریال مورد استفاده در ساخت این مخازن از نوع فایبرگلاس FRP،GRP یا کامپوزیت می باشد و اصولا اگر در بالای سطح زمین استفاده شوند کارایی و ماندگاری بیشتری دارند و پایههای محکمی دارند و نسبتا سبک هستند. در برابر خوردگی و زنگ زدگی و… مقاوم می باشند.
ثابت شده است که مخزن دفنی کامپوزیت و فایبرگلاس خود حتی از بسیاری از فلزات نیز قویتر است و همچنین مغناطیسی و هدایت کننده برق نیست. در برخی موارد، اگر آب آشامیدنی ذخیره می کنید، ممکن است برای محافظت از آب هزینه یک پوشش رزینی مخصوص در داخل مخزن استفاده گردد که کمی به هزینه مخزن شما اضافه می گردد. این نوع مخزن برای مخازن زیر 1000 گالن مناسب نباشد بلکه استفاده از مخازن پلی اتیلن در این موارد به لحاظ قیمتی مقرون به صرفه تر می باشد.
قیمت مخزن ذخیره آب دفنی
امروزه با رشد شهرنشینی و صنایع و تداخل آبهای سطحی و دفنی با عوامل آلوده از جمله مواد شیمیایی که توسط صنایع به سوی رودخانه و روان آبها هدایت می گردند و استفاده بی رویه افراد از آبهای آشامیدنی و شرب و همچنین استفاده بی رویه آب توسط کشاورزان بحران کم آبی بیداد می نماید بدین منظور مهندسین در پی ساخت مخازنی جهت کنترل مصرف آب و همچنین کنترل میزان آلودگی آبها و رواناب ها و… می باشند.
قیمت مخازن ذخیره آبهای دفنی متاثر از عوامل گوناگونی می باشد. ابعاد مخزن، ظرفیت ذخیره سازی آب توسط مخازن، متریال مورد استفاده در ساخت، نوع کاربرد (دفنی، نصب در سطح زمین و…)، نوع مواد قابل نگهداری و همه و همه در قیمت نهایی مخزن ذخیره آبهای دفنی موثر می باشد.
گروه صنعتی هلدینگ صنایع برتر با تولید مخازن ذخیره آبهای دفنی پلی اتیلن، مخزن فایبرگلاس و استیل با ظرفیت 100 لیتری تا 50000 لیتری یکی از تولید کنندگان پیشگام جهت بهره برداری مناسب و بهینه از آبهای سطحی و دفنی در سراسر ایران می باشد که صادرات به مرزهای همسایه را در لیست پروژههای اجرایی خود دارا می باشد. به سبب نوسانات ارزی و تغییر قیمت متریال مورد استفاده در ساخت مخازن ذخیره آبهای دفنی می بایست جهت استعلام با واحد فروش و واحد فنی این شرکت تماس حاصل فرمایید.
اگر به دنبال قیمتهای جهانی مخازن آب زیرزمینی هستید. سایت علی بابا یکی از بهترین سورسهای قیمتی به منظور دستیابی به لیست قیمت به روز با ارزهای معتبر خارجی است.
خرید مخزن ذخیره آب دفنی
جهت خرید مخزن ذخیره آب دفنی با هدف تامین و نگهداری آب آشامیدنی همانند سایر تجهیزاتی حوزه آب و فاضلاب می بایستی به عواملی دقت نمایید. برای مشتریان واحدهای مسکونی و یا تجاری، سرمایه گذاری نمودن جهت خرید مخزن ذخیره آب دفنی می تواند مزیتهای زیادی داشته باشد.
بعنوان مثال با در دسترس داشتن این مخازن می توانید به یک منبع آب شیرین دسترسی داشته باشید و در مقابله با بلایای طبیعی از قبیل خشکسالی و… مشکلی برای دسترسی به آب نداشته باشید. در ذیل به مهمترین مواردی که جهت خرید یک مخزن آب دفنی می بایست در نظر بگیرید اشاره می نماییم:
نحوه ساخت مخازن دفنی
مخزن ذخیره آب دفنی شما باید به گونه ای ساخته شود که از ورود آلودگی ها به منبع آب آشامیدنی شما جلوگیری کند. هنگامی که مواد خارجی به مخزن شما وارد می شوند، می توانند به سرعت کل منبع را آلوده کنند و نیاز به تمیز کردن هزینه بر داشته باشد.
به همین دلیل است که شما فقط باید یک مخزن ذخیره آب دفنی (UST) خریداری کنید که شامل ویژگیهای ایمنی مانند موارد زیر باشد:
- محافظت از باران
- منافذ هوای غربال شده
- مقاومت در برابر خوردگی
اگر این ویژگی ها در مخزن ذخیره دفنی شما وجود نداشته باشد، ممکن است منبع آب شما به سرعت آلوده شود.
اندازه و ظرفیت مخزن زیر زمینی
قبل از شروع خرید مخزن دفنی، باید در مورد اندازه مخزن مورد نیاز خود تصمیم بگیرید. به خاطر داشته باشید که جابجایی مخزن شما پس از نصب عملاً غیرممکن است، بنابراین اگر مطمن هستید نیازهای شما در آینده نزدیک تغییر می کند، حتماً رشد پیش بینی شده را حساب و لحاظ نمایید. مخازن آب دفنی در طیف وسیعی از اندازهها در دسترس هستند که می توانند دهها هزار گالن آب را در خود نگه دارند، بنابراین یک تولید کننده باتجربه مخزن می تواند به شما کمک کند تا اندازه تانک مورد نیاز را تعیین کنید.
طرح و نوع کاربری مخزن دفنی
مخازن آب دفنی که خریداری می کنید باید به طور خاص برای ذخیره آب آشامیدنی طراحی شده باشد. صرف اینکه مخزنی برای نگهداری آب طراحی شده است به معنای مناسب بودن آن برای آب آشامیدنی نیست، بنابراین حتما از خرید مخزنی که برای آبیاری یا منابع آب غیر قابل شرب دیگر است خودداری کنید.
سوالات متداول در مورد مخزن ذخیره آب زیرزمینی
- آیا می توانم یک مخزن ذخیره آب زیرزمینی (مخزن ذخیره دفنی) را در حوالی راهرو نصب کنم؟
نه، نصب مخزن آب (مخزن ذخیره) زیر یک راهرو مجاز نیست و گارانتی را خاتمه می دهد. مخزن ها را در زیر مسیرهای راه رفتن و یا در مسیر مناطق ترافیکی سنگین یا وسایل نقلیه قرار ندهید. - چرا توصیه می شود که مخزن دفنی کاروگیت را با آب پر کنید و زیر زمین قرار دهید؟
پر بودن مخزن با سیال در زیر زمین، در هنگام پرشدن مجدد، فشار بین خارج و داخل مخزن را برابر می کند و بالا بردن مقاومت مخزن کمک میکند.
مخزن آب زیرزمینی، به استثنای مخازنی که کمتر از 550 گالن هستند، باید حداقل یک چهارم کامل در تمام زمانها باقی بمانند. - آیا می توانم از یک مخزن آب زیرزمینی روی زمین استفاده کنم؟
مخزن ذخیره آب زیرزمینی (مخزن آب زیرزمینی) فقط برای استفاده زیر زمین طراحی شده اند. استفاده از مخزن بر روی زمین می تواند منجر به تغییر شکل مخزن شود. برای استفاده از یک مخزن ذخیره سازی روی سطح زمین که به طور خاص برای استفاده روی زمین و برنامههای کاربردی زمین طراحی شده است، باید برآورد قیمت مجزایی صورت گیرد. - آیا مخزن آب زیرزمینی، آب آشامیدنی تازه آشامیدنی را ذخیره می کنند؟
بله، با استفاده از رزینهای پلاستیکی پلی اتیلن ساخته شده از FDA می توان مخزن ذخیره ای ساخت که بتوان آب آشامیدنی را درون آن ذخیره نمود. یکی از مهمترین کاربردهای مخازن زیر زمینی، نگهداری سیال قابل اشتعال درون این مخازن می باشد. - آیا می توان آب گرم در مخازن ذخیره سازی زیرزمینی (مخزن آب زیرزمینی) ذخیره نمود؟
مخزن را در دمای آب بالاتر از 100 درجه فارنهایت قرار ندهید، مخزن ذخیره سازی پلی اتیلن قابلیت نگهداری آب با دمای 120 درجه فارنهایت را دارند. محتویات با دمای بالاتر از 120 FF، حتی برای یک دوره کوتاه مدت، می تواند مخزن را تضعیف کند و یکپارچگی ساختاری را از بین ببرد. - چگونه به مخازن آب زیرزمینی دسترسی پیدا می کنید؟
برای دسترسی به مخزن آب دفنی یا زیرزمینی می باید از دریچههای بازدید کمک گرفت. منهولهای آدم رو می تواند به دسترسی به مخزن آب زیر زمینی کمک شایانی نماید. - آیا میتوان آنها را به یکدیگر متصل کرد؟
بله، مخازن زیرزمینی می توانند به یکدیگر متصل شوند. این موضوع معمولا با اتصالات اضافه شده در انتهای هر مخزن انجام می شود.
محصولات مرتبط: مخزن ته قیفی پلی اتیلن
0 دیگاه