×

منهول پلی اتیلن

منهول پلی اتیلن

منهول پلی اتیلن (Manhole) یا آدم‌رو محفظه یا گودالی از جنس پلی اتیلن است که تاسیسات زیرزمینی مثل شبکه‌های فاضلاب، شبکه‌های گاز، کابلهای مخابراتی و برق، تجهیزات و تاسیسات انتقال آب و جمع آوری آبهای سطحی و… را به سطح زمین متصل می‌کند. با استفاده از منهول‌های پلی اتیلنی امکان دسترسی به تاسیسات زیر زمینی جهت انجام هرگونه عملیات فراهم میشود. بدون تردید به دلیل مزایای فراوان، پرطرفدارترین و پرکاربردترین مدل آدم‌روها، منهول پلی اتیلن میباشد.

در واقع منهول یک ترمینال برای اتصالات خطوط تاسیسات محسوب میشود که برای متصل کردن چند شبکه به هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. مثلاً در سیستم فاضلاب برای آنکه چندین خط لوله فاضلاب را به یکدیگر متصل کنند و به یک مسیر هدایت کنند از منهول فاضلاب استفاده می‌شود. یا در سیستم‌های مخابراتی برای دسترسی به مسیرهای کابل‌ها در زیر زمین از آدم‌رو استفاده می‌شود.

منهول‌ها را از جنس بتن، آجر، پلی اتیلن و پلاستیک ساخته میشوند که بنا به کاربری و نیاز متفاوت خواهد بود. همچنین دریچه منهول آنها نیز از جنس پلی اتیلن، فولاد، چدن و… قابل ساخت است.

منهول آماده پلی اتیلنی چیست؟

کاربرد منهول پلی اتیلن

از جمله اجزای اصلی و لاینفک شبکه فاضلاب منهول یا آدم رو می‌باشد و کاربرد بسیاری در لوله کشی‌های فاضلاب شهری دارد. به طوری که در تمام کوچه و خیابانها و هر جایی که لوله‌های بزرگ فاضلاب وجود داشته باشد در کنار آن یک منهول دیده می‌شود. استفاده از منهول‌ها از گذشته رواج داشته و کاربرد آن سهولت دسترسی به بخشهای مختلف شبکه فاضلاب بوده است. در حقیقت هر منهول ایستگاه دسترسی به لوله فاضلاب و تجهیزات شبکه فاضلاب شهری می‌باشد که تکنسین ها از طریق آن وارد شبکه فاضلاب می‌شوند و به مشاهده و بررسی وضعیت سیستم می پردازند.

انواع آدم رو از لحاظ نوع و جنس ساخت

مهمترین کاربرد آدمروها را میتوان ایجاد ایستگاههای دسترسی به نقاط مختلف شبکه‌های جمع آوری و انتقال فاضلاب و یا دیگر تاسیسات دانست که امکان بازرسی خطوط، تهویه طبیعی و نیز تعمیر و نگهداری را فراهم می آورد.

با توجه به نوع کاربرد می‌توان منهول‌ها را از نظر مواد اولیه ساخت به شکل تقسیم بندی کرد:

  1. منهول‌های بتنی (پیش ساخته یا درجا)
  2. منهول آجری به همراه ملات
  3. منهول‌های GRP
  4. منهول‌های پلی اتیلن

منهول‌های سنتی آجری و بتنی

منهول آجری و بتنی که به آنها منهول‌های سنتی گفته میشود از گذشته مورد استفاده قرار می گرفتند. همانطور که از نام آنها مشخص است در ساخت این آدم رو ها از آجر، سیمان و بتن استفاده می‌شود. این آدم رو ها در شبکه‌های فاضلاب و همچنین شبکه‌های مخابراتی و… استفاده میشدند. اما به دلیل هزینه بالا برای حمل و نقل، نصب و راه اندازی پر دردسر، عدم مقاومت بالا در مقابل ضربه و یا امکان خوردگی در برابر مواد شیمیایی موجود در آب و امکان نشت مواد امروزه کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

منهول‌های آجری و بتنی هنوز هم در برخی از مناطق و کاربری‌های خاص به عنوان تنها و آخرین راهکار مورد استفاده قرار می‌گیرد. مثلاً در کانالهای انتقال خط تلفن که در زیر زمین قرار گرفته‌ است.

منهول‌های پیش ساخته پلی اتیلن

منهول‌های پیش ساخته که امروزه سهم بسیار زیادی از بازار را در اختیار دارند میتوانند از جنس کامپوزیت GRP و یا پلی اتیلن ساخته شوند. در این بین استفاده از پلی اتیلن با توجه به مزایای فراوان آن، که در ادامه به آنها پرداخته شده، کاربرد بسیار بیشتری دارد. با توجه به استفاده روزافزون از محصولات پلیمری در صنایع مختلف جهان، این محصول می‌تواند، جایگزین مناسبی برای منهول‌های بتنی و یا سایر منهول‌های ساخته شده با مصالح باشد.

تولید کننده منهولهای کاروگیت پیش ساخته

مشخصات منهول پلی اتیلن

منهول پلی اتیلن یا آدم روی پلی اتیلن محفظه ای است که از جنس پلی اتیلن فشرده HDPE ساخته میشود. مانند مدلهای قدیمی بوسیله آن دسترسی به تجهیزات و تاسیسات زیر زمینی، مثل شبکه‌های فاضلاب، کابلهای مخابراتی و برق و… فراهم میشود. منهول‌های پلی اتیلن در كلیه ابعاد و با ورودی و خروجی‌های متفاوت و دریچه بازدید با ابعاد مورد نظر مشتری طراحی و ساخته میشوند. همچنین ورودی و خروجی ها توسط فلنج یا ساکت اسپیگوت (نری و مادگی) متصل می گردند. واشرهای مخصوص، آب بندی لازم در تغییر ارتفاع منهول‌ها را فراهم می نماید.

مشخصات فنی متمایز کننده منهول‌های پلی اتیلنی از سایر آدم روها عبارتند از:

  • هزینه بسیار پائین در ساخت و راه اندازی منهول‌های پیش ساخته پلی اتیلن نسبت به منهول‌های بتنی و آجری
  • زمان بسیار کمتر در اجرای پروژه
  • جابجایی و حمل و نقل بسیار آسانتر
  • مقاومت در برابر مواد شیمیایی مختلف
  • عدم نیاز به ماشین آلات سنگین برای اجرا
  • منهول پلی اتیلن می‌تواند در محیط‌ های شیمیایی و یا بسیار مرطوب براحتی دوام بیاورد.
  • این منهول‌ها نیازی به تعمیر ندارند و در صورت نیاز به تغییرات در سایز براحتی و به آسانی انجام می‌شود.
  • قابلیت نصب در خطوط انتقال فاضلاب و سایر تاسیسات زیر زمینی که هزینه‌های اجرائی پروژه‌های بزرگ را بطور چشمگیری کاهش می‌دهد.

کاربرد آدم روی فاضلابی

انواع منهول پلی اتیلن

منهول ساخته شده از پلیمر پلی اتیلن بسته به گرید و درجه مواد مورد استفاده در ساختار پلیمر به دو دسته تقسیم می گردند:

  • منهول پلی اتیلن تکجداره
  • منهول پلی اتیلنی دوجداره (اسپیرال کاروگیت)

منهول تکجداره پلی اتیلن

منهول تکجداره پلی اتیلن یا بصورت یکپارچه تولید خواهند شد یا بصورت اتصالا با قطعات (سه تکه) که در منهول‌ها تکجداره یکپارچه بصورت یکپارچه و مونتاژ اصلی در کارخانه و آماده تا ارتفاع 200 سانتی متر در سه قطر رایج و پرکاربرد 800، 1000و 1200 میلیمتر و حتی بالاتر از پلیمر پلی اتیلن ساخته می‌شوند. هزینه‌های اجرایی این نوع از منهولها به سبب مونتاژ و ساخت نهایی در کارخانه و سرعت بالا و آسان نصب و اجرا، پایین می‌باشد.

قطرهای بالاتر این منهول بصورت رینگهای 50 و 100 سانتیمتری با ارتفاع بیش از 2متر نیز قابل تولید می‌باشد. منظور از یکپارچگی این منهول‌ها بر می گردد به ختم تمامی ورودی و خروجی‌های سیستم های فاضلابی به منهول تک جداره پلی اتیلنی. از این نوع منهول در انشعاب ‌گیری و نیز تجمیع اتصالات خانگی می توان استفاده کرد.بیشترین کاربرد منهول پلی اتیلن تکجداره در منازل مسکونی و مجتمع های آپارتمانی می‌باشد.

قطر اتصالات ممتصل به منهول نهایتا تا 1000میلیمتر خواهد بود.انتهای منهول‌های ساخته شده از پلی‌اتیلن تکجداره کاملا آب بند بوده و زیر تست 48 ساعته آب بندی قرار می‌گیرند. منهولهای تکجداره سه تکه (کفی،میانه، سر یا قسمت آدم رو) در ارتفاعات بیش از 2متر و نیم تولید می‌شوند و این منهولها توسط پیچ و مهره و واشر آبندی بهم متصل می‌شوند. از مزایای منهول پلی اتیلن تکجداره سه تکه، قابلیت تغییر اندازه متناسب با تغییر خط تراز پروژه خواهد بود.

منهول پلی اتیلن دوجداره

ابعاد منهولهای آماده

منهول‌های پلی اتیلن دوجداره در واقع از لوله‌های کاروگیت یا اسپیرال کاروگیت ساخته شده اند. منهولهای پلی اتیلن دوجداره در اقطار 800 تا 3000میلیمتر متناسب با نقشه و سفارش مشتری در هر ارتفاعی تولید می‌شوند. کاربرد منهولهای دوجداره پلی اتیلن در بخش کشاورزی، زهکشی، صنعتی، مراکز تفریحی، معابر بزرگراه‌ها و… خواهد بود. منهول دوجداره پلی اتیلنی قدرت هیدرولیکی بالایی دارد. این نوع از منهولها به سبب مزیتهای بیشماری که دارند از محبوبیت بالایی در پروژهای عمرانی و صنعتی بزرگ برخوردار می‌باشند.

مزایای منهول دوجداره پلی اتیلن

  1. دارای عمری بیش از 50 سال
  2. انعطاف پذیری و ظرفیت تحمل بار
  3. وزن سبکتر
  4. صیقلی بودن لایه داخلی و خاصیت خودتمیزی
  5. مقاومت دمایی تا 50 درجه سانتیگراد
  6. مقاومت بالا در برابر موادخورنده و حلال آلی و نمکها و میکروارگانیسمها
  7. مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش به دلیل استفاده از مواد ضد UV
  8. در مقابل حمله جوندگان و میکروارگانیسم ها مقاوم است.
  9. نصب و اجرای آسان و بدون دردسر
  10. حمل و نقل آسان
  11. امکان استفاده از انواع اتصالات، جوش اکستروژن، جوشکاری الکترو فیوژن و واشر EPDM
  12. خاصیت هیدرولیکی مناسب لوله‌ها به دلیل داشتن سطوح صاف
  13. تحمل بالایی در برابر بارهای ترافیکی و سایش

مشخصات فنی منهول HDPE (منهولهای پلی اتیلن با چگالی بالا)

  • منهول و سایز سازه‌های HDPEاز رزین پلی اتیلن با چگالی بالا PE100 ساخته می‌شوند.
  • این ماده در صورت تجزیه و تحلیل مطابق با ASTM D 2837 باید حداقل مقاومت هیدرواستاتیک طولانی مدت 1600 psi داشته باشد.
  • رزین پایه باید 2٪ از کربن سیاه و سفید پراکنده داشته باشد.
  • چگالی ترکیب پایه باید بیشتر از 955/0 باشد که در ASTM D 1505 به آن اشاره شده است.
  • مقاومت کششی در عملکرد باید مطابق با ASTM D 638 بیش از 3200 psi باشد.
  • مقاومت رشد ترک خوردگی آهسته باید بیش از 100 ساعت (تست PENT در هر (ASTM F 1473 باشد.
  • منهول‌های HDPE، جمع کننده‌ها، جعبه‌های سوپاپ ها و سایر سازه‌های HDPE طبق مشخصات مهندس طراحی ساخته می‌شوند.

ورودی ها / دهانه‌های خروجی را می توان در هر موقعیت یا ارتفاعی بر روی چاله قرار داد. ورودی / خروجی‌های منهول HDPE ممکن است به صورت فلنج یا انتهای ساده برای اتصالات لب به لب یا اتصالات الکترو فیوژن طراحی شده باشند.
پایین (قسمت کفی) منهول‌های پلی اتیلن با چگالی بالا برای استحکام و استقرار محکم و بیشتر لوله‌هایی در داخل و خارج از منهول جوش داده شده اند. در منهول‌ها با چگالی بالا تقویت کننده‌های تهویه(لوله‌هایی جهت تهویه و تخلیه بهتر هوا) در قسمت کف منهول و در مواردی که امکان پذیر باشد در ورودی ها و خروجی ها وجود دارد. با استفاده از بتونی که در اطراف آنها ریخته می‌شود، می توان اندازه آنها را برای مقاومت در برابر بارهای وارده افزایش داد.

قسمت کفی منهول HDPE با لوله‌های پلی اتیلن چگالی بالای 1/2 تا 2 اینچ ساخته می‌شود اتصال لبه‌های بخشهای مختلف منهول HDPE با استفاده از جوش الکتروفیوژن به هم متصل می گردند. استاندارد قسمت کفی منهول ساخته شده توسط مهندس طراح مطابق با ASTM F-1759 مشخص شود. سر منهول (ورودی منهول یا دهانه منهول) را می توان به صورت لولایی ساخت، اتصالات الکتروفیوژنی ممکن است بصورت ساده یا فلنچی انتخاب گردند. در مدل فلنچی روی فلنج صفحه بالایی پیچ و مهره ای ایجاد می‌کنند تا ظرفیت حمل بار را داشته باشد. در این نوع از منهول می توان نردبانهای پله ای را در بیرون یا درون منهول نصب کرد.

منهول‌های در ارتفاع بالاتر را می توان با استفاده از کوپلینگ (اتصالات) الکترو فیوژن یا لبه‌های جوش داده شده با اکستروژن تولید کرد. بخشهای مختلف منهول قابل تولید از 1-3 متری است که می توان به منهول موجود اضافه شوند، بنابراین منهولهای HDPE برای مناطقی که تغییرات ارتفاعی در آینده پیش بینی می‌شود، به عنوان متریالی خوب انتخاب می‌شوند. بخشهای اضافی هیچ سوراخی بر روی منهول به جای نمی گذارند.

کاربردهای منهول پلی اتیلن

بیشترین کاربردها منهول‌های پلی اتیلنی در انتقال پساب و در شبکه‌های هدایت و کنترل فاضلاب میباشد. در فاضلاب گاز سولفید هیدروژن وجود دارد که با تبدیل شدن به اسید سولفوریک، تبدیل به اصلی ترین دلیل ایجاد خوردگی در منهول بتنی و آجری می‌شود. اما به دلیل خاصیت ضدخورندگی پلی اتیلن، منهول پلی اتیلنی در مقابل این اسید مقاومت بسیار بالایی دارد.

همچنین به علت چقرمگی پلی اتیلن، منهول‌های پلی اتیلنی در برابر نیروهای وارد شده تغییر فرم مناسب داده و دچار ترک خوردگی نمی‌شوند. این خصوصیات این محصول را تبدیل به تنها گزینه قابل اطمینان در مقابل هرگونه خوردگی و نشت می نماید. در نتیجه هزینه‌های تعمیر و نگهداری به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند. در ادامه به چند مورد کاربردها و مصارف منهول فاضلاب پلی اتیلنی پرداخته ایم.

  • انتقال فاضلاب
  • محافظت کننده شیرآلات و تجهیزات انتقال آب و فاضلاب
  • استفاده در واحدهای شیمیایی
  • تعمیر و بازسازی منهولهای فرسوده
  • جمع آوری و انتقال آبهای سطحی از مناطق آلوده
  • در خطوط انتقال فاضلاب، در محل تغییر مسیر خط انتقال فاضلاب یا تغییر اندازه لوله‌های فاضلاب، به جای اتصال مستقیم دو لوله، از منهول استفاده میشود.
  • به منظور جمع آوری فاضلاب و به عنوان دریچه بازدید و شستشوی مسیر انتقال فاضلاب

منهول پلی اتیلن تک‌جداره

استفاده از منهول‌ها در شبکه‌های فاضلاب

مهمترین كاربرد منهول پلی اتیلن در هدایت و انتقال فاضلاب است. با استفاده از آنها امكان بازرسی خطوط، جمع آوری فاضلاب از خطوط مختلف و مسیردهی به فاضلاب خروجی از ساختمان ها و نهایتا هدایت فاضلاب به سمت اگوی شهری و نیز تعمیر و نگهداری خطوط فاضلاب فراهم میشود. منهول فاضلابی پلی اتیلن کار انتقال، تغییر جهت مسیر فاضلاب، تغییر چند مسیر به یک مسیر، کاهش و افزایش حجم فاضلاب و دیگر مسائل مرتبط با فاضلاب را تا حد بسیار زیادی تسهیل خواهد کرد.

استفاده منهول پلی اتیلن در شبکه‌های مخابراتی

آدم روی پلی اتیلن می‌تواند چند مسیر انتقال کابل‌های مخابراتی را در یک محل متمرکز کند. در مسیر انتقال کابل‌های مخابراتی لازم است که یک مقر میانی وجود داشته باشد تا بتوان از طریق آن جریان کابل‌ها را به مسیرهای دیگر هدایت کرد یا اینکه مسیر آنها را به صورت متحد در آورد.

کاربرد در شبکه‌های برق

منهول پلی اتیلن میتواند برای انتقال کابل‌های برق نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. کابل های برق، به خاطر اینکه دارای ولتاژ و آمپراژ بالا هستند نیاز دارند تا از هر گونه اتصال ناشی از رطوبت محافظت شوند. این منهول‌های پیش ساخته قادر هستند که شبکه انتقال کابل های برق را از هر گونه آسیب ناشی از رطوبت، دما، فشار و ضربه محافظت کند.

استفاده در شبکه‌های انتقال آب

منهول در مسیر انتقال لوله‌های آب نیز میتواند نقش موثری ایفا کند. آدم روها با ایجاد یک حوضچه میانی یا فلکه مرکزی، فشار و سرعت آب را کنترل کرده تا بتوان آب را به مسیرها و مناطقی که نیاز به فشار بیشتری دارند منتقل نمود.

مزایای منهول‌های پلاستیکی

  • قابل تولید در قطر و ارتفاع مختلف: وجود قطعات متعدد در منهول پلی­ اتیلن فاضلاب، سبب شده تا بتواند ارتفاع آن را به خوبی تنظیم کرد. قطعات پیچی یا نر و ماده این منهول اجازه می دهد تا در صورت نیاز ارتفاع آن را تا 12 متر افزایش داد.
  • تولید اتصالات منهول پلی اتیلن با واشر E.D.P.M ضد خوردگی.
  • مونتاژ منهول‌ها و تحویل به مشتری از وظایف مجموعه شرکت هلدینگ برتر است. اما برای منهول‌های یکپارچه نیاز نیست و منهول‌ها مستقیم به محل پروژه ارسال می‌شود.
  • مقاومت حلقوی منهول پلی اتیلن SN=8 می‌باشد که مانند لوله کاروگیت است.
  • تولید پله‌های از جنس پلی اتیلن و به صورت یکپارچه که قیمت بسیار مناسبی دارد. ویژگی مهم این پله‌ها این است که لغزنده نیست و دچار خوردگی نمی‌شود.
  • آب بندی کامل بدنه منهول و اتصال قطعات با واشر E.P.D.M.
  • قابلیت طراحی و ساخت منهول‌ پلی اتیلن در ضخامت‌های مختلف: ضخامت و شکل هندسی منهول پیش ساخته پلی اتیلن، مقاومت در برابر هر گونه فشار جانبی خاک و فوقانی ترافیکی میسر ساخته است. بدنه این محصول قابلیت تحمل بالایی در برابر فشار ناشی از سیالات و اجسام جامد دارد.
  • تولید کفی منهول پلی اتیلن به دو صورت ماهیچه‌دار و ساده امکان پذیر است.
    هزینه ساخت و نصب منهول‌های پلی اتیلن بسیار مقرون بصرفه است. وزن پایین و وجود قطعات با ارتفاع کم باعث میشود برای نصب نیازی به تجهیزات و ماشین آلات سنگین نباشد.
  • عدم نیاز به تعمیرات و نگهداری و در صورت لزوم انجام تعمیرات آسان.

منهول پلی اتیلن فاضلاب

مزایای منهول پلی اتیلن

در لیست زیر مزایای استفاده از پلی اتیلن در ساخت منهول‌ها بیان شده است. به دلیل وجود همین مزایای منحصر بفرد است که منهول پلی اتیلن به عنوان انتخاب اول کارفرمایان مورد توجه قرار میگیرد.

  1. هزینه نصب و اجرای پایین‌تر نسبت به انواع منهول سنتی (آجری و سیمانی)
  2. سهولت و سرعت بسیار بالای نصب و اجرا
  3. سازگار با سیستم‌های مختلف فاضلابی و زهكشی
  4. طول عمر بالا بخصوص در مناطق مرطوب (حداقل 50 سال)
  5. مقاومت بسیار بالا در برابر مواد اسیدی و بازی موجود در فاضلاب‌ها
  6. عدم افت فشار در جریان بدلیل صافی سطح محل آبروها
  7. پایین بودن هزینه‌های تعمیرات و نگهداری
  8. اندازه و ابعاد منهول‌های پلی اتیلن استاندارد است. در نتیجه خریدار می‌تواند طبق نیاز و بنا بر میزان تخلیه، خروجی را به راحتی تنظیم کند. در مقابل در منهول بتنی بعد از ساخته شدن تغییر اندازه در ورودی‌ها و خروجی‌ها دشوار و یا با صرف هزینه و زمان زیاد قابل انجام است.
  9. HDPE به پلی اتیلن با دانسیته بالا گفته میشود که در بیشتر اسیدها و بازهای رقیق بی اثر است. در واقع یک بازه گسترده از مقاومت شیمیایی در برابر اسیدها و بازها و بسیاری از ترکیبات آلی در پلی اتیلن فشرده وجود دارد. با توجه به این که وجود این گونه مواد در منهول امری اجتناب ناپذیر است، این ویژگی یکی از مزیتهای منحصر بفرد منهول پلی اتیلن است. مثلاً در فاضلاب‌ها با اسید سولفوریک و سولفید هیدروژن واکنش شیمیایی نمی‌دهد و بدون نشتی باقی می‌ماند. اما منهول‌های قدیمی و سنتی در برابر اسیدها و مواد قلیایی مقاومت شیمیایی زیادی ندارند و پس از مدتی خورده می‌شوند. مثلاً در فاضلابها سولفید هیدروژن به اسید سولفوریک تبدیل می‌شود که منجر به ترک بتن و ایجاد ترک می‌شود.
  10. آب‌بندی كامل شبكه و جلوگیری از نفوذ آب‌های زیرسطحی به سیستم فاضلاب.
  11. عدم نشت مواد فاضلابی به سفره‌های زیرزمینی آب به دلیل آببندی قابل اطمینان.
  12. فضای داخلی منهول پلی اتیلن، صیقلی و اغلب دارای رنگهای روشن است. بنابراین با کمترین نور داخل آن قابل مشاهده است. داخل منهول بتنی خشن و بعد از مدتی تیره و لجن گیر می‌شود. بنابراین داخل شدن به آن و ایجاد شرایط کارکرد بسیار سخت است.
  13. با توجه به زلزله خیز بودن ایران منهول پلی اتیلنی به علت انعطاف پذیر بودن با حرکت‌های کوچک زمین سازگار است. در نتیجه در اثر حرکتهای کوچک ترک نخورده و شکاف برنمیدارد. در حالیکه منهول بتنی ترد و شکننده و در مقابل حرکات زمین غیر مقاوم می‌باشند.
  14. در منهول پلی اتیلن ترانشه به آسانی در یک روز باز و بسته می‌شود. این به معنای جلوگیری از اتلاف وقت و کاهش هزینه‌ است. در حالیکه برای نصب منهول بتنی زمان و تجهیزات زیادی اعم از نیروهای انسانی و دستگاه‌های پر هزینه نیاز است.
  15. منهول‌های پیش ساخته پلی اتیلنی سبک بوده و نصب و حمل و نقل آن به راحتی صورت می‌گیرد. همچنین از تجهیزات کمتری برای نصب آن در محل استفاده می‌شود. در مقابل منهول‌های بتنی سنگین هستند و نصب آنها دشوار است. این نصب نیاز به تجهیزات پر هزینه داشته و پر دردسر است.
  16. سطوح کاملاً صاف در این نوع منهول مانع چسبیدن مواد به دیواره‌ها می‌شوند. این منهول در مقابل جامدات سخت موجود در فاضلابهای خانگی و صنعتی مقاوم است.
  17. در منهول پلی اتیلن طراحی نردبانها توسط استاندارد OSHA (اداره ایمنی و بهداشت شغلی امریکا) صورت می‌گیرد. طبق این طراحی نردبان زمان طولانی بدون مشکل قابل استفاده خواهد بود. اما در منهول بتنی نردبانهای فلزی سطحی سخت دارند که در صورت برخورد نفر احتمال آسیب رساندن به وی را دارند.
  18. مواد چسبنده اسیدی (leachate) در سیستم دفن زباله واکنشی با منهول پلی اتیلنی نمی‌دهند. در مقابل در منهول‌های سنتی مواد دارای خاصیت اسیدی به فلزات و بتن آسیب زده و آنها را تخریب می‌کند.

مزایای منهول پلی اتیلن

بخشهای تشکیل دهنده منهول پلی اتیلنی

بخش بالایی (تیپر): بخش بالایی منهول پلی اتیلن یا تیپر به صورت یک بخش به بالای آن متصل می‌شود و دارای یک عدد دریچه ورودی با قطر 600 تا 1000 میلیمتر قابل تغییر می‌باشد. از دریچه میتوان به داخل منهول دسترسی داشته باشید.

قطعه میانی (رایزر): رایزر سازه‌ای معمولا دایره‌ای شكل است كه فرم لوله مانند دارد و امكان رسیدن به كفی را فراهم میکند. رایزر باید در برابر فشار آب زیرزمینی، فشار شعاعی خاك و نیروهای برشی ناشی از نشست خاك اطراف مقاومت داشته باشد. رایزر دارای پله‌های یکپارچه با بدنه بوده و مطابق با استاندارد طراحی شده اند. حداقل بیرون ‌زدگی پله‌ها از سطح عمودی 16 سانتی‌متر است و فاصله عمودی پله‌ها در محدوده 25 سانتی متر باشند.

بخشهای منهول پلی اتیلن

بخش پایینی (کفی): مهم‌ترین بخش یك منهول پلی اتیلن كفی آن است. كفی منهول که بصورت سكودار ساخته می‌شود و لوله‌های شبكه به آن متصل می‌شوند بصورت یکپارچه تولید شده و در برابر فشار آب‌های زیرزمینی و بارهای عمودی بسیار مقاوم است. پس از جایگذاری منهول بر روی سطح محل گودبرداری و ترازبندی شیب لوله‌ها، آب‌بندی لوله‌های متصل به كفی نقش مهمی در اجرا و نصب صحیح آن ایفا میكند.

نحوه ساخت منهول پلی اتیلن

نحوه ساخت یا تولید این محصول با استفاده از لوله‌های اسپیرال کاروگیت و یا با استفاده از قالب است. کف این محصولات به دو صورت ماهیچه دار و ساده ساخته می‌شوند و نحوه اتصالات با استفاده از واشر EPDM است و مقاومت حلقوی آن SN=8 است. کلیه منهول‌های پلی اتیلن به صورت مونتاژ شده به مشتری تحویل داده می‌شوند.

استاندارد ساخت بر اساس استانداردهای داخلی 14148 ملی ایران و استاندارد ICM1759 آمریکا و استاندارد ATVA127 که در مورد تولید و اجرای تولید منهول می‌باشد، تدوین شده است.

معمولا منهول به روش روتاری مولدینگ یا چرخشی تولید می‌شود. بدین صورت که در یک قالب که به شکل بدنه منهول طراحی شده، پودر مواد داخل قالب ریخته میشود. سپس با فرایند چرخشی در داخل کوره مواد ذوب میشوند و با نیروی گریز از مرکز مواد به قالب چسبیده و منهول تولید می‌شود.

منهول‌های پلی اتیلنی از ارتفاع 1.2 تا ارتفاع 9 متری وجود دارند و در قطرهای 1000، 1200 ,1100، 1500 و 1800 ساخته می‌شوند. ضخامت آن نیز از 10 میلیمتر شروع می‌شود.

مواد اولیه ساخت منهول‌های پلی اتیلن

مواد اولیه مورد استفاده در ساخت منهول‌های هلدینگ برتر، از مواد پلی اتیلن با گرید 3840 مخصوص از محصولات پتروشیمی مارون و یا HDPE با گرید 80 و یا 100 می‌باشند و نیازی به افزودن مواد UV نمی‌باشد. مواد پلی اتیلن 3840 تولیدی پالایشگاه مارون نیازی به مواد افزودنی مقاوم دیگر مانند کربن بلک را ندارد و در مقابل نور مستقیم آفتاب مقاومت لازم و مندرج در استاندارد را دارند. شاخص MFR یا همان شاخص جریان مذاب برار با 4 و چگالی این نوع پلی اتیلن برار با 0٫938 است

مواد پلی اتیلن 3840 قابل بازیافت بوده و زنجیره پلیمری آن بسیار فشرده است. این فشردگی سبب افزایش چگالی مواد پلی اتیلن می‌شود و در نتیجه مقاومت مکانیکی آن افزایش پیدا میکند. این فشردگی زنجیره‌های پلیمری باعث مقاومت بالای آن در برابر مواد شیمیایی و تنش ها و عوامل محیطی می‌شود. مواد 3840 پلی اتیلن به صورت بدون رنگ و شفاف می‌باشد که در تولید و مرحله میکس پیگمنت‌های معدنی به آن اضافه می‌شود.

جنس بدنه اصلی منهول از لوله پلی اتیلن با پروفیل خاص که از استحکام بالاتری نسبت به پروفیل‌های دیگر برخوردار است ساخته میشود. دریچه آدم رو، پلكانها، سكوی استقرار و بازدید برای اپراتور، همگی از جنس پلی اتیلن ساخته می شوند.

ابعاد منهول پلی اتیلن

منهول‌های پلی اتیلن در قطرهای مختلف بنا به نوع لوله‌های کاروگیت کار شده در پروژه طراحی و تولید می‌شوند. قطر آنها از حداقل 60 سانتیمتر آغاز و تا 2500 میلیمتر یا 2.5 متر ادامه خواهد داشت. این منهول‌ها در اغلب موارد دارای پله هستند. آدم روها طبق قاعده باید به شکلی طراحی شوند که امکان فعالیت یک نفر با عرض شانه 60 سانتیمتر در آن به راحتی وجود داشته باشد. لذا پیشنهاد میشود حداقل از قطر 90 سانتیمتر استفاده گردد.

منهول پلی اتیلن در قطرهای 800 و 1000 و 1200 و 1400 و 1600 و… میلیمتر تولید میشود و هیچ محدودیت ارتفاعی هم برای تولید آن وجود ندارد. ورودی و خروجی‌های آن طبق نقشه و زاویه درخواستی خریدار نصب و با جوش روی بدنه آب بندی میگردد.

 

منهول پیش ساخته پلی اتیلنی

معمولا قطرهای منهول از سایز 600 در ادامه 800، 1000 و 1200 میلیمتر و برای اجرای شبکه‌های اصلی فاضلاب شهرها و شهرکهای صنعتی تا 2500 میلیمتر دهانه داخلی است و درخواست بالای این دو سایز، تولیدکنندگان را تشویق به ساخت قالب نموده تا بصورت قالبی و یا روتاری تولید آنها انجام شود. منهول‌های قطرهای بالاتر بصورت دست ساز که از لوله کاروگیت و اسپیرال ساخته و مونتاژ میگردد.

منهول‌های پلی اتیلن معمولا در فشار 31.5 کیلونیوتن تولید میشوند که بنا به سفارش مشتری رینگ و یا مقاومت آن میتواند تغییر کند. منهول‌های تولید شده از لوله اسپیرال کاروگیت بوده و دارای مقاومت و دوام بیشتری نسبت به منهول‌های تولید شده از پلی اتیلن تک لایه خواهند بود. منهول‌های تولید شده از لوله اسپیرال بخاطر یکپارچگی بدنه منهول و تحمل فشار زیاد تا هر عمقی که دفن شوند، حتی در صورت بتن ریزی در اطراف آن، مقاومت زیادی دارند و دچار مشکل نمیشوند.

تولید کننده منهول پلی اتیلن

منهول فاضلاب پلاستیکی

شرکت هلدینگ صنایع برتر یکی از بزرگترین تولیدکنندگان منهول پلی اتیلن فاضلابهای صنعتی و مسکونی و شبکه‌های مخابراتی و برق در سراسر کشور می‌باشد.

منهول پلی اتیلن ساخته شده توسط گروه تولیدی هلدینگ صنایع برتر از با کیفیت ترین مواد و بهترین روش طراحی نسبت به محصولات تولید کنندگان دیگر ساخته و تولید شده است. به سبب ارتقاء در صنعت پلیمری و ارتقاء خواص پلیمر پلی اتیلن و مزایای بیشمار آن منهول پلی اتیلن جایگزین بسیار خوبی برای منهولهای بتنی و آجری و حتی کامپوزیتی می‌باشد.

از منهول پلی اتیلن تولید شده توسط کارخانه هلدینگ صنایع برتر در کاربریهای مختلفی اعم از صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، نیروگاهها و خطوط انتقال شهری و… استفاده شده است.

مزایای منهول تولید شده در کارخانه هلدینگ صنایع برتر نسبت به سایر تولیدگنندگان عبارتند از:

  1. هزینه ساخت منهول‌های پلی اتیلن توسط این شرکت نسبت به دیگر رقبا پایین تر می‌باشد.
  2. در کمترین زمان ممکن طراحی و تولید می‌شوند.
  3. یکی از ویژگی‌های منحصر بفرد منهول پلی اتیلنی این شرکت مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی (استفاده از مواد درجه یک پلی اتیلن) می‌باشد.
  4. نصب آنها آسان می‌باشد.
  5. ضمنا تغییر سایز و اندازه آنها بدون نیاز به تعمیر آسان می‌باشد.

قیمت منهول پلی اتیلن

قیمت منهول‌های پلی اتیلنی به عوامل مختلفی وابسته است. اولین فاکتور سایز منهول است که شامل ارتفاع و قطر آن است. این منهول‌های پیش ساخته دارای تنوع و سازه‌های گوناگون است. فاکتور مؤثر بعدی ضخامت محصول است. ضخامت بر اساس استاندارد و محاسبات فنی سنجیده می‌شود. ارتفاع زیر 6 متر اغلب دارای ضخامت 10 میلیمتر بوده و ارتفاع بالای 6 میلیمتر دارای ضخامت بدنه 12 میلیمتر است. بنابراین قیمت نهایی، تابعی از ارتفاع و ضخامت است که با افزایش ارتفاع، قیمت آن نیز افزایش پیدا می‌کند.

همانطور که گفته شد یکی از فاکتورهای اصلی در تعیین قیمت منهول پلی اتیلن ارتفاع می‌باشد. هر چه ارتفاع بیشتر باشد، ضخامت بدنه آدم رو نیز افزایش یافته و به همان نسبت قیمت افزایش خواهد داشت. در لیست قیمت منهول‌ها پلی اتیلن باید مواردی همچون قطر لوله‌های ورودی و خروجی ارتفاع و نوع دقیق کاریری آدم رو ذکر شود. با توجه به حجم انبوه روزانه تولیدی این شرکت نمی توان لیست قیمت روزانه ارائه داد. تهیه لیست قیمت این محصول به دلیل متنوع بودن اندازه و قطر آنها به صورت آنلاین امکان پذیر نیست. پس به طور خلاصه باید گفت موارد زیر از فاکتورهای تعیین کننده قیمت نهایی منهول‌های پلی اتیلنی هستند.

  • قطر رابطه مستقیم با قیمت دارد
  • ارتفاع که رابطه ای مستقیم با قیمت منهول خواهد داشت
  • تعداد ورودی و خروجی و سایز این آیتم تاثیری کم در قیمت آدم روی پلاستیکی خواهد داشت
  • فلنج دار بودن یا نبودن ورودی ها و خروجی ها
  • قطر ورودی ها و همچنین خروجی ها نیز بصورت مستقیم در قیمت منهول پلی اتیلن پیش ساخته یا آماده تاثیر دارند.
  • نصب یا عدم نصب پله یا لدر و ارتفاع نردبان نیز بر قیمت تاثیری مستقیم دارد.

قیمت منهول پلی اتیلن

قیمت منهول پلی اتیلن = قیمت هر متر از منهول * ارتفاع مورد نیاز

با استفاده از فرمول بالا می توانید به صورت تقریبی قیمت این منهول‌ها را محاسبه نمایید. در صورتی که ارتفاع منهول بیشتر از 6 متر باشد، ضخامت بدنه بالاتر می رود و بدیهی است قیمت در ارتفاعهای بالای 6 متر افزایش خواهد یافت. این در حالی است که قیمت در ارتفاعهای کمتر از 6 متر پایین تر است زیرا ضخامت آنها 10 میلیمتر است.

منهول‌های تا ارتفاع 6 متر هلدینگ صنایع برتر با ضخامت بدنه 10 میلیمتر می‌باشد و بالاتر از 6 متر ضخامت بدنه 12 میلیمتر خواهد بود. در ساخت آدم روهای این شرکت از مواد اولیه درجه یک بدون هیچگونه مواد بازیافتی استفاده می‌شود. جهت مشاوره و محاسبه قیمت منهول‌های پلی اتیلن پروژه‌ها با کارشناسان فروش ما تماس بگیرید و از مشاوره‌های کارشناسان بهره مند شوید.

نصب منهول پلی اتیلن

نصب منهول و قرار دادن آن در محل گودال از مهمترین بخشهای اجرای آن محسوب میشود. به دلیل خواص منهول پلی اتیلن که در بالا به آنها اشاره شد نصب آنها نسبت به مدلهای دیگر بسیار ساده تر میباشد. ولی باید دقت کافی داشت که منهول کاملا در جای مناسب قرار گیرد و اتصالات آن بخوبی نصب شوند.

روش اجرای منهول فاضلاب پلی اتیلنی با دیگر انواع منهول تفاوتی ندارد، اما به دلیل اینکه بیشترین کاربرد منهول‌ها در خطوط و شبکه فاضلاب و جمع‌آوری آبهای سطحی می‌باشد، بیشتر با عنوان روش اجرای منهول فاضلاب نام برده می‌‌شود. اما در واقع نصب منهول پلی اتیلن در تمامی کاربردها یکسان می‌باشد.

مراحل نصب منهول پلی اتیلن

روش نصب منهول پلی اتیلن به سبب تحمل بارهای وارده مانند بارهای شعاعی ترافیکی و محوری کمی متفاوت و در عین حال آسان است. منهولهای پلی اتیلنی به تنهایی قدرت مقاومت در برابر نیروهای وارده و بارهای سنگین را ندارند به همین دلیل به هنگام اجرا و نصب آنها باید باید از دیوارهای بتنی و پلی اتیلنی استفاده نمود.

در کل روش نصب و اجرای منهول پلی اتیلن شامل مراحل زیر می‌باشد:

کف‌سازی و گودبرداری

یکی از نکات مهم به هنگام نصب منهول پلی اتیلن این است که قسمت زیرین منهول محکم و ثابت باشد و منهول بر روی کف محکمی قرار گیرد. بدین منظور پس از گودبرداری باید هر آنچه اشیا و قطعات بزرگ (قلوه سنگ) در کف گودال است، برداشته شوند و ماسه و شن‌های زیر کفی منهول کاملا یکدست و تراز و بدون درز و هوا شود.

بعد از ایجاد گودالی به عمق 40 سانتیمتر بیش از قطر منهول پیش ساخته پلی اتیلنی باید محل عبور و گذر لوله‌های ورودی و خروجی با دستگاه مخصوص (گردبر) برش دهید و قسمت زیرین یا کفی را در داخل بتنی به ضخامت 10 سانتیمتر قرار دهید.

دقت کنید که در نصب منهول پلی اتیلن تکجداره به منظور انتقال بارهای ترافیکی به سازه بتنی می توان چهار طرفه ترانشه را بیشتر باز کنید و بخشی از دال بتن در قسمت سفت زمین قرار گیرد تا نیروی وارده از بارهای ترافیکی را تحمل کند. ضخامت دال بتن بسته به مرده یا زنده بودن متفاوت می‌باشد. بعد از استقرار قسمت کف منهول حال با در نظر گرفتن جهت واشرها ورودی، خروجی ها الباقی منهول را بر روی کفی نصب می کنید.

استفاده از مواد و مصالح پرکننده و دال بتن

پس از کف سازی و تراز نمودن کف ترانشه و استقرار منهول در شیب مناسب باید اطراف منهول را با مواد پرکننده (خاک) پر کنید و بصورت یکنواخت شروع کنید به متراکم سازی بستر و دیواره گودال.

دقت نمایید که این خاک از دیوار منهول پلی اتیلن شروع و تا دیواره ترانشه ادامه داشته باشد پر کردن اطراف منهول که از اهمیت زیاد برخوردار است و در مناطقی که در اطراف منهول خاک اشباع شده وجود داشته باشد برای ایجاد تراکم از مخلوط شن و ماسه و کمی سیمان جهت پر کردن اطراف منهول استفاده می نمایند.

بسیار دقت نمایید که ماده پر کننده باید یکنواخت و لایه به لایه در داخل ترانشه ریخته شود تا مسبب انحراف منهول پلی اتیلن از خط تراز نگردد. در مناطق خشک می توان جهت رسیدن به تراکم، مصالح مورد نظر را با آهک و آب به تراکم رساند.

مواد پرکننده را دور تا دور تا 10 الی 15 سانتیمتر زیر سکو منهول لایه به لایه بریزید و خوب بکوبید بعد روی آن بتن بریزید و تا 10 الی 15 سانتیمتر دیگر بالاتر از رینگ سکو بیاورید. وقتی بتن سفت شد دوباره مواد پرکن را بریزید تا ارتفاع 30 سانتیمتری مانده از کف زمین.

خاکی که دور تا دور منهول ریخته می‌شود باید از نوع خاک کلاس یک با تراکم 90% الی 95% باشد. بدین ترتیب منهول در زیرزمین توسط سازه بتنی (دال بتن) و خاک یا مواد پرکننده نصب می گردد.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 3 میانگین: 5]

3 دیگاه

  1. زبیری گفت:

    منهول میخام من مقدار زیاد واسه عراق میخام . چطوری میتونید کمکم کنید. قطر منهول ها رو نمیدونم ولی یک لوله 1000 کاروگیت بهش وارد میشه و در زاویه 60 و 120 درجه دو تا لوله 800 خارج میشه . قطر منهول پلی اتیلن رو من چند باید بگیرم ؟ طراحی آدم رو ضوابط داره ؟ میشه عنایت کنید بفرستید برای من ؟
    زبیری هستم از عراق .
    شماره ایرانم 00989141801499 هستش . رو واتز اپ با من تماس بگیرید.

  2. سید جلیل لطیفی گفت:

    مشتری هستم ازبوشهر

  3. هلدینگ صنایع برتر گفت:

    سلام در خدمتیم. اگر قیمت منهول مورد نیاز شما می باشد ابتدا نقشه منهول ها باید برای دفتر مهندسی ارسال گردد تا نسبت به تعیین تکلیف دوجداره یا تکجداره بودن اقدام و در ادامه با برسی نقشه هم پیش فاکتور دوجداره و هم تک جداره برای شما ارسال گردد.